Weersverwachting Asperen

vandaag
6° / 4°
morgen
13° / 4°
24 apr
11° / 7°
25 apr
13° / 6°
26 apr
11° / 5°

Asperen

Waar ligt Asperen?

Externe links

Van oorsprong was Asperen agrarisch ingesteld. Tal van boerderijen lagen binnen de stadsmuren, het had dan ook de bijnaam “de ommuurde boomgaard”. We kunnen nu nog veel boerderijen aanschouwen, waarvan nog maar een klein aantal een agrarische functie heeft. Wandelend door Asperen waan je je soms in de middeleeuwen. Asperen heeft een laatgotische Hervormde kerk uit de 15e eeuw. De kerk heeft een orgel wat in 1892 in Utrecht is gebouwd. De toren van de kerk is in de verre omgeving van Asperen herkenbaar,  s ’avonds is de toren prachtig verlicht.

Het dorp heeft twee musea. Museum oud Asperen, gevestigd aan de Achterstraat 64. Het museum is een 19e-eeuwse woning die geheel in stijl van toen is ingericht met historische gegevens en gebruiksvoorwerpen. Het Nationaal Auto Miniatuur museum, het Minidome , kun je vinden in de Voorstraat 80. Het museum heeft een grote collectie miniatuurautootjes te bewonderen.

Aan de rand van Asperen ligt Ford Asperen, als onderdeel van de Hollandse waterlinie. Het oudste deel van het fort stamt uit 1845 en bestond toen uit een bomvrije toren met een gracht eromheen. In 1880 bleek door de uitvinding van een sterker geschut extra versterking aan te brengen. Aan de oostkant werd een halfronde “contrescarp” met een kanonremise en hoge aarde dekking aan de toren toegevoegd. Op het terrein ligt ook een fortwachterswoning en de originele artilerieloods uit 1880, waarin nu een taverne is gevestigd. Er zijn nog vier scherfvrije observatieposten uit 1914 te zien. De houten brug over de fortgracht is nagemaakt naar originele tekening. Voor het fort liggen de gerestaureerde waaiersluizen uit 1815, een uniek sluissysteem waarmee het land rondom Asperen onder water kon worden gezet. Fort Asperen wordt tegenwoordig gebruikt voor exposities en culturele manifestaties.

Foto's van Asperen