Gelderland

Nederland

De provincie Gelderland ligt in het centraal oostelijke deel van Nederland en grenst in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad van deze provincie is de stad Arnhem, de grootste stad van de provincie is Nijmegen. In Gelderland liggen enkele van de bekendste streken in Nederland. De Achterhoek, de Veluwe en de Betuwe zijn hier goede voorbeelden van. Naast een aantal prachtige grote steden en mooie natuurgebieden liggen er ook een aantal van de mooiste dorpjes van Nederland in deze provincie. De Rijn, de Waal en de IJssel stromen door de provincie heen de grens met Noord-Brabant wordt gevormd door de Maas. In de Veluwe bevindt zich het hoogste punt van deze provincie de heuvel Signaal Imbosch.

Bronkhorst

Is het een dorp of is het een stadje? Officieel is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland want het heeft stadsrechten maar wat betreft grote en uitstraling is dit Gelderse plaatsje met maar een handjevol huizen echt een dorp.

Een mooi dorpje dat dan weer wel. Middelpunt is de kerk die je vanuit alle hoeken van het dorpje kunt zien. Binnenin is het een typische Nederlandse kerk zonder veel opsmuk. Rondom de kerk staan de ouderwetse huisjes en voormalig stadsboerderijen, opgetrokken uit baksteen met versierde gevels. Geen enkel exemplaar is gelijk en de meeste zijn erg fotogeniek. Dankzij de stadsrechten die Bronkhorst ooit kreeg heeft het toch een bepaalde curiositeitswaarde. Het ligt in de uiterwaarden van de IJssel met een pontje naar Brummen. De IJsseldijk leent zich perfect voor een alternatieve fietsroute van Arnhem naar Deventer en daarmee is het een druk fietsknooppunt. In een aantal van de huizen zitten tegenwoordig dan ook restaurants waar je terecht kunt voor een lekkere lunch met de nadruk op steekproducten of voor een biertje. Zeker op een zomerse dag zitten de terrassen hier vol.

» meer over Bronkhorst

Buren

Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe in de provincie Gelderland. De stad heeft van oudsher nauwe banden met de Nederlandse Koninklijke familie. Buren heeft een beschermd stadsgezicht.

Buren is een kleine stad met iets meer dan tweeduizend inwoners. Het historische vestingstadje ligt in de gelijknamige gemeente. Hoewel Buren de enige stad is in de gemeente is het gemeentehuis te vinden in het nabij gelegen dorp Maurik. Buren kreeg aan het einde van de veertiende eeuw zijn stadsrechten.  Buren mag met recht  Oranjestad noemen, de koning van en koningin van Nederland zijn tevens de graaf en gravin van Buren. Dit dankzij het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond in 1551.

» meer over Buren