Gelderland

Nederland

De provincie Gelderland ligt in het centraal oostelijke deel van Nederland en grenst in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad van deze provincie is de stad Arnhem, de grootste stad van de provincie is Nijmegen. In Gelderland liggen enkele van de bekendste streken in Nederland. De Achterhoek, de Veluwe en de Betuwe zijn hier goede voorbeelden van. Naast een aantal prachtige grote steden en mooie natuurgebieden liggen er ook een aantal van de mooiste dorpjes van Nederland in deze provincie. De Rijn, de Waal en de IJssel stromen door de provincie heen de grens met Noord-Brabant wordt gevormd door de Maas. In de Veluwe bevindt zich het hoogste punt van deze provincie de heuvel Signaal Imbosch.

Acqouy

Acquoy heeft 550 inwoners en ligt aan een oude bocht van de rivier de Linge die is afgesneden, zodat het nu aan een doodlopende zijarm van het riviertje ligt, “de Dode Linge” genaamd. Omdat in vroeger tijd langs of vlak achter de Lingedijk gebouwd werd, heeft het dorp een langgerekte en bochtige vorm gekregen.

In de 16e-eeuw was Acquoy een baronie en in het bezit van de Oranjes. Dezelfde Heerlijkheid of Baronie is opgegaan in het Graafschap Buren en Leerdam. Een van de titels van de koning is “graaf van Buren en Leerdam”. Acquoy is een van de mooiste dorpjes langs de rivier en heeft de status “beschermd dorpsgezicht gekregen. De Lingedijk doet je denken aan de jaren 50, met oude huisjes en goed onderhouden tuinen. Er staat een oud huis met een zonnewijzer en muurankers die het jaartal 1674 aangeven. 

» meer over Acqouy

Asperen

Asperen is een prachtig oud stadje aan de Linge met ruim 3000 inwoners. Het behoorde tot de Heerlijkheid Asperen en wordt al in 1170 genoemd, in 1314 kreeg Asperen stadsrechten. Asperen ligt aan de natuurlijke waterloop van de Linge, ook wel Beneden Linge genoemd is onderdeel van een van oudsher populair gebied voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Asperen wordt omgeven door een mooi gerestaureerde stadswal, waarlangs  het heerlijk wandelen is met uitzicht op de Linge en de sluizen.  De noorder- en de zuidersluis maken deel uit van de Diefdijklinie. De linie moet een lager gelegen westelijk gebied beschermen tegen overstromingen. Asperen maakt deel uit van de Hollandse waterlinie. Bij een vijandige aanval op het Gewest Holland werden de sluisdeuren gesloten, daardoor kwam het gebied ten oosten van Diefdijklinie onder  water te staan. De sluizen zijn in 1997 gerestaureerd. Rondom de sluizen is het bij mooi weer altijd gezellig en er wordt zelfs gezwommen.

» meer over Asperen

Beesd

Het Gelderse dorp Beesd is een mooi voorbeeld van de dorpjes die in de fruitstreek de Betuwe te vinden zijn. Met name de ligging bij de Linge maken van Beesd een mooi dorp.
 
We zullen eerlijk zijn. Beesd is een dorp dat op zich niet ver boven de middenmoot uitsteekt. Binnen de bebouwde kom zijn er wat bezienswaardige gebouwen te vinden, zoals de Sint-Pieterskerk. Deze protestante kerk staat bekend om de onvoltooide kerktoren. Daarnaast staat deze rond het jaar 1500 gebouwde toren in een mooi deel van Beesd: de Voorstraat. De lange rijen met leilinden zorgen in combinatie met de authentieke gevels voor een fraai plaatje. Alleen al deze straat maakt van Beesd een mooi dorpje. Verder valt autohandelaar Chateau Deux Chevaux op, die oude Citroëns verkoopt en dan met name van het type 2CV. jawel: de lelijke eend. Op het moment dat we dit schrijven, beseffen we heel goed dat het rijtje met lelijke eendjes aan de Achterstraat een verschijnsel zal zijn dat in de loop der tijd zal verdwijnen. Toch vinden wij het de moeite waard om te vermelden, zeker voor de autoliefhebbers onder ons.
» meer over Beesd

Bronkhorst

Is het een dorp of is het een stadje? Officieel is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland want het heeft stadsrechten maar wat betreft grote en uitstraling is dit Gelderse plaatsje met maar een handjevol huizen echt een dorp.

Een mooi dorpje dat dan weer wel. Middelpunt is de kerk die je vanuit alle hoeken van het dorpje kunt zien. Binnenin is het een typische Nederlandse kerk zonder veel opsmuk. Rondom de kerk staan de ouderwetse huisjes en voormalig stadsboerderijen, opgetrokken uit baksteen met versierde gevels. Geen enkel exemplaar is gelijk en de meeste zijn erg fotogeniek. Dankzij de stadsrechten die Bronkhorst ooit kreeg heeft het toch een bepaalde curiositeitswaarde. Het ligt in de uiterwaarden van de IJssel met een pontje naar Brummen. De IJsseldijk leent zich perfect voor een alternatieve fietsroute van Arnhem naar Deventer en daarmee is het een druk fietsknooppunt. In een aantal van de huizen zitten tegenwoordig dan ook restaurants waar je terecht kunt voor een lekkere lunch met de nadruk op steekproducten of voor een biertje. Zeker op een zomerse dag zitten de terrassen hier vol.

» meer over Bronkhorst

Buren

Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe in de provincie Gelderland. De stad heeft van oudsher nauwe banden met de Nederlandse Koninklijke familie. Buren heeft een beschermd stadsgezicht.

Buren is een kleine stad met iets meer dan tweeduizend inwoners. Het historische vestingstadje ligt in de gelijknamige gemeente. Hoewel Buren de enige stad is in de gemeente is het gemeentehuis te vinden in het nabij gelegen dorp Maurik. Buren kreeg aan het einde van de veertiende eeuw zijn stadsrechten.  Buren mag met recht  Oranjestad noemen, de koning van en koningin van Nederland zijn tevens de graaf en gravin van Buren. Dit dankzij het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond in 1551.

» meer over Buren

Doesburg

Doesburg is een hanzestad die prachtig gelegen is aan de Gelderse IJssel en de Oude IJssel. Die strategische ligging heeft er in 1237 voor gezorgd dat Doesburg stadsrechten kreeg. Gedurende lange tijd is Doesburg een belangrijke handelsstad geweest.

Vestingwerken werden daarom aangebracht om het plaatsje te beschermen tegen ongenode gasten die vaak met kwade bedoelingen kwamen. In de middeleeuwen was Doesburg een van de belangrijkere plaatsen in de regio. Samen met Zutphen, Doetinchem, Groenlo en Lochem was Doesburg een van de gezaghebbende steden binnen de Staten van het Kwartier Zutphen.

» meer over Doesburg

Elburg

Als je het hebt over de mooiste plaatsjes van Gelderland, dan mag je vestingstad Elburg niet vergeten. Deze Hanzestad is een fraai voorbeeld van hoe een je de sfeer in een geliefd plaatsje weet te bewaren.

Het slimme aan Elburg is dat het aantal parkeerplaatsen binnen het historische deel beperkt is. Een deel van het gebied binnen de vesting is autoluw of autovrij. Wie wel in het hart van Elburg wil parkeren die heeft een bewonersvergunning nodig of is beperkt qua parkeertijd. Parkeren doe je daarom buiten de rand van de vesting. Je loopt dan nog steeds binnen enkele minuten naar hartje Elburg.

» meer over Elburg

Heukelum

Heukelum is een vroegmiddeleeuws stadje gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge en heeft iets meer dan tweeduizend inwoners. De natuurlijke waterloop van de Linge, ook wel Beneden Linge genoemd is onderdeel van een van oudsher populair gebied voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Voor je Heukelum binnen rijdt kom je langs kasteel Heukelum ook wel Kasteel Meckenburg genoemd. Het kasteel is in 1286 gebouwd met torens, een binnenplaats, dubbele gracht en een voorburcht. Tijdens de Franse bezetting is het kasteel geplunderd en in brand gestoken, de middeleeuwse poorttoren werd gespaard. In 1732 werd tegen de oude toren een dubbel Amsterdams grachtenhuis gebouwd. Kasteel Heukelum is momenteel in particulier bezit en is niet toegankelijk voor publiek. Het kasteel heeft al vele malen dienstgedaan als filmlocatie.

» meer over Heukelum

Hoog Soeren

Hoog Soeren is een klein dorp in het noordelijke deel van de provincie Gelderland, op de Veluwe. Het dorp ligt op 85 meter boven NAP wat het voor Nederlandse begrippen behoorlijk hoog is.

Het dorp ligt in een bosrijke omgeving midden op de Veluwe. Het dorp wordt omringd door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland en een van de grootste natuurgebieden van het land. In het gebied zijn verschillende wandelingen en fietsroutes uitgezet, deze zijn het gehele jaar vrij toegankelijk, behalve tijdens het jachtseizoen. In deze periode worden op sommige dagen delen van het bios afgezet om de wildpopulatie in toom te houden. Bijzonder detail is dat een groot deel van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo onderdeel uitmaakt van het Kroondomein Het Loo, wat in gebruik is door Koning Willem-Alexander.

» meer over Hoog Soeren