Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gelderland

Mooiste dorpjes van Gelderland

De provincie Gelderland ligt in het centraal oostelijke deel van Nederland en grenst in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad van deze provincie is de stad Arnhem, de grootste stad van de provincie is Nijmegen. In Gelderland liggen enkele van de bekendste streken in Nederland. De Achterhoek, de Veluwe en de Betuwe zijn hier goede voorbeelden van. Naast een aantal prachtige grote steden en mooie natuurgebieden liggen er ook een aantal van de mooiste dorpjes van Nederland in deze provincie. De Rijn, de Waal en de IJssel stromen door de provincie heen de grens met Noord-Brabant wordt gevormd door de Maas. In de Veluwe bevindt zich het hoogste punt van deze provincie de heuvel Signaal Imbosch.

Acqouy

Gelderland

Acquoy heeft 550 inwoners en ligt aan een oude bocht van de rivier de Linge die is afgesneden, zodat het nu aan een doodlopende zijarm van het riviertje ligt, “de Dode Linge” genaamd. Omdat in vroeger tijd langs of vlak achter de Lingedijk gebouwd werd, heeft het dorp een langgerekte en bochtige vorm gekregen.

Asperen

Gelderland

Asperen is een prachtig oud stadje aan de Linge met ruim 3000 inwoners. Het behoorde tot de Heerlijkheid Asperen en wordt al in 1170 genoemd, in 1314 kreeg Asperen stadsrechten. Asperen ligt aan de natuurlijke waterloop van de Linge, ook wel Beneden Linge genoemd is onderdeel van een van oudsher populair gebied voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Beesd

Gelderland

Het Gelderse dorp Beesd is een mooi voorbeeld van de dorpjes die in de fruitstreek de Betuwe te vinden zijn. Met name de ligging bij de Linge maken van Beesd een mooi dorp.

Bronkhorst

Gelderland

Is het een dorp of is het een stadje? Officieel is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland want het heeft stadsrechten maar wat betreft grootte en uitstraling is dit Gelderse plaatsje met maar een handjevol huizen echt een dorp.

Buren

Gelderland

Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe in de provincie Gelderland. De stad heeft van oudsher nauwe banden met de Nederlandse Koninklijke familie. Buren heeft een beschermd stadsgezicht.

Doesburg

Gelderland

Doesburg is een hanzestad die prachtig gelegen is aan de Gelderse IJssel en de Oude IJssel. Die strategische ligging heeft er in 1237 voor gezorgd dat Doesburg stadsrechten kreeg. Gedurende lange tijd is Doesburg een belangrijke handelsstad geweest.

Elburg

Gelderland

Als je het hebt over de mooiste plaatsjes van Gelderland, dan mag je vestingstad Elburg niet vergeten. Deze Hanzestad is een fraai voorbeeld van hoe een je de sfeer in een geliefd plaatsje weet te bewaren.

Heukelum

Gelderland

Heukelum is een vroegmiddeleeuws stadje gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge en heeft iets meer dan tweeduizend inwoners. De natuurlijke waterloop van de Linge, ook wel Beneden Linge genoemd is onderdeel van een van oudsher populair gebied voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Hoog Soeren

Gelderland

Hoog Soeren is een klein dorp in het noordelijke deel van de provincie Gelderland, op de Veluwe. Het dorp ligt op 85 meter boven NAP wat het voor Nederlandse begrippen behoorlijk hoog is.