Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bronkhorst

Is het een dorp of is het een stadje? Officieel is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland want het heeft stadsrechten maar wat betreft grootte en uitstraling is dit Gelderse plaatsje met maar een handjevol huizen echt een dorp.

Een mooi dorpje dat dan weer wel. Middelpunt is de kerk die je vanuit alle hoeken van het dorpje kunt zien. Binnenin is het een typische Nederlandse kerk zonder veel opsmuk. Rondom de kerk staan de ouderwetse huisjes en voormalig stadsboerderijen, opgetrokken uit baksteen met versierde gevels. Geen enkel exemplaar is gelijk en de meeste zijn erg fotogeniek. Dankzij de stadsrechten die Bronkhorst ooit kreeg heeft het toch een bepaalde curiositeitswaarde. Het ligt in de uiterwaarden van de IJssel met een pontje naar Brummen. De IJsseldijk leent zich perfect voor een alternatieve fietsroute van Arnhem naar Deventer en daarmee is het een druk fietsknooppunt. In een aantal van de huizen zitten tegenwoordig dan ook restaurants waar je terecht kunt voor een lekkere lunch met de nadruk op steekproducten of voor een biertje. Zeker op een zomerse dag zitten de terrassen hier vol.

Overnachten in Bronkhorst

In een klein dorpje als Bronkhorst, waar nog geen honderd mensen wonen, vind je (gelukkig) geen grootschalige hotels. Je kunt wel overnachten in Bronkhorst. Dat kan in de sfeervolle en gastvrije Herberg de Gouden Leeuw. Ga ontspannen terug in de tijd met een verblijf in deze comfortabele herberg, laat je in de ochtend verwennen met een heerlijk ontbijt en ontdek Bronkhorst in de vroege uurtjes, voordat de dagjesmensen er aan komen.

De minder dan 200 bewoners doen er ook alle moeite aan om de schattige uitstraling van het dorp te bewaren. De stadsboerderijen zijn voorzien van een frisse laag verf en overal staan de kleurige bloempotten buiten. Loop rustig een rondje door de paar straten om alles in je op te nemen. Er is een parkeerplaats aan de rand van Bronkhorst vanwaar je in enkele minuten bij de kerk staat.

In een van de voormalige boerderijen zat vroeger een klein museumpje over “Dickens in Bronkhorst”. Vanwege de pensionering van de eigenaar heeft dit museum – bij gebrek aan opvolging – de deuren in 2017 moeten sluiten. Net als in het veel grotere Deventer heeft Bronkhorst elk jaar in december een Dickensfestival. Dit tweedaagse festival is niet verbonden aan het voormalige museum, waardoor deze traditie gewoon voortgezet wordt.

Vroeger had het dorpje Bronkhorst ook een kasteel, maar hier is nauwelijks meer iets van over. Bronkhorst is te klein om echt een bestemming op zichzelf te zijn, maar het is zeker de moeite om een stukje voor om te rijden, als je toch in de buurt bent.

Hier ligt Bronkhorst

Weersverwachting Bronkhorst

vandaag
10° / 1°
morgen
9° / 3°
25 apr
9° / 3°
26 apr
12° / 2°
27 apr
18° / 4°
Meer weer van Bronkhorst op klimaatinfo.nl

Meer informatie