Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Buren

Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe in de provincie Gelderland. De stad heeft van oudsher nauwe banden met de Nederlandse Koninklijke familie. Buren heeft een beschermd stadsgezicht.

Buren is een kleine stad met iets meer dan tweeduizend inwoners. Het historische vestingstadje ligt in de gelijknamige gemeente. Hoewel Buren de enige stad is in de gemeente is het gemeentehuis te vinden in het nabij gelegen dorp Maurik. Buren kreeg aan het einde van de veertiende eeuw zijn stadsrechten.  Buren mag met recht  Oranjestad noemen, de koning van en koningin van Nederland zijn tevens de graaf en gravin van Buren. Dit dankzij het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond in 1551.

In het voormalige Koninklijke weeshuis van Buren is tegenwoordig het museum der Koninklijke Marechaussee gevestigd. In het museum wordt de volledige geschiedenis van de Nederlandse marechaussee verteld. Van de eerste bereden marechaussee in 1814 tot de huidige militaire politie. Het museum is sinds 1972 in Buren te vinden voor deze tijd was het museum gevestigd in de Koninklijke stallen in Den Haag. Het museum is dagelijks geopend.

De Sint Lambertus kerk is de oudste kerk in Buren en is gesticht halverwege de veertiende eeuw. Oorspronkelijk werd de kerk als kapel gesticht maar nadat Buren in 1395 zijn stadrechten had verkregen werd de Sint Lambertus een parochiekerk. Voor de kerk staat een standbeeld van Willem de Zwijger samen met zijn vrouw Anna van Egmond en hun twee kinderen. In de kerk ligt Maria van Buren dochter van Willem van Oranje en stichtster van het Koninklijke weeshuis van Buren begraven.

In buren staat de molen de Prins van Oranje. Deze uit het begin van de achttiende eeuw stammende is gebouwd ter vervanging van een nog oudere molen die op exact dezelfde plek stond. In het begin van de vorige eeuw is de huidige molen bijna geheel vernield door een grote brand. De molen is gerepareerd en is tot op de dag vandaag nog steeds in gebruik als graanmolen. In de molen zijn twee sets met maalstenen aanwezig. Het malen gebeurt hier op vrijwillige basis.

 

Hier ligt Buren

Weersverwachting Buren

vandaag
18° / 12°
morgen
21° / 11°
14 apr
13° / 8°
15 apr
11° / 7°
16 apr
9° / 5°
Meer weer van Buren op klimaatinfo.nl

Meer informatie