Weersverwachting Buren

vandaag
12° / 4°
morgen
11° / 1°
23 apr
13° / 1°
24 apr
13° / 2°
25 apr
13° / 1°

Buren

Waar ligt Buren?

Externe links

In het voormalige Koninklijke weeshuis van Buren is tegenwoordig het museum der Koninklijke Marechaussee gevestigd. In het museum wordt de volledige geschiedenis van de Nederlandse marechaussee verteld. Van de eerste bereden marechaussee in 1814 tot de huidige militaire politie. Het museum is sinds 1972 in Buren te vinden voor deze tijd was het museum gevestigd in de Koninklijke stallen in Den Haag. Het museum is dagelijks geopend.

De Sint Lambertus kerk is de oudste kerk in Buren en is gesticht halverwege de veertiende eeuw. Oorspronkelijk werd de kerk als kapel gesticht maar nadat Buren in 1395 zijn stadrechten had verkregen werd de Sint Lambertus een parochiekerk. Voor de kerk staat een standbeeld van Willem de Zwijger samen met zijn vrouw Anna van Egmond en hun twee kinderen. In de kerk ligt Maria van Buren dochter van Willem van Oranje en stichtster van het Koninklijke weeshuis van Buren begraven.

In buren staat de molen de Prins van Oranje. Deze uit het begin van de achttiende eeuw stammende is gebouwd ter vervanging van een nog oudere molen die op exact dezelfde plek stond. In het begin van de vorige eeuw is de huidige molen bijna geheel vernield door een grote brand. De molen is gerepareerd en is tot op de dag vandaag nog steeds in gebruik als graanmolen. In de molen zijn twee sets met maalstenen aanwezig. Het malen gebeurt hier op vrijwillige basis.

 

Foto's van Buren