Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Doesburg

Doesburg is een hanzestad die prachtig gelegen is aan de Gelderse IJssel en de Oude IJssel. Die strategische ligging heeft er in 1237 voor gezorgd dat Doesburg stadsrechten kreeg. Gedurende lange tijd is Doesburg een belangrijke handelsstad geweest.

Vestingwerken werden daarom aangebracht om het plaatsje te beschermen tegen ongenode gasten die vaak met kwade bedoelingen kwamen. In de middeleeuwen was Doesburg een van de belangrijkere plaatsen in de regio. Samen met Zutphen, Doetinchem, Groenlo en Lochem was Doesburg een van de gezaghebbende steden binnen de Staten van het Kwartier Zutphen.

In de loop van de zestiende eeuw nam de welvaart in Doesburg af. De verzanding van de Oude IJssel was hier een van de oorzaken voor. De bereikbaarheid van Doesburg werd hierdoor slechter, waardoor het zijn rol als belangrijk handelsknooppunt over moest dragen aan andere steden. De Tachtigjarige Oorlog heeft het stadje een extra portie ellende gebracht. Doesburg werd geplunderd door de Geuzen. Nadat in de zeventiende eeuw de Fransen Doesburg bezetten, kreeg Doesburg door de beroemde vestingontwerper Menno van Coehoorn (men noemt hem weleens de Nederlandse Vauban) bedachte vestingwerken. Erg hard waren ze niet meer nodig. Doesburg viel spreekwoordelijk in slaap. 

Pas gedurende de twintigste eeuw is Doesburg verder doorgegroeid. Er ontstond een nieuwe wijk buiten de oorspronkelijke vesting. Na de Tweede Wereldoorlog is er nog het nodige herbouwd, van wat tijdens die oorlog gesneuveld was. Daaronder was de Martinitoren, die al eeuwenlang het hoogste gebouw van Doesburg is.

Pas aan het begin van deze eeuw kreeg Doesburg het besef dat het een vrij goed bewaarde plaats is die een duidelijke historische waarde kent. Veel oude panden zijn in prima staat en herinneren aan lang vervlogen tijden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Waag. Omdat hier al sinds het jaar 1478 bier geschonken wordt, beschouwt men de waag als de oudste nog in gebruik zijnde horecagelegenheid in Nederland. Die titel wordt betwist. Wat je als toerist zult zien is dat je hier heerlijk in het hart van historisch Doesburg kunt genieten van een drankje of een maaltijd, waarbij je het uitzicht op het vijftiende-eeuwse stadhuis van Doesburg erbij cadeau krijgt.

Doesburg beseft gelukkig dat hun erfgoed op verschillende manieren waardevol is. Bijvoorbeeld voor het toerisme. De hanzestad krijgt steeds vaker toeristen op bezoek die door de oude straatjes struinen en genieten van de oude gevels en andere bezienswaardigheden. 

Het opkomend toerisme zorgt ervoor dat er een aantal leuke kleinschalige accommodaties geopend zijn, waar je als toerist heerlijk kunt overnachten. Wij hebben een zeer goede ervaring met B&B De Oude Wasserij, waar eigenaar Hendrik ons heerlijk welkom liet voelen en ons uitstekend in de watten legde. Binnen twee minuten loop je het historische centrum van Doesburg in of wandel je naar de IJsselkade.

Hier ligt Doesburg

Weersverwachting Doesburg

vandaag
17° / 9°
morgen
18° / 12°
15 jun
17° / 13°
16 jun
19° / 13°
17 jun
19° / 15°
Meer weer van Doesburg op klimaatinfo.nl

Meer informatie