Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Appingedam

In het noorden van Nederland, net ten westen van Delfzijl, in de provincie Groningen ligt Appingedam. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners en is bekend om zijn oude dorpskern, zijn beroemde hangende keukens, de Nicolaikerk en het prachtige oude raadhuis.

Volgens de daartoe geldende regels is Appingedam een stad, maar gezien zijn omvang kunnen we de gemeente tegenwoordig beschouwen als een dorp. Het aantal inwoners komt net boven de 10.000 en de oude kern van het plaatsje heeft de status van beschermd stadsgezicht. Deze status van beschermd stadsgezicht is dan ook de reden dat dit stadje niet op onze website mag ontbreken. De oude kern is werkelijk prachtig. Zeker de hangende keukens zijn uniek te noemen. Naast deze keukens die boven het Damsterdiep hangen zijn ook de Romano gotische hallenkerk ‘de Nicolaikerk’ en het raadhuis dat in de zeventiende eeuw tegen de kerk is aangebouwd

Een exacte leeftijd voor Appingedam is moeilijk te bepalen. De eerste archeologische vondsten die wijzen op menselijke aanwezigheid dateren uit het jaar 1140. Enkele vondsten zijn zelfs ouder, maar deze kunnen permanente bewoning niet aantonen. Vermoedelijk zijn hier nederzettingen ontstaan door de gunstige ligging aan de Appe. Later werd de Delf gegraven, die de stad Groningen met de Eem verbond. Dit is de reden waarom Appingedam een periode van groei doormaakte. Door deze periode van groei heeft Appingedam stadsrechten verworven en maken een aantal statige gebouwen deel uit van de oude kern vaan het stadje.

Later kende Appingedam een teruggang die te maken had met de bezetting van Georg van Saksen. Vele inwoners zochten hun toevlucht in de Nicolaikerk war zij vervolgens hun einde vonden. Alleen al om dit verhaal is deze kerk de moeite van het bezoeken waard. Daarnaast vind je hier ook het oude raadhuis dat rond 1630 tegen de kerk werd aangebouwd. Het kleine raadhuis is mooi bewaard gebleven en in renaissancestijl gebouwd. Ook de raadzaal is zeker de moeite waard. Waar Appingedam vooral beroemd om is zijn de hangende keukens. Samen met de stad Groningen zijn deze keukens, die aan de oude huisjes vastzitten en boven de Damsterdiep hangen, uniek in de wereld. Naast de prachtige oude bouwwerken heeft Appingedam ook een aantal musea en een oude joodse begraafplaats.

Hier ligt Appingedam

Weersverwachting Appingedam

vandaag
0° / -1°
morgen
3° / 0°
7 dec
1° / 0°
8 dec
6° / 1°
9 dec
9° / 5°
Meer weer van Appingedam op klimaatinfo.nl

Meer informatie