Groningen

Nederland

De meest noordelijke provincie van Nederland herbergt een grote verscheidenheid aan leuke dorpen die vaak amper een paar honderd inwoners tellen. Redelijk wat van deze dorpen hebben beschermde dorpsgezichten.

De provincie Groningen heeft op de site www.mooistedorpjes.nl nogal voor wat reuring gezorgd. Dat komt omdat het een paar jaar heeft geduurd voordat de eerste Groningse dorpen op onze site verschenen. Boze e-mails, grapjes vanuit Friesland en zelfs items op de radio en lokale pers zijn het gevolg geweest van de jarenlange afwezigheid van Groningen op deze site. Men berichtte ons er zelfs van dat we Groningen express niet gepubliceerd hadden. De waarheid was gewoon dat Groningen vanuit West-Brabant, waar de auteurs wonen, een aardig stukje weg ligt en het er gewoon nog niet van gekomen was om Groningen te bezoeken.

In het late voorjaar van 2017 was het dan eindelijk zover en hebben we ook Groningen op de kaart gezet bij mooistedorpjes.nl. We zouden iedereen aan willen raden om de dorpen in de provincie vanwege gun geschiedenis en schoonheid massaal te gaan bezoeken. Ze zijn immers absoluut de moeite waard.

Vakantiewoning in Groningen boeken?
De huidige situatie zorgt voor een enorme populariteit van vakantiewoningen in Nederland. Het is immers de ideale manier om een vakantie te vieren binnen ‘het nieuwe normaal’. De noordelijke provincie Groningen is momenteel erg populair als vakantiebestemming. Er zijn voldoende plekken waar je nog een leuke vakantiewoning kunt huren. 

Appingedam

In het noorden van Nederland, net ten westen van Delfzijl, in de provincie Groningen ligt Appingedam. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners en is bekend om zijn oude dorpskern, zijn beroemde hangende keukens, de Nicolaikerk en het prachtige oude raadhuis.

Volgens de daartoe geldende regels is Appingedam een stad, maar gezien zijn omvang kunnen we de gemeente tegenwoordig beschouwen als een dorp. Het aantal inwoners komt net boven de 10.000 en de oude kern van het plaatsje heeft de status van beschermd stadsgezicht. Deze status van beschermd stadsgezicht is dan ook de reden dat dit stadje niet op onze website mag ontbreken. De oude kern is werkelijk prachtig. Zeker de hangende keukens zijn uniek te noemen. Naast deze keukens die boven het Damsterdiep hangen zijn ook de Romano gotische hallenkerk ‘de Nicolaikerk’ en het raadhuis dat in de zeventiende eeuw tegen de kerk is aangebouwd

» meer over Appingedam

Bad Nieuweschans

Direct aan de Duitse grens ligt de plaats Nij Schaans, zoals de Groningse mensen Bad Nieuweschans noemen. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Oldambt en heeft sinds 1974 het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’.

Het grensdorpje Bad Nieuweschans kan met zekerheid het predicaat dorp krijgen wat ons betreft. Naast dat het bekend staat als een ‘beschermd dorpsgezicht’ tet het plaatsje zo’n vijftienhonderd inwoners. Alles in het plaatsje oogt zeer dorps. Sinds 2009 werd de naam Nieuweschans voorzien van de toevoeging ‘Bad’. Dit heeft er mee te maken dat het dorp ook een kuuroord is. In totaal telt het beschermde dorpsgezicht zesenveertig rijksmonumenten. Naast de vele prachtige monumentale gebouwen en de kuuroorden is ook de landelijke omgeving een reden om Bad Nieuweschans te bezoeken. Ook fietsers kunnen hierdoor genieten van de dorpse en landelijke omgeving.

» meer over Bad Nieuweschans

Bourtange

Als je het hebt over de allermooiste dorpen die de provincie Groningen rijk is dan zullen velen zeggen dat het vijfhoekige vestingdorp Bourtange de nummer één zou moeten zijn.

Nou ben ik niet zo van de ranglijstjes, maar dat Bourtange een overzicht van de mooiste dorpjes in Groningen thuishoort zal ik nimmer betwisten. Als je met de auto bij Bourtange arriveert is het de bedoeling dat je hem parkeert op de parkeerplaats bij de lokale VVV. Via de VVV loop je richting de oude vestingstad. Dat doe je via een drietal rode bruggen, waarvan de laatste een zeer fraaie ophaalbrug is. Als je lekker vroeg bent kun je hier prachtige foto’s maken zonder dat er andere toeristen in je beeld staan. Bourtange vroeg bezoeken heeft ook twee nadelen: de twee horecazaken zijn pas om 10:00 uur open en de te bezichtigen huizen kun je ook pas vanaf 10 uur bezoeken. Als je net als ik al om 9:00 uur ’s morgens in Bourtange bent dan kun je zowel de koffie als ook het van binnen bekijken van de historische huizen vergeten.

» meer over Bourtange

Doodstil

Ergens in het noorden van de meest noordelijke provincie van Nederland ligt het dorpje Doodstil. Dat klinkt als een aangename belofte die lastig waar te maken is.

Stilte is een magisch medicijn tegen stress, het jachtige leven dat we lijden en zorgt ervoor dat je tot jezelf kunt komen. Niet voor niets dat mensen steeds vaker op stiltereis gaan om zichzelf weer een beetje te herontdekken.Toen ik de plaatsnaam Doodstil op de kaart zag staan dacht ik meteen ‘daar moet ik gaan kijken’. Ik had de hoop om in een prachtig dorp terecht te komen waar stilte een vanzelfsprekendheid is. Natuurlijk zou ik beter moeten weten. Alleen al mijn aanwezigheid zou de stilte direct bij het arriveren in Doodstil doorbreken. Toch weet ik uit ervaring dat dorpen die amper geluid produceren bestaan. Ik heb ze al eerder gezien in Spanje, in Frankrijk en zelfs in Canada.

» meer over Doodstil

Finsterwolde

Het Groningse dorp Finsterwolde wordt door de lokale bewoners Finnerwol genoemd. Het dorp ligt in het oosten van de provincie Groningen en is gesitueerd in een landelijke omgeving met veel groen en ruimte.

Met nog geen vijfentwintighonderd inwoners voldoet Finsterwolde zeker aan het predicaat dorp. Bovendien is een groot deel van de inwoners te vinden in naburige dorpjes en het buitengebied. Finsterwolde is dus een klein dorp in het oosten van Groningen. Waar Finsterwolde ook wel om bekend is, is het feit dat het een gemeente was, tot heen herindeling in 1990, waar een communistische meerderheid het voor het zeggen had. Het dorpje doet erg landelijk aan en bovendien vind je hier ook de Stefanuskerk van Finsterwolde die opvalt is door haar losstaande toren. Deze bijzondere feiten en ook nog wat andere zaken hebben ons doen besluiten om Finsterwolde toe te voegen op onze website over de mooiste dorpjes.

» meer over Finsterwolde

Hongerige Wolf

Hongerige Wolf is een dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Oldambt en ligt in het oosten van de provincie Groningen. Lange tijd was het dorp geliefd bij kunstenaars die hier kwamen voor hun inspiratie en rust.

Behalve dat alleen al de naam tot de verbeelding spreekt hoort het in het typische Groningse landschap bevindende dorpje zeker thuis op deze website. Het prachtige landschap en de rust zijn de grote aantrekkingspunten van dit dorpje. Als we kijken naar de bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, dan springt vooral het gemaal ‘Hongerige Wolf’ in het oog. Daarnaast vind je hier ook de typische Groningse plattelandsarchitctuur en, zoals al even naar verwezen, het prachtige Groningse landschap rond het dorp.

Mede omdat Hongerige Wolf voor ons echt typisch is voor dit deel van Groningen vinden wij dat het plaatsje niet mag ontbreken in ons overzicht van mooiste dorpjes.

» meer over Hongerige Wolf

Niehove

Nijhoof, zoals de Groningers Niehove noemen, is een wierdedorp dat te vinden in het Noordoosten van de provincie. Voor het hele dorp geldt dat het een beschermd dorpsgezicht is, mede omdat het een uniek ‘wierdedorp’ is.

Met nog geen driehonderd inwoners kunnen we zonder twijfel vaststellen dat Niehove terecht het predicaat dorp heeft gekregen. Neem daarbij dan nog de prachtige oude Groningse architectuur en feit dat het dorp op een terp ligt; en dan kunnen we niet anders dan dit plaatsje op onze website vermelden. Wanneer je door Niehove loopt vallen de prachtige oude gebouwen je meteen op. Zij liggen er goed onderhouden en prachtig bij en stralen bovendien authenticiteit uit. Naast de typische Groningse dorpsarchitectuur en de hogere ligging op de terp, ligt Niehoven ook niet al te ver van de stad Groningen.

» meer over Niehove

Onderdendam

Ten noorden van de stad Groningen vinden we Onderdendam. Dit dorp hoort bij de gemeente Bedum en is in zijn geheel een beschermd dorpsgezicht. Dat is zeker terecht als je de mooie oude gebouwen ziet die hier te vinden zijn.

Dat Onderdendam terug te vinden is op de website van mooiste dorpjes heeft het dorpje dubbel en dwars verdiend. Het voldoet aan alle voorwaarden die wij hanteren voor de bepaling van een notitie op onze website. Zo blijft het inwonersaantal ver onder de duizend steken en bovendien is het gehele dorp werkelijk prachtig en authentiek. Zo zijn hier veel oude huizen en andere gebouwen te vinden die zorgen dat het dorp karakteristiek genoemd mag worden. 

» meer over Onderdendam

Slochteren

Het dorp Slochteren maakt deel uit van de gemeente Midden-Groningen en ligt, centraal net ten oosten van de hoofdstad Groningen. Het dorp is vooral bekend om de gaswinning en de daarbij enorme gasbel die gezorgd heeft voor veel welvaart binnen Nederland.

Met zo’n kleine 2500 inwoners kan Slochteren wel beschouwd worden als dorp. De geschiedenis en de daarbij behorende historische bouwwerken hebben ervoor gezorgd dat wat ons betreft Slochteren niet mag ontbreken in onze lijst van de mooiste dorpjes van Groningen. De lange geschiedenis van Slochteren heeft ervoor gezorgd dat er vele mooie oude monumentale panden te vinden zijn in het dorp en haar directe omgeving. Hierdoor doet Slochteren aan als een authentiek typisch dorp voor centraal Groningen. Ook is het fijn dat Slochteren niet al te ver ten oosten van de hoofdstad Groningen ligt. Hierdoor is het dorp goed te bezoeken wanneer je de stad Groningen aandoet voor een leuke dag of meerdere dagen.

» meer over Slochteren

Warffum

In het noorden van de provincie Groningen, niet ver van de Waddenzee ligt het plaatsje Warffum, of plaatselijk ‘Waarvum’ genoemd. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Eemsmond, een vrij grote gemeente die ook ligt aan de monding van de Eems.

Warffum mag niet ontbreken op onze website van mooiste dorpjes. Zo heeft het dorp nog geen 2500 inwoners en bestaat het al redelijk lang. Al in de middeleeuwen maakt de prediker Liudger, die leefde van 744 tot 809, vermelding van het dorp. Deze lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat het dorp een aantal mooie authentieke monumentale gebouwen heeft. Ook is Warffum een wierde, wat betekent dat een groot deel van de historische kern van het dorpje gebouwd is op een terp. Deze oude kern is dan ook officieel een beschermd dorpsgezicht. Naast de prachtige monumentale gebouwen ligt het dorp ook niet ver van de Waddenzee, waarmee ook de omgeving van het dorp zeer de moeite waard is.

» meer over Warffum

Winsum

Volgens de ANWB is het Groningse dorp Winsum het allermooiste dorp van Nederland. Of dat zo is, laten we aan de bezoekers over. Maar het is een feit dat Winsum tot de mooiste dorpen van Groningen en heel Nederland behoort.

Subjectiviteit en het niet kunnen meten op basis van vaste parameters is een nadeel van verkiezingen waarbij er gekeken wordt naar schoonheid. Want wat is mooi en wat is lelijk? Wat maakt het ene dorp mooier dan het andere? Uiteraard hebben we zelf Winsum bezocht en kunnen niet anders vaststellen dat het zich zeker tot de mooiste dorpen van Groningen mag rekenen. Wij snappen waarom Winsum genomineerd is en misschien zelfs waarom de vakjury van de ANWB tot deze uitverkiezing gekomen is. Als je kijkt naar elementen die men in een mooi dorp zoekt, dan vinkt Winsum heel wat vakjes af.

» meer over Winsum

Zoutkamp

Nog net in westelijk deel van Groningen, direct aan de grens met Friesland ligt het dorp Zoutkamp. Het dorp maakt deel uit van de gemeente De Marne, een wat oppervlakte betreft vrij grote gemeente die in het noorden aan de Waddenzee grenst.

Met nog geen 1300 inwoners kan Zoutkamp zonder twijfel de classificatie dorp krijgen. De oude vesting die ooit gesitueerd was aan de Lauwers zee heeft een boeiende geschiedenis waardoor veel gebouwen in het dorp een monumentaal karakter hebben. Dit alles resulteert er in dat Zoutkamp ook weer zo’n prachtig authentiek ogend plaatsje is dat zeker een plek verdient in ons overzicht van de mooiste dorpjes van Groningen.

» meer over Zoutkamp