Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Groningen

Mooiste dorpjes van Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland herbergt een grote verscheidenheid aan leuke dorpen die vaak amper een paar honderd inwoners tellen. Redelijk wat van deze dorpen hebben beschermde dorpsgezichten.

De provincie Groningen heeft op de site www.mooistedorpjes.nl nogal voor wat reuring gezorgd. Dat komt omdat het een paar jaar heeft geduurd voordat de eerste Groningse dorpen op onze site verschenen. Boze e-mails, grapjes vanuit Friesland en zelfs items op de radio en lokale pers zijn het gevolg geweest van de jarenlange afwezigheid van Groningen op deze site. Men berichtte ons er zelfs van dat we Groningen express niet gepubliceerd hadden. De waarheid was gewoon dat Groningen vanuit West-Brabant, waar de auteurs wonen, een aardig stukje weg ligt en het er gewoon nog niet van gekomen was om Groningen te bezoeken.

In het late voorjaar van 2017 was het dan eindelijk zover en hebben we ook Groningen op de kaart gezet bij mooistedorpjes.nl. We zouden iedereen aan willen raden om de dorpen in de provincie vanwege gun geschiedenis en schoonheid massaal te gaan bezoeken. Ze zijn immers absoluut de moeite waard.

Vakantiewoning in Groningen boeken?
De huidige situatie zorgt voor een enorme populariteit van vakantiewoningen in Nederland. Het is immers de ideale manier om een vakantie te vieren binnen ‘het nieuwe normaal’. De noordelijke provincie Groningen is momenteel erg populair als vakantiebestemming. Er zijn voldoende plekken waar je nog een leuke vakantiewoning kunt huren. 

Appingedam

Groningen

In het noorden van Nederland, net ten westen van Delfzijl, in de provincie Groningen ligt Appingedam. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners en is bekend om zijn oude dorpskern, zijn beroemde hangende keukens, de Nicolaikerk en het prachtige oude raadhuis.

Bad Nieuweschans

Groningen

Direct aan de Duitse grens ligt de plaats Nij Schaans, zoals de Groningse mensen Bad Nieuweschans noemen. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Oldambt en heeft sinds 1974 het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’.

Bourtange

Groningen

Als je het hebt over de allermooiste dorpen die de provincie Groningen rijk is dan zullen velen zeggen dat het vijfhoekige vestingdorp Bourtange de nummer één zou moeten zijn.

Doodstil

Groningen

Ergens in het noorden van de meest noordelijke provincie van Nederland ligt het dorpje Doodstil. Dat klinkt als een aangename belofte die lastig waar te maken is.

Finsterwolde

Groningen

Het Groningse dorp Finsterwolde wordt door de lokale bewoners Finnerwol genoemd. Het dorp ligt in het oosten van de provincie Groningen en is gesitueerd in een landelijke omgeving met veel groen en ruimte.

Hongerige Wolf

Groningen

Hongerige Wolf is een dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Oldambt en ligt in het oosten van de provincie Groningen. Lange tijd was het dorp geliefd bij kunstenaars die hier kwamen voor hun inspiratie en rust.

Niehove

Groningen

Nijhoof, zoals de Groningers Niehove noemen, is een wierdedorp dat te vinden in het Noordoosten van de provincie. Voor het hele dorp geldt dat het een beschermd dorpsgezicht is, mede omdat het een uniek ‘wierdedorp’ is.

Onderdendam

Groningen

Ten noorden van de stad Groningen vinden we Onderdendam. Dit dorp hoort bij de gemeente Bedum en is in zijn geheel een beschermd dorpsgezicht. Dat is zeker terecht als je de mooie oude gebouwen ziet die hier te vinden zijn.

Slochteren

Groningen

Het dorp Slochteren maakt deel uit van de gemeente Midden-Groningen en ligt, centraal net ten oosten van de hoofdstad Groningen. Het dorp is vooral bekend om de gaswinning en de daarbij enorme gasbel die gezorgd heeft voor veel welvaart binnen Nederland.

Warffum

Groningen

In het noorden van de provincie Groningen, niet ver van de Waddenzee ligt het plaatsje Warffum, of plaatselijk ‘Waarvum’ genoemd. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Eemsmond, een vrij grote gemeente die ook ligt aan de monding van de Eems.

Winsum

Groningen

Volgens de ANWB is het Groningse dorp Winsum het allermooiste dorp van Nederland. Of dat zo is, laten we aan de bezoekers over. Maar het is een feit dat Winsum tot de mooiste dorpen van Groningen en heel Nederland behoort.

Zoutkamp

Groningen

Nog net in westelijk deel van Groningen, direct aan de grens met Friesland ligt het dorp Zoutkamp. Het dorp maakt deel uit van de gemeente De Marne, een wat oppervlakte betreft vrij grote gemeente die in het noorden aan de Waddenzee grenst.