Weersverwachting Zoutkamp

vandaag
9° / 4°
morgen
9° / 4°
23 apr
9° / 5°
24 apr
11° / 4°
25 apr
11° / 2°

Zoutkamp

Waar ligt Zoutkamp?

Externe links

Door de ligging aan het water heeft het dorp zich ontwikkeld tot een specifieke nederzetting waar in de gebouwen de oude sporen van onder andere het visserijverleden een grote invloed op hebben gehad. Neem daar dan ook nog de omgeving, met in het noorden de Wadden en je hebt een prachtig plaatsje dat zeker de moeite van een bezoek waard is.

De geschiedenis begint wat betreft vermeldingen van Zoutkamp in 1418. Toen werd het nog Soltcampum genoemd. De naam heeft waarschijnlijk te maken met de winning van zout uit het buitendijkse zoutveen. Tot de komst van het Eemskanaal was Zoutkamp een belangrijke vesting met een strategische ligging. Zo was het de enige plek in die toegang verschafte tot de stad Groningen vanuit de zee. Samen met de visserij is de vesting een belangrijke invloed geweest in hoe het dorp zich heeft ontwikkeld.
Iets wat je ook terugziet in de infrastructuur en de gebouwen die tegenwoordig nog te vinden zijn in het dorp. Zo is er tegenwoordig in de oude betonningsloods een visserijmuseum gevestigd en zijn er met de aanwezigheid van de marechaussee nog altijd verwijzingen naar de oude vesting. Verder zijn er twee kerken in het dorp en de sluismeester woning ‘De Batterij’ is ook een prachtig monumentaal pand. Op de Rietdiepskade staan een aantal wonderschone en kleurrijke houten huisjes. Ondanks dat deze huisjes oud ogen, zijn deze pas gebouwd aan het einde van de vorige eeuw. Zeker in combinatie met de nabijheid van de unieke wadden is Zoutkamp een aangenaam dorp om een dagje door te struinen.

Foto's van Zoutkamp