Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zoutkamp

Nog net in westelijk deel van Groningen, direct aan de grens met Friesland ligt het dorp Zoutkamp. Het dorp maakt deel uit van de gemeente De Marne, een wat oppervlakte betreft vrij grote gemeente die in het noorden aan de Waddenzee grenst.

Met nog geen 1300 inwoners kan Zoutkamp zonder twijfel de classificatie dorp krijgen. De oude vesting die ooit gesitueerd was aan de Lauwers zee heeft een boeiende geschiedenis waardoor veel gebouwen in het dorp een monumentaal karakter hebben. Dit alles resulteert er in dat Zoutkamp ook weer zo’n prachtig authentiek ogend plaatsje is dat zeker een plek verdient in ons overzicht van de mooiste dorpjes van Groningen.

Door de ligging aan het water heeft het dorp zich ontwikkeld tot een specifieke nederzetting waar in de gebouwen de oude sporen van onder andere het visserijverleden een grote invloed op hebben gehad. Neem daar dan ook nog de omgeving, met in het noorden de Wadden en je hebt een prachtig plaatsje dat zeker de moeite van een bezoek waard is.

De geschiedenis begint wat betreft vermeldingen van Zoutkamp in 1418. Toen werd het nog Soltcampum genoemd. De naam heeft waarschijnlijk te maken met de winning van zout uit het buitendijkse zoutveen. Tot de komst van het Eemskanaal was Zoutkamp een belangrijke vesting met een strategische ligging. Zo was het de enige plek in die toegang verschafte tot de stad Groningen vanuit de zee. Samen met de visserij is de vesting een belangrijke invloed geweest in hoe het dorp zich heeft ontwikkeld.
Iets wat je ook terugziet in de infrastructuur en de gebouwen die tegenwoordig nog te vinden zijn in het dorp. Zo is er tegenwoordig in de oude betonningsloods een visserijmuseum gevestigd en zijn er met de aanwezigheid van de marechaussee nog altijd verwijzingen naar de oude vesting. Verder zijn er twee kerken in het dorp en de sluismeester woning ‘De Batterij’ is ook een prachtig monumentaal pand. Op de Rietdiepskade staan een aantal wonderschone en kleurrijke houten huisjes. Ondanks dat deze huisjes oud ogen, zijn deze pas gebouwd aan het einde van de vorige eeuw. Zeker in combinatie met de nabijheid van de unieke wadden is Zoutkamp een aangenaam dorp om een dagje door te struinen.

Hier ligt Zoutkamp

Weersverwachting Zoutkamp

vandaag
16° / 12°
morgen
17° / 13°
16 jun
17° / 12°
17 jun
19° / 12°
18 jun
18° / 12°
Meer weer van Zoutkamp op klimaatinfo.nl

Meer informatie