Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Niehove

Nijhoof, zoals de Groningers Niehove noemen, is een wierdedorp dat te vinden in het Noordoosten van de provincie. Voor het hele dorp geldt dat het een beschermd dorpsgezicht is, mede omdat het een uniek ‘wierdedorp’ is.

Met nog geen driehonderd inwoners kunnen we zonder twijfel vaststellen dat Niehove terecht het predicaat dorp heeft gekregen. Neem daarbij dan nog de prachtige oude Groningse architectuur en feit dat het dorp op een terp ligt; en dan kunnen we niet anders dan dit plaatsje op onze website vermelden. Wanneer je door Niehove loopt vallen de prachtige oude gebouwen je meteen op. Zij liggen er goed onderhouden en prachtig bij en stralen bovendien authenticiteit uit. Naast de typische Groningse dorpsarchitectuur en de hogere ligging op de terp, ligt Niehoven ook niet al te ver van de stad Groningen.

Het gebied waar we tegenwoordig Niehove vinden is al lange tijd bewoond door mensen. Al ruim 2200 jaar wordt dit gebied permanent bewoond. Hoewel het dorp tegenwoordig te vinden is op het vasteland van de provincie Groningen en zelfs wat meer landinwaarts is gesitueerd, was dit in het verleden niet altijd zo. Rond het jaar 800 lag het dorp op een eiland in de toenmalige Lauwers zee. Toen heette het dorp overigens nog Suxwort.

Het mag duidelijk zijn dat het dorp oud is met veel sporen van deze lange geschiedenis, waarbij ook altijd gevochten moest worden tegen het wassende water. Enkele van de bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken wanneer je in het dorp bent zijn de kerk uit dertiende eeuw die tevens ook op het hoogste punt ligt van de wierde of terp. Ook de begraafplaats heeft een mooi verhaal. Deze werd gescheiden door een cirkelvormige gracht die als doel had om de geesten op de begraafplaats te houden. Ook vind je hier een oud baarhuisje, waar de overledenen enkele dagen werden bewaard alvorens zij ter aarde werden gesteld.  Mocht je wat tijd over hebben tijdens je bezoek aan de stad Groningen en je zoekt nog een leuke authentieke bestemming in de buurt, dan is Niehove zeer de moeite waard.

In 2019 is Niehove gekozen tot het mooiste dorp van Nederland. Iets wat de inwoners van het dorp en wij natuurlijk allang wisten. In Niehove zijn behalve een restaurant dat ook dienst doet als dorpshuis geen voorzieningen te vinden. Wil je zelf dit bijzondere dorp en zijn omgeving verkennen dan zal je in de omgeving van het dorp een hotel of b&b moeten zoeken.

Hier ligt Niehove

Weersverwachting Niehove

vandaag
17° / 14°
morgen
18° / 12°
15 jul
22° / 14°
16 jul
20° / 16°
17 jul
22° / 14°
Meer weer van Niehove op klimaatinfo.nl

Meer informatie