Weersverwachting Niehove

vandaag
9° / 4°
morgen
9° / 4°
23 apr
9° / 5°
24 apr
11° / 4°
25 apr
11° / 2°

Niehove

Waar ligt Niehove?

Externe links

Het gebied waar we tegenwoordig Niehove vinden is al lange tijd bewoond door mensen. Al ruim 2200 jaar wordt dit gebied permanent bewoond. Hoewel het dorp tegenwoordig te vinden is op het vasteland van de provincie Groningen en zelfs wat meer landinwaarts is gesitueerd, was dit in het verleden niet altijd zo. Rond het jaar 800 lag het dorp op een eiland in de toenmalige Lauwers zee. Toen heette het dorp overigens nog Suxwort.

Het mag duidelijk zijn dat het dorp oud is met veel sporen van deze lange geschiedenis, waarbij ook altijd gevochten moest worden tegen het wassende water. Enkele van de bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken wanneer je in het dorp bent zijn de kerk uit dertiende eeuw die tevens ook op het hoogste punt ligt van de wierde of terp. Ook de begraafplaats heeft een mooi verhaal. Deze werd gescheiden door een cirkelvormige gracht die als doel had om de geesten op de begraafplaats te houden. Ook vind je hier een oud baarhuisje, waar de overledenen enkele dagen werden bewaard alvorens zij ter aarde werden gesteld.  Mocht je wat tijd over hebben tijdens je bezoek aan de stad Groningen en je zoekt nog een leuke authentieke bestemming in de buurt, dan is Niehove zeer de moeite waard.

In 2019 is Niehove gekozen tot het mooiste dorp van Nederland. Iets wat de inwoners van het dorp en wij natuurlijk allang wisten. In Niehove zijn behalve een restaurant dat ook dienst doet als dorpshuis geen voorzieningen te vinden. Wil je zelf dit bijzondere dorp en zijn omgeving verkennen dan zal je in de omgeving van het dorp een hotel of b&b moeten zoeken.

Foto's van Niehove