Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bourtange

Als je het hebt over de allermooiste dorpen die de provincie Groningen rijk is dan zullen velen zeggen dat het vijfhoekige vestingdorp Bourtange de nummer één zou moeten zijn.

Nou ben ik niet zo van de ranglijstjes, maar dat Bourtange een overzicht van de mooiste dorpjes in Groningen thuishoort zal ik nimmer betwisten. Als je met de auto bij Bourtange arriveert is het de bedoeling dat je hem parkeert op de parkeerplaats bij de lokale VVV. Via de VVV loop je richting de oude vestingstad. Dat doe je via een drietal rode bruggen, waarvan de laatste een zeer fraaie ophaalbrug is. Als je lekker vroeg bent kun je hier prachtige foto’s maken zonder dat er andere toeristen in je beeld staan. Bourtange vroeg bezoeken heeft ook twee nadelen: de twee horecazaken zijn pas om 10:00 uur open en de te bezichtigen huizen kun je ook pas vanaf 10 uur bezoeken. Als je net als ik al om 9:00 uur ’s morgens in Bourtange bent dan kun je zowel de koffie als ook het van binnen bekijken van de historische huizen vergeten.

Er zijn twee dingen die opvallen aan Bourtange. Ten eerste liggen de vestingwallen in de vorm van een vijfhoek. Dat is een vrij ongebruikelijke vorm. Het tweede wat opvalt is dat exact in het midden er rond plein is en dat aan dit dorpsplein een kerk ontbreekt. Die staat in dit geval in het noordwesten van Bourtange, op een steenworp afstand van de oude molen.

Als je de vorm van Bourtange goed wilt bewonderen dan zou je eigenlijk een drone of helikopter moeten gebruiken. Pas vanuit de lucht kun je zien hoe fraai de vestingwerken opgebouwd zijn. Als je overigens over de weg aangereden komt dan zie je Bourtange in eerste instantie helemaal niet liggen. Dat komt door de bomen die het dorp ook nog eens goed uit het zicht houden. Dit verschuilen is natuurlijk de eerste fase van de verdediging tegen ongenode gasten.

Overnachten in Bourtange
Het aantal accommodaties waar je kunt overnachten in Bourtange is vrij klein. Zeker als je binnen de vesting wilt slapen is de keuze beperkt. Een absolute topper is Hotel Vesting Bourtange. Dit sfeervolle hotel ligt net buiten de vesting zelf, maar zou toch onze eerste keuze zijn om in het dorp te overnachten. Als je echt binnen de kern wilt slapen dan is B&B ’t Lutje een heel goede optie.

Hier ligt Bourtange

Weersverwachting Bourtange

vandaag
2° / -2°
morgen
-1° / -3°
1 dec
-2° / -4°
2 dec
-1° / -4°
3 dec
1° / -2°
Meer weer van Bourtange op klimaatinfo.nl

Meer informatie