Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Onderdendam

Ten noorden van de stad Groningen vinden we Onderdendam. Dit dorp hoort bij de gemeente Bedum en is in zijn geheel een beschermd dorpsgezicht. Dat is zeker terecht als je de mooie oude gebouwen ziet die hier te vinden zijn.

Dat Onderdendam terug te vinden is op de website van mooiste dorpjes heeft het dorpje dubbel en dwars verdiend. Het voldoet aan alle voorwaarden die wij hanteren voor de bepaling van een notitie op onze website. Zo blijft het inwonersaantal ver onder de duizend steken en bovendien is het gehele dorp werkelijk prachtig en authentiek. Zo zijn hier veel oude huizen en andere gebouwen te vinden die zorgen dat het dorp karakteristiek genoemd mag worden. 

Een andere mooie bijkomstigheid is dat dit dorp ook prima te combineren met een bezoek aan de stad Groningen. Het ligt slechts op enkele kilometers van de provinciehoofdstad.

Een naam als Onderdendam doet je afvragen waar deze vandaan komt. Hiervoor moeten we ver terug in de tijd. De eerste vermelding dateert uit 1252. Toen werd het nog Uldernadomme genoemd. Dit komt waarschijnlijk van het ‘een in het onland aangelegde dam’. Onland betekent dan weer moeras. De eerste vermelding zoals het dorp nu heet is uit 1323. Een lange geschiedenis dus, waarvan de sporen nog altijd terug te vinden in het beschermde dorpsgezicht. Hier vind je geen hangende keukens, maar wel een hangende gevangenis. Deze gevangenis behoort tot voormalig kantongerecht en is de ruimte waar de gevangen in bewaring werden gesteld en bevindt zich boven het Winsumerdiep. Naast het karakteristieke oude kantongerecht zijn ook de hervormde en gereformeerde kerk de moeite van het bezichtigen waard. Aan de oevers van het Winsumerdiep staat ook nog mooi monument genaamd ‘het jagertje’. Naast dit monument moet je ook zeker letten op de fraai geïllustreerde gevelstenen die te vinden zijn op de monumentale panden van het dorp.

Hier ligt Onderdendam

Weersverwachting Onderdendam

vandaag
19° / 13°
morgen
21° / 16°
3 okt
19° / 14°
4 okt
17° / 11°
5 okt
16° / 10°
Meer weer van Onderdendam op klimaatinfo.nl

Meer informatie