Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arcen

Het in Noord-Limburg gelegen dorp Arcen ligt aan de Maas. Arcen staat vooral bekend om Kasteel Arcen en de bijbehorende kasteeltuinen.

De meeste dagjesmensen die Arcen bezoeken, doen dat om door de beroemde kasteeltuinen te lopen. Deze tuinen zijn het hele jaar door zeven dagen per week geopend. Je kunt daarom ieder seizoen ervaren in deze bij Kasteel Arcen behorende tuinen. Het huidige kasteel is tussen 1651 en 1653 gebouwd, nadat het voorgaande kasteel in 1646 gesloopt was. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Marcelis van Gelder, de heer van Arcen. Het bakstenen kasteel had van oorsprong twee vooruitspringende vleugels. Die zijn na een brand in de 19e eeuw grotendeels verwoest en daarna gesloopt. Als je een entreeticket voor de kasteeltuinen gekocht hebt dan kun je ook het kasteel bezoeken. Hierin vind je tal van authentieke interieurstukken en meubels.

De Kasteeltuinen van Arcen mag je als een openluchtmuseum beschouwen. Het oorspronkelijke landgoed is naar de plannen van landschapsarchitect Niek Roozen helemaal heraangelegd. Er is gezorgd voor verschillende tuinbelevingen. Daarbij is er rekening gehouden met de verschillende seizoenen. Voor de bezoeker moeten de kasteeltuinen ieder seizoen de moeite van het bezoeken waard zijn.

Arcen is natuurlijk veel meer dan alleen het kasteel en de bijbehorende tuinen. Het dorp heeft een gezellige kern, waarvan het Raadhuisplein het gezellige hart vormt. Hier vind je de nodige horeca, inclusief terrassen die tijdens aangename dagen goed bezet zijn. Het raadhuis van Arcen is het belangrijkste en meest opvallende gebouw op dit plein. Sinds Arcen in 2010 opgegaan is in de gemeente Venlo, heeft dit bouwwerk zijn functie als gemeentehuis verloren.

Ten westen van het kasteel staat de Wymarse Molen. Deze watermolen is in het jaar 1677 gebouwd en heeft in 1990 een grootschalige restauratie ondergaan. In de molen bevindt zich de graanbranderij “De IJsvogel”. Aan de noordelijke kant van Arcen staat de Hertog Jan Brouwerij. Deze bierbrouwerij brouwt hier sinds 1915 heerlijke bieren. Naast het veel verkochte Hertog Jan Pilsener worden hier allerlei speciaalbieren gemaakt. Wil je zien hoe dat gebeurt? Dan is het een idee om aan de rondleiding deel te nemen. Tijdens het brouwerijbezoek volg je het complete brouwproces. Dit sluit je natuurlijk af met een proeverij in het er tegenover gelegen Café de Hertog Jan Proeverij.

Hier ligt Arcen

Weersverwachting Arcen

vandaag
18° / 12°
morgen
22° / 11°
15 jul
26° / 12°
16 jul
21° / 17°
17 jul
24° / 15°
Meer weer van Arcen op klimaatinfo.nl

Meer informatie