Limburg

Nederland

Wie onze mooie provincie Limburg binnenrijdt waant zich al in het buitenland. Glooiende heuvels maken het landschap erg on Nederlands en wie diep in Limburg op een terrasje aan de Limburgse vlaai zit zou het prachtige accent van de Limburgers bijna verwarren met een prachtige buitenlandse taal. Het is een van de dunst bevolkte gebieden van Nederland en een van de warmste gebieden van Nederland. Het is niet voor niks het zonnige zuiden. Misschien dat mensen hier daarom net wat vriendelijker en hartelijker zijn, meer van de goede dingen van het leven genieten en zeer houden van lekker eten en drinken. In Limburg zijn veel mooie kleine dorpjes te vinden. Een aanrader voor eenieder die graag buiten ons land op vakantie wil, maar geen zin heeft om er veel kilometers voor te rijden. Limburg is een beetje buitenland in Nederland zelf.

Het zal dan ook niemand verbazen dat Limburg binnen Nederland als een toeristische topper geldt. Met name het zuidelijke deel van de provincie, waar prachtige plaatsen in een idyllisch  landschap verscholen liggen, hebben een enorme aantrekkingskracht op binnen- en buitenlandse toeristen.

Born

In de taille van Limburg ligt het plaatsje Born. Het dorpje is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Born staat bekend om zijn kasteelruïne en kasteelpark van Born.

Born is waarschijnlijk ontstaan ergens in het begin van de twaalfde eeuw. In deze periode behoorde deze regio toe tot de heerlijkheid van Luik en Keulen. Later werd de regio meerdere malen verkocht totdat het uiteindelijk in handen kwam van de hertog van Gulik. Hierdoor werd Bron onderdeel van het Heilige Rooms Rijk. Later zou Born nog tot Frankrijk behoren om uiteindelijk vanaf 1815 weer onderdeel uit te maken van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

» meer over Born

Elsloo

Elsloo ligt in het centraal westelijke deel van de provincie Limburg niet ver van de grens met België. Elsloo ligt aan het Julianakanaal en de Maas het dorpje is onderdeel van de gemeente Stein.

Elsloo is het oudste boerendorp van Nederland. Volgens de laatste vondsten zou het dorp ongeveer 5000 jaar oud zijn. De eerste bewoners van het dorp waren onderdeel van  zogenaamde bandkeramische cultuur. Deze cultuur vind zijn oorsprong in het huidige Turkije en heeft zich verspreid door heel Europa. Tijdens dezelfde opgravingen zijn er ook allerlei Romeinse gebruiksvoorwerpen gevonden.

» meer over Elsloo

Gennep

Gennep is een kleine stad in Limburg waar de Maas en de Niers samenvloeien. Gennep ligt in het uiterste noorden van Limburg tussen de grens met Noord-Brabant en Duitsland ingeklemd.

Gennep heeft al sinds de vroege middeleeuwen haar stadrechten en is tegenwoordig de kern van de gemeente Gennep waar nog een aantal kleine dorpen onder vallen. Door zijn ligging in het grensgebied is Gennep door de eeuwen heen meerdere malen van eigenaar gewisseld. In 1839 werd Gennep onderdeel van Nederland naar aanleiding het Congres van Wenen. Hierbij werd bepaald dat de grens met het toenmalige Pruisen meer dan 3.000 meter van de Maas moest afliggen. In 1940 bleek dit echter niet ver genoeg en werd Gennep al op de eerste oorlogsdag onder de voet gelopen door het Duitse leger.

» meer over Gennep

Gulpen

Bij bierliefhebbers zal de naam Gulpen meteen een belletje doen rinkelen vanwege het Gulpener bier. Wat niet iedereen weet, is dat dit plaatsje aan de Gulp een mooi dorpje is.

De naam Gulpen is te danken aan de ligging van het dorp: aan de Gulp; op de plek waar deze rivier samenvloeit met de Geul. Gulpen ligt in het Limburgse heuvellandschap. Aan de noordzijde van het dorp ligt de Gulperberg, die met zo’n 157 meter aan hoogte een stukje boven het dorp uitsteekt. Want Gulpen zelf ligt op ‘slechts’ 95 meter boven zeeniveau. Het dorpje stamt uit de middeleeuwen. Helaas is daar niet zo ontzettend veel van terug te zien. De meeste bouwwerken in Gulpen stammen uit latere tijden. Een uitzondering hiervoor is de oude kerktoren. Deze romaanse toren stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw. Met 100 procent zekerheid is dit niet vastgesteld. De middeleeuwse kerk waar de toren onderdeel van uitmaakte is verder helemaal verdwenen in de loop der tijd. De reden dat de oude kerktoren van Gulpen nog wel bestaat, is vermoedelijk omdat deze als verdedigingstoren diende. Tegenwoordig kun je in de toren trouwen.

» meer over Gulpen

Mechelen

Mechelen  is een schattig dorpje dat in het zuidoosten van de provincie Limburg ligt. Het is een goed voorbeeld van hoe het leven in dit deel van het land kan zijn.

Mechelen telt nog geen tweeduizend inwoners. Velen van de mensen die hier wonen zijn mensen uit het dorp zelf of uit de streek, maar de afgelopen jaren zie je door de overspannen huizenmarkt meer mensen vanuit de Randstad naar dit lieflijke dorpje trekken. Die komen hier terecht in een hechte gemeenschap en in een omgeving die zich uitstekend leent om te wandelen of te fietsen. Het heuvelachtige landschap biedt wel wat uitdaging, waarbij de kuiten soms even aardig aan de bak mogen.

» meer over Mechelen

Meerssen

Vlakbij Maastricht ligt het mooie dorpje Meerssen. Dit Zuid-Limburgse plaatsje mag je zien als een vreemd pareltje met een enorme basiliek: de veertiende-eeuwse Basiliek van het Heilig Sacrament

Meerssen is een erg leuk dorpje met mooi oud treinstation, prachtig stadspark en bijzondere basiliek. Daarnaast kent het een synagoge en het kleinere Leopoldskerkje. Het is een charmant dorpje met nog enkele oude huizen die mooi gerestaureerd zijn in het centrum. Het marktpleintje doet op en zonnige zomeravond gezellig aan met alle terrasjes en restaurantjes die er te vinden zijn. Vergeet vooral niet even bij de plaatselijke ijssalon een ijsje te nemen. Dat maakt een ritje naar dit dorp alleen al de moeite waard. Meerssen is een echt Limburgs dorp met een eigen schutterij, harmonie en een bruisend verenigingsleven wat hier bij hoort.

» meer over Meerssen

Mheer

Als je tot twee keer toe ‘gedwongen’ wordt om te stoppen voor wat foto’s, dan kan het niet anders zijn dan dat je met een mooi plaatsje te maken hebt. Dit geschiedde bij ons met Mheer.

Mheer is zo’n schattig klein dorpje waar de rust heerst die je er zou verwachten, maar waar van saaiheid absoluut geen sprake is. Mheer heeft alle elementen die je zoekt in een mooi dorpje: een nadrukkelijk aanwezige bezienswaardigheid in de dorpskern, verschillende authentieke historische panden en een prachtig ligging, in dit geval binnen het Limburgse heuvellandschap. Tijdens onze zoektocht naar de mooiste dorpjes van Limburg hadden wij Mheer niet direct in het vizier. Bij toeval kwamen we hier, op weg naar een ander mooi dorp in het zuiden van Limburg: Noorbeek.

» meer over Mheer

Noorbeek

Als je op zoek gaat naar een schoolvoorbeeld van een Limburgs heuveldorp, dan kom je bijna vanzelf uit in het pittoreske Noorbeek. Dit behoort tot het beste dat Limburg op het gebied van dorpjes te bieden heeft.

Zoals zoveel dorpen in het zuiden van Limburg is Noorbeek prachtig gelegen in het heuvelachtige landschap dat deze streek zo uniek maakt. Om precies te zijn ligt Noorbeek op het Plateau van Margraten, op een hoogte van ongeveer 150 meter boven zeeniveau. Wie vanuit Mheer over de Noorbeekerweg aangereden komt, die wordt kort voor aankomst nog eventjes getrakteerd op een fraai uitzicht op dit dorp. De toren van de Sint-Brigidakerk is duidelijk herkenbaar binnen de kern die vanuit de hoger gelegen positie zichtbaar is. Een mooi uitzichtpunt langs de weg is vanaf de parking van appartementencomplex PaNOORama. Wie hier een appartement huurt die kan ook vanuit het de accommodatie van dit uitzicht genieten.

» meer over Noorbeek

Sint Odiliënberg

Sint Odiliënberg is een sfeervol dorp dat halverwege de provincie Limburg ligt. Sint Odiliënberg is onder toeristen vooral bekend vanwege het bekende Pieterpad, dat door Sint Odiliënberg loopt.

Het Pieterpad is onder fervente wandelaars uitgegroeid tot een begrip. Deze ongeveer 498 kilometer lange wandelroute is tussen 1978 en 1983 uitgestippeld door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Deze dames zijn dus jarenlang bezig geweest om de meest ideale routes uit te stippelen die over bestaande wandelpaden gaan. Het resultaat is een veel gelopen langeafstandswandelroute die je vanuit het Groningse Pieterburen tot aan de Sint-Pietersberg bij Maastricht brengt. Sint Odiliënberg ligt langs de etappe tussen Swalmen en Montfort.

» meer over Sint Odiliënberg

Stevensweert

Het vestingplaatsje Stevensweert heeft alles in zich om tot de mooiste dorpen van Limburg gerekend te mogen worden: historie, schoonheid, sfeer en gelegen in een prachtig stukje Nederland.

Om meteen duidelijkheid te scheppen waarom Stevensweert op een site zoals mooistedorpjes.nl terechtgekomen is, terwijl het vooral als een oud vestingstadje gepresenteerd wordt: als je nog geen tweeduizend inwoners telt dan spreek je in de tegenwoordige tijd niet meer van een stad. Dat Stevensweert zo’n bescheiden plaatsje is gebleven, is een belangrijke reden waarom de charme behouden is gebleven. Wij kunnen ons niet anders voorstellen dat het de visie van het gemeentebestuur is die ertoe geleid heeft dat Stevensweert niet uitgegroeid is tot een grotere plaats. Want wie zou hier nou niet willen wonen?

» meer over Stevensweert

Thorn

Thorn is een klein stadje in het westelijke deel van Limburg op de westelijke oever van de Maas. Thorn staat bekend als het witte stadje dit logischerwijs om de vele witgeschilderde huizen in het historische centrum van het dorp.

Het dorp is ontstaan ergens tussen de negende en de tiende eeuw na Christus nadat het moerasgebied rond het dorp werd ontgint. Aan het einde van de tiende eeuw werd er op deze plaats de abdij van Thorn gesticht. Dit klooster was een zogenaamde stift waardoor de bisschop wereldlijke zeggenschap had. Later werd de abdij van Thorn een klooster voor adellijke dames waardoor de abdij veel zeggenschap kreeg.

» meer over Thorn

Vaals

Vaals is het meest zuidoostelijke dorp van Nederland en mag zich mede door de ligging in een prachtig heuvellandschap tot de mooiste plaatsjes in de regio noemen.

Vaals ligt in een dal van de Selzerbeek. Die is op zijn beurt weer gelegen tussen de Schneeberg en de Vaalserberg. Deze Vaalserberg is de hoogste berg van Europees Nederland. Sinds het Caribische eiland Saba niet meer tot het land Nederlandse Antillen behoort, maar op 10-10-2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd, is Mount Scenery op Saba met een hoogte van 877 meter boven zeeniveau het hoogste punt van Nederland. De Vaalserberg meet ‘slechts’ 322,4 meter en moet het sinds 2010 met een twee plaats doen. Wie de Vaalserberg bewandelt of bergop met de fiets verkent, die zal er een flinke kluif aan hebben. De beklimming van de Vaalserberg is beducht onder fietsers. De steilste honderd meter hebben een hellingspercentage van 10,9 procent als je de geliefde route vanaf Landal Hoog Vaals.

» meer over Vaals

Vijlen

Dankzij de ligging op een hoogte van 195 meter boven NAP is Vijlen het hoogst gelegen kerkdorp van het vasteland van Nederland. Het is vooral de prachtige ligging die van Vijlen een mooi dorp maakt.

Vijlen ligt op het Plateau van Vijlen; in het zuidoosten van de provincie Limburg. Door de hoge ligging heb je vanuit Vijlen een panoramisch uitzicht over een deel van de omgeving. Zo kun je over het Limburgse heuvellandschap België zien liggen. Omdat Vijlen hoger ligt, vormt het een leuke uitdaging voor zowel fietsers als wandelaars om naar Vijlen te lopen of fietsen. Automobilisten dienen er daarom rekening mee te houden dat ze de weg geregeld moeten delen met langzamere weggebruikers. Op het moment dat je Vijlen verlaat, geldt juist dat je vanuit de auto op moet letten voor wielrenners die tijdens een afdaling soms snelheden halen die die van de auto’s benaderen.

» meer over Vijlen