Limburg

Nederland

Wie onze mooie provincie Limburg binnenrijdt waant zich al in het buitenland. Glooiende heuvels maken het landschap erg on Nederlands en wie diep in Limburg op een terrasje aan de Limburgse vlaai zit zou het prachtige accent van de Limburgers bijna verwarren met een prachtige buitenlandse taal. Het is een van de dunst bevolkte gebieden van Nederland en een van de warmste gebieden van Nederland. Het is niet voor niks het zonnige zuiden. Misschien dat mensen hier daarom net wat vriendelijker en hartelijker zijn, meer van de goede dingen van het leven genieten en zeer houden van lekker eten en drinken. In Limburg zijn veel mooie kleine dorpjes te vinden. Een aanrader voor eenieder die graag buiten ons land op vakantie wil, maar geen zin heeft om er veel kilometers voor te rijden. Limburg is een beetje buitenland in Nederland zelf.

Het zal dan ook niemand verbazen dat Limburg binnen Nederland als een toeristische topper geldt. Met name het zuidelijke deel van de provincie, waar prachtige plaatsen in een idyllisch  landschap verscholen liggen, hebben een enorme aantrekkingskracht op binnen- en buitenlandse toeristen.

Born

In de taille van Limburg ligt het plaatsje Born. Het dorpje is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Born staat bekend om zijn kasteelruïne en kasteelpark van Born.

Born is waarschijnlijk ontstaan ergens in het begin van de twaalfde eeuw. In deze periode behoorde deze regio toe tot de heerlijkheid van Luik en Keulen. Later werd de regio meerdere malen verkocht totdat het uiteindelijk in handen kwam van de hertog van Gulik. Hierdoor werd Bron onderdeel van het Heilige Rooms Rijk. Later zou Born nog tot Frankrijk behoren om uiteindelijk vanaf 1815 weer onderdeel uit te maken van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

» meer over Born

Elsloo

Elsloo ligt in het centraal westelijke deel van de provincie Limburg niet ver van de grens met België. Elsloo ligt aan het Julianakanaal en de Maas het dorpje is onderdeel van de gemeente Stein.

Elsloo is het oudste boerendorp van Nederland. Volgens de laatste vondsten zou het dorp ongeveer 5000 jaar oud zijn. De eerste bewoners van het dorp waren onderdeel van  zogenaamde bandkeramische cultuur. Deze cultuur vind zijn oorsprong in het huidige Turkije en heeft zich verspreid door heel Europa. Tijdens dezelfde opgravingen zijn er ook allerlei Romeinse gebruiksvoorwerpen gevonden.

» meer over Elsloo

Gennep

Gennep is een kleine stad in Limburg waar de Maas en de Niers samenvloeien. Gennep ligt in het uiterste noorden van Limburg tussen de grens met Noord-Brabant en Duitsland ingeklemd.

Gennep heeft al sinds de vroege middeleeuwen haar stadrechten en is tegenwoordig de kern van de gemeente Gennep waar nog een aantal kleine dorpen onder vallen. Door zijn ligging in het grensgebied is Gennep door de eeuwen heen meerdere malen van eigenaar gewisseld. In 1839 werd Gennep onderdeel van Nederland naar aanleiding het Congres van Wenen. Hierbij werd bepaald dat de grens met het toenmalige Pruisen meer dan 3.000 meter van de Maas moest afliggen. In 1940 bleek dit echter niet ver genoeg en werd Gennep al op de eerste oorlogsdag onder de voet gelopen door het Duitse leger.

» meer over Gennep

Meerssen

Vlakbij Maastricht ligt het mooie dorpje Meerssen. Dit Zuid-Limburgse plaatsje mag je zien als een vreemd pareltje met een enorme basiliek: de veertiende-eeuwse Basiliek van het Heilig Sacrament

Meerssen is een erg leuk dorpje met mooi oud treinstation, prachtig stadspark en bijzondere basiliek. Daarnaast kent het een synagoge en het kleinere Leopoldskerkje. Het is een charmant dorpje met nog enkele oude huizen die mooi gerestaureerd zijn in het centrum. Het marktpleintje doet op en zonnige zomeravond gezellig aan met alle terrasjes en restaurantjes die er te vinden zijn. Vergeet vooral niet even bij de plaatselijke ijssalon een ijsje te nemen. Dat maakt een ritje naar dit dorp alleen al de moeite waard. Meerssen is een echt Limburgs dorp met een eigen schutterij, harmonie en een bruisend verenigingsleven wat hier bij hoort.

» meer over Meerssen

Thorn

Thorn is een klein stadje in het westelijke deel van Limburg op de westelijke oever van de Maas. Thorn staat bekend als het witte stadje dit logischerwijs om de vele witgeschilderde huizen in het historische centrum van het dorp.

Het dorp is ontstaan ergens tussen de negende en de tiende eeuw na Christus nadat het moerasgebied rond het dorp werd ontgint. Aan het einde van de tiende eeuw werd er op deze plaats de abdij van Thorn gesticht. Dit klooster was een zogenaamde stift waardoor de bisschop wereldlijke zeggenschap had. Later werd de abdij van Thorn een klooster voor adellijke dames waardoor de abdij veel zeggenschap kreeg.

» meer over Thorn