Weersverwachting Stevensweert

vandaag
6° / 0°
morgen
4° / -1°
4 dec
7° / 3°
5 dec
5° / 0°
6 dec
6° / 1°

Stevensweert

Waar ligt Stevensweert?

Externe links

Stevensweert ligt op een eiland dat door armen van de rivier de Maas gevormd is. Deze locatie wordt daarom wel het “Eiland in de Maas” genoemd. Hier ligt Stevensweert samen met Ohé en Laak. Dat Stevensweert van oorsprong een vestingplaats is, zie je tegenwoordig vooral aan het stratenpatroon. Wie Stevensweert van bovenaf bekijkt die zal de structuur herkennen van een centraal punt, de Markt, waar meerdere straten naartoe leiden. De vorm van de kern laat de oude structuur van wallen nog wat zien. De omringende singels zijn inmiddels verdwenen.

De grootste bezienswaardigheid van Stevensweert is de dorpskern an sich. Dit is een van de meest pittoreske dorpen die je in Limburg zult vinden. Specifieke gebouwen die he vermelden waard zijn, zijn het voormalige gemeentehuis waarin tegenwoordig het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak gevestigd is, de achttiende-eeuwse Sint-Stephanuskerk en de opvallende voormalige Hervormde kerk. Dit monumentale pand doet tegenwoordig dienst als trouwlocatie en plek waar evenementen georganiseerd worden, zoals concerten.

Een geliefde bezienswaardigheid die buiten de dorpskern gelegen is, is de Hompesche Molen. Deze stellingmolen stamt uit het jaar 1722 en is in uitstekende staat. Met een totale hoogte van bijna 37 meter is deze molen de hoogste van heel Limburg. Vroeger was de Hompesche Molen in continue dienst als korenmolen. Tegenwoordig wordt er af en toe op vrijwillige basis graan vermalen.

Foto's van Stevensweert