Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vaals

Vaals is het meest zuidoostelijke dorp van Nederland en mag zich mede door de ligging in een prachtig heuvellandschap tot de mooiste plaatsjes in de regio noemen.

Vaals ligt in een dal van de Selzerbeek. Die is op zijn beurt weer gelegen tussen de Schneeberg en de Vaalserberg. Deze Vaalserberg is de hoogste berg van Europees Nederland. Sinds het Caribische eiland Saba niet meer tot het land Nederlandse Antillen behoort, maar op 10-10-2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd, is Mount Scenery op Saba met een hoogte van 877 meter boven zeeniveau het hoogste punt van Nederland. De Vaalserberg meet ‘slechts’ 322,4 meter en moet het sinds 2010 met een twee plaats doen. Wie de Vaalserberg bewandelt of bergop met de fiets verkent, die zal er een flinke kluif aan hebben. De beklimming van de Vaalserberg is beducht onder fietsers. De steilste honderd meter hebben een hellingspercentage van 10,9 procent als je de geliefde route vanaf Landal Hoog Vaals.

Vaals staat verder bekend om het Drielandenpunt. Dit is de plek op de Vaalserberg waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen. Het Drielandenpunt is in de loop der jaren een commerciële kermis geworden, mede door de horeca en het Labyrint Drielandenpunt. Dit doolhof is ideaal om de kinderen hun energie kwijt te laten kunnen na de mogelijk vrij lange autorit naar Vaals. Op een hoge plek zoals deze is een uitzichttoren een mooie attractie om je van een fantastisch uitzicht te laten genieten. Bij het Drielandenpunt zijn er maar liefst twee torens die je (tegen betaling uiteraard) kunt bezoeken. De Koning Boudewijntoren is 50 meter hoog, staat in het Belgische deel en staat het dichtst bij het daadwerkelijke Drielandenpunt. De in 2011 nieuw geopende Wilhelminatoren staat iets verder terug langs de weg en heeft een hoogte van 35 meter. Qua uitzicht zijn beide torens fenomenaal.

Het dorp Vaals zelf is een typisch grensdorp. Je merkt dat het winkelaanbod en de horeca zich mede op de Duitse bezoekers richt. Die komen bijvoorbeeld af op de in Nederland relatief goedkope levensmiddelen. Gelukkig biedt het dorp nog tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Zo is de kern van Vaals een beschermd dorpsgezicht. Noemenswaardige gebouwen zijn de Hervormde Kerk (het hoogstgelegen kerkgebouw van Nederland) met zijn middeleeuwse toren, het achttiende-eeuwse Kasteel Bloemendal en het voormalige lustslot Kasteel Vaalsbroek, dat tegenwoordig dienstdoet als hotel en conferentie-oord.

Hier ligt Vaals

Weersverwachting Vaals

vandaag
15° / 12°
morgen
16° / 12°
19 mei
18° / 12°
20 mei
20° / 12°
21 mei
21° / 12°
Meer weer van Vaals op klimaatinfo.nl

Meer informatie