Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Meerssen

Vlakbij Maastricht ligt het mooie dorpje Meerssen. Dit Zuid-Limburgse plaatsje mag je zien als een vreemd pareltje met een enorme basiliek: de veertiende-eeuwse Basiliek van het Heilig Sacrament

Meerssen is een erg leuk dorpje met mooi oud treinstation, prachtig stadspark en bijzondere basiliek. Daarnaast kent het een synagoge en het kleinere Leopoldskerkje. Het is een charmant dorpje met nog enkele oude huizen die mooi gerestaureerd zijn in het centrum. Het marktpleintje doet op en zonnige zomeravond gezellig aan met alle terrasjes en restaurantjes die er te vinden zijn. Vergeet vooral niet even bij de plaatselijke ijssalon een ijsje te nemen. Dat maakt een ritje naar dit dorp alleen al de moeite waard. Meerssen is een echt Limburgs dorp met een eigen schutterij, harmonie en een bruisend verenigingsleven wat hier bij hoort.

De basiliek van Meerssen en doet behoorlijk groot en bombastisch aan voor een toch eigenlijk klein dorp. In de vroege middeleeuwen was Meerssen bij de heersende adel al bekend. Karel de Grote had hier een palts liggen en zorgde zo voor het tot bloei komen van het kleine dorpje. Toen in 1222 ook nog eens een “wonder”plaats vond in de plaatselijke kapel werd Meerssen ook nog eens een bedevaartsoord voor vrome pelgrims. Tijdens een mis in de kapel was de priester vergeten water in de kelk te doen, na het breken van de hostie kwam hier ineens het bloed van christus uit. Na het afbranden van de kapel nadat plunderende soldaten waren langsgetrokken werd onder invloed van de monniken in Reims besloten een waardig grote basiliek weg te zetten voor het relikwie en de bezoekende pelgrims.

Hier ligt Meerssen

Weersverwachting Meerssen

vandaag
9° / 5°
morgen
14° / 9°
22 mrt
12° / 10°
23 mrt
14° / 11°
24 mrt
13° / 9°
Meer weer van Meerssen op klimaatinfo.nl

Meer informatie