Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sint Odiliënberg

Sint Odiliënberg is een sfeervol dorp dat halverwege de provincie Limburg ligt. Sint Odiliënberg is onder toeristen vooral bekend vanwege het bekende Pieterpad, dat door Sint Odiliënberg loopt.

Het Pieterpad is onder fervente wandelaars uitgegroeid tot een begrip. Deze ongeveer 498 kilometer lange wandelroute is tussen 1978 en 1983 uitgestippeld door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Deze dames zijn dus jarenlang bezig geweest om de meest ideale routes uit te stippelen die over bestaande wandelpaden gaan. Het resultaat is een veel gelopen langeafstandswandelroute die je vanuit het Groningse Pieterburen tot aan de Sint-Pietersberg bij Maastricht brengt. Sint Odiliënberg ligt langs de etappe tussen Swalmen en Montfort.

Een van de mooiste uitzichten tijdens de wandeling is op het moment dat je langs de provinciale weg N293 in zuidelijke richting wandelt. Vlak voordat je de Roer oversteekt heb je een geweldig uitzicht op de Roer en dé bezienswaardigheid van Sint Odiliënberg: de Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. Dit uitzicht behoort tot de meest schilderachtige plaatjes die je in dit deel van Limburg aan zult treffen. De torens van de basiliek torenen statig uit boven de groene omgeving.

De Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus (ja, het is een mond vol) is een op een kerkheuvel gebouwde kerk die in de romaanse bouwstijl gebouwd is. Het huidige uiterlijk van de basiliek is te danken aan de Roermondse architect Pierre Cuypers. Deze man is verantwoordelijk voor het ontwerp van redelijk wat kerken in Limburg en elders in Nederland. Cuypers is ook degene die het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen heeft. Het huidige interieur van de basiliek is soberder dan vroeger. Deze aanpassing heeft plaatsgevonden nadat de Duitsers de kerk in 1945 deels opgeblazen hadden en er deels herbouwd moest worden.

Een bijzonder object waar het Pieterpad net niet langs loopt is het hagelkruis van Sint Odiliënberg.  Dit hagelkruis staat aan de Hagelkruisweg; op het landgoed van kasteel Hoosden. Als je niet weet dat dit kruis hier zou moeten staan, zou je er zo voorbij rijden of lopen. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, onder andere opdat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. Het op de grond geplaatste hagelkruis van Sint Odiliënberg is uniek wat betreft de vormgeving: het heeft twee ongelijke dwarsbalken.

Hier ligt Sint Odiliënberg

Weersverwachting Sint Odiliënberg

vandaag
21° / 14°
morgen
21° / 12°
21 jun
20° / 16°
22 jun
16° / 14°
23 jun
20° / 13°
Meer weer van Sint Odiliënberg op klimaatinfo.nl

Meer informatie