Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Elsloo

Elsloo ligt in het centraal westelijke deel van de provincie Limburg niet ver van de grens met België. Elsloo ligt aan het Julianakanaal en de Maas het dorpje is onderdeel van de gemeente Stein.

Elsloo is het oudste boerendorp van Nederland. Volgens de laatste vondsten zou het dorp ongeveer 5000 jaar oud zijn. De eerste bewoners van het dorp waren onderdeel van  zogenaamde bandkeramische cultuur. Deze cultuur vind zijn oorsprong in het huidige Turkije en heeft zich verspreid door heel Europa. Tijdens dezelfde opgravingen zijn er ook allerlei Romeinse gebruiksvoorwerpen gevonden.

De oude stadskern van Elsloo is te vinden in het zuidwestelijke deel van het dorp. Als je in het nieuwe deel binnenkomt rijden dan vraag je jezelf af wat er zo bijzonder is aan dit dorp, maar volg de borden naar het kasteel en je komt er snel genoeg achter. Het eerst wat troosteloos ogende dorp verandert al snel in prachtig straatje met pittoreske huisjes. De tijd lijkt hier letterlijk te hebben stilgestaan. Je kunt het beste hier ergens je auto parkeren zodat je een klein rondje door het historisch deel van het stadje kan lopen.

Het huidige kasteel van Elsloo is slechts een klein onderdeel van het kasteel dat al in de twaalfde eeuw genoemd wordt. De rest van het kasteel is in de loop van de eeuwen verloren gegaan. De watermolen van het kasteel is kortgeleden gerestaureerd en tegenwoordig weer in actie te zien. In het kasteel is een restaurant en een hotel gevestigd. Achter het kasteel is de botanische tuin van Elsloo te vinden. De prachtig onderhouden tuin kan gratis bezocht worden.

Hier ligt Elsloo

Weersverwachting Elsloo

vandaag
12° / 10°
morgen
14° / 11°
24 mrt
14° / 9°
25 mrt
11° / 8°
26 mrt
10° / 5°
Meer weer van Elsloo op klimaatinfo.nl

Meer informatie