Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mechelen

Mechelen  is een schattig dorpje dat in het zuidoosten van de provincie Limburg ligt. Het is een goed voorbeeld van hoe het leven in dit deel van het land kan zijn.

Mechelen telt nog geen tweeduizend inwoners. Velen van de mensen die hier wonen zijn mensen uit het dorp zelf of uit de streek, maar de afgelopen jaren zie je door de overspannen huizenmarkt meer mensen vanuit de Randstad naar dit lieflijke dorpje trekken. Die komen hier terecht in een hechte gemeenschap en in een omgeving die zich uitstekend leent om te wandelen of te fietsen. Het heuvelachtige landschap biedt wel wat uitdaging, waarbij de kuiten soms even aardig aan de bak mogen.

In Mechelen zijn verschillende bezienswaardigheden te zien zoals het Heerenhof, het Panhuis en de op een kerkheuvel gebouwde Sint-Jan de Doperkerk. Deze rooms-katholieke kerk is in 1810-1811 gebouwd en is gewijd aan Johannes de Doper. De kerk verving de in 1568 afgebrande middeleeuwse kerk die hier gestaan heeft. Nadat ook de hoeve en het klooster van de Johannieters eind zestiende eeuw door brand verwoest werden, verlieten zij Mechelen. Pas eind achttiende eeuw kwam er nieuw leven in de brouwerij, toen Mechelen de hoofdplaats van de voormalige gemeente Willem werd.

Behalve het dorp zelf zijn er een aantal buurtschapen die tot Mechelen horen. De meest bekende hiervan is Höfke. Dit buurtschap staat bekend vanwege de typische vakwerkhuizen die hier sinds de achttiende eeuw het landschap opvrolijken. Samen met Schweiberg vormt Höfke een beschermd dorpsgezicht. Daar staan nog eens dertien vakwerkboerderijen en -huizen. Bij Höfke kun je een oude watermolen zien: de Bovenste Molen. Deze op de Geul gelegen watermolen bestaat uit een rad dat een doorsnee heeft van 6,5 meter. De molen stamt uit 1828 en werd in 1978 gerestaureerd. Omdat de watermolen op privéterrein ligt, kun je het niet van erg dichtbij aanschouwen. Vanaf de Eperweg loopt er wel een wandelpad waarbij je de Bovenste Molen vanaf de noordzijde kunt zien.

Hier ligt Mechelen

Weersverwachting Mechelen

vandaag
24° / 14°
morgen
27° / 15°
26 jun
28° / 17°
27 jun
28° / 18°
28 jun
22° / 18°
Meer weer van Mechelen op klimaatinfo.nl

Meer informatie