Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Born

In de taille van Limburg ligt het plaatsje Born. Het dorpje is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Born staat bekend om zijn kasteelruïne en kasteelpark van Born.

Born is waarschijnlijk ontstaan ergens in het begin van de twaalfde eeuw. In deze periode behoorde deze regio toe tot de heerlijkheid van Luik en Keulen. Later werd de regio meerdere malen verkocht totdat het uiteindelijk in handen kwam van de hertog van Gulik. Hierdoor werd Bron onderdeel van het Heilige Rooms Rijk. Later zou Born nog tot Frankrijk behoren om uiteindelijk vanaf 1815 weer onderdeel uit te maken van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

 

In het historische centrum van Born staan de resten van het kasteel van Born. Het is een oude waterburcht waarvan tegenwoordig alleen nog enkele muren overeind staan. Het kasteel is gebouwd in de zeventiende eeuw op de plaats van een ouder kasteel. Het kasteel van Born werd tijdens een grote brand in 1955 verwoest waarna het nooit meer gerestaureerd werd. In de gebouwen voor het kasteel was vroeger het gemeentehuis van Born gevestigd. Nu kun je er het stadsarchief en een stadswinkel vinden.

In de voormalige kasteeltuinen van Born is tegenwoordig een dierenpark gevestigd. In dit dierenpark kun je naast de bekende Nederlandse boerderijdieren ook enkele exotische beestjes tegenkomen. De grote publiekslievelingen zijn de Berberaapjes die er wonen. Verder kom je er landschildpadden, kamelen, stekelvarkens en allerlei roofdieren tegen. In het Kriebelhuis wonen verschillende insecten, vogelspinnen, tropische kikkers en leguanen.

Hier ligt Born

Weersverwachting Born

vandaag
23° / 17°
morgen
18° / 14°
13 jul
18° / 13°
14 jul
22° / 12°
15 jul
24° / 15°
Meer weer van Born op klimaatinfo.nl

Meer informatie