Weersverwachting Gulpen

vandaag
5° / 1°
morgen
3° / 0°
4 dec
6° / 3°
5 dec
5° / 0°
6 dec
5° / -1°

Gulpen

Waar ligt Gulpen?

Externe links

De huidige kerk van Gulpen is de Sint-Petruskerk. Deze rooms-katholieke kerk is veel recenter gebouwd: in 1924. De Limburgse architect Caspar Fansen heeft gezorgd voor een neoromaanse bouwstijl. Opvallend element is het rombische dak dat boven op de kerktoren te vinden is. 

Centraal in Gulpen staat de Gulpener Bierbrouwerij. Deze lokale bierbrouwer produceert al sinds het jaar 1825 bier. Behalve pilsener worden er allerlei andere biersoorten gebrouwen zoals Korenwolf, Mestreechs Aajt, de seizoensgebonden bockbieren en het veel geprezen Château Neubourg. De Gulpener Brouwerij laat je op verschillende manieren kennismaken met de brouwerij, bierbrouwen en hun producten. Denk aan rondleidingen door de brouwerij en aan allerlei soorten workshops.

Dat Gulpen te lijden heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijkt uit het Joods Oorlogsmonument dat op 4 mei 1989 onthuld werd op de hoek van de Beversbergweg en de Kieuwegracht. Op het middelste van de vijf elementen staat een Hebreeuwse tekst, waarvan de vertaling luidt: ‘Hou zoveel van je naaste als van jezelf. Ik ben de eeuwige’.

De mooiste plek om uitzicht op Gulpen te hebben is vanaf de eerder genoemde Gulperberg. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch panoramisch op zowel Gulpen als de omgeving. Bovenop de Gulpenerberg staat een Mariamonument. Deze is in 1935 gemaakt door de beeldhouwer Charles Vos, naar een ontwerp van architect Piet Gerrits.

Foto's van Gulpen