Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gulpen

Bij bierliefhebbers zal de naam Gulpen meteen een belletje doen rinkelen vanwege het Gulpener bier. Wat niet iedereen weet, is dat dit plaatsje aan de Gulp een mooi dorpje is.

De naam Gulpen is te danken aan de ligging van het dorp: aan de Gulp; op de plek waar deze rivier samenvloeit met de Geul. Gulpen ligt in het Limburgse heuvellandschap. Aan de noordzijde van het dorp ligt de Gulperberg, die met zo’n 157 meter aan hoogte een stukje boven het dorp uitsteekt. Want Gulpen zelf ligt op ‘slechts’ 95 meter boven zeeniveau. Het dorpje stamt uit de middeleeuwen. Helaas is daar niet zo ontzettend veel van terug te zien. De meeste bouwwerken in Gulpen stammen uit latere tijden. Een uitzondering hiervoor is de oude kerktoren. Deze romaanse toren stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw. Met 100 procent zekerheid is dit niet vastgesteld. De middeleeuwse kerk waar de toren onderdeel van uitmaakte is verder helemaal verdwenen in de loop der tijd. De reden dat de oude kerktoren van Gulpen nog wel bestaat, is vermoedelijk omdat deze als verdedigingstoren diende. Tegenwoordig kun je in de toren trouwen.

De huidige kerk van Gulpen is de Sint-Petruskerk. Deze rooms-katholieke kerk is veel recenter gebouwd: in 1924. De Limburgse architect Caspar Fansen heeft gezorgd voor een neoromaanse bouwstijl. Opvallend element is het rombische dak dat boven op de kerktoren te vinden is. 

Centraal in Gulpen staat de Gulpener Bierbrouwerij. Deze lokale bierbrouwer produceert al sinds het jaar 1825 bier. Behalve pilsener worden er allerlei andere biersoorten gebrouwen zoals Korenwolf, Mestreechs Aajt, de seizoensgebonden bockbieren en het veel geprezen Château Neubourg. De Gulpener Brouwerij laat je op verschillende manieren kennismaken met de brouwerij, bierbrouwen en hun producten. Denk aan rondleidingen door de brouwerij en aan allerlei soorten workshops.

Dat Gulpen te lijden heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijkt uit het Joods Oorlogsmonument dat op 4 mei 1989 onthuld werd op de hoek van de Beversbergweg en de Kieuwegracht. Op het middelste van de vijf elementen staat een Hebreeuwse tekst, waarvan de vertaling luidt: ‘Hou zoveel van je naaste als van jezelf. Ik ben de eeuwige’.

De mooiste plek om uitzicht op Gulpen te hebben is vanaf de eerder genoemde Gulperberg. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch panoramisch op zowel Gulpen als de omgeving. Bovenop de Gulpenerberg staat een Mariamonument. Deze is in 1935 gemaakt door de beeldhouwer Charles Vos, naar een ontwerp van architect Piet Gerrits.

Hier ligt Gulpen

Weersverwachting Gulpen

vandaag
7° / 3°
morgen
11° / 2°
19 apr
10° / 6°
20 apr
10° / 5°
21 apr
10° / 3°
Meer weer van Gulpen op klimaatinfo.nl

Meer informatie