Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Alphen

Alphen is een mooi dorpje in Noord-Brabant. Het is gelegen tussen Tilburg en Breda op een steenworp afstand van Baarle-Nassau. Het ligt vlakbij de Belgische grens.

Alphen bestaat al sinds de Romeinen. De nederzetting lag aan de weg die de Romeinen aanlegde tussen het huidige Antwerpen en Nijmegen. In 709 wordt het dorp voor het eerst officieel genoemd in de stukken van de abdij van Echternach. Er wordt een kerk gesticht die gewijd is aan Sint Willibrord. Nog steeds staat er in het centrum van Alphen een prachtige kerk. De kerk werd meerder malen zwaar beschadigd en herbouwd, alleen de toren is nog in originele staat. Naast de kerk vind je het gezellige dorpsplein met zijn leuke terrasjes en het klooster van Alphen.

Alphen is een prachtig dorp met mooie oude huisjes en bijzondere gebouwen.  Aan het begin van het dorp op de brink vind je het oudheidkundig streekmuseum met een collectie die de geschiedenis van Alphen weergeeft. Het mooie oude witte gebouwtje is een hervormde kerk die stamt uit de het begin van de 19e eeuw. Nog een bijzonder gebouw vindt je in de van Leuvenstraat. Hier staat het “ Joost zijn Pieckhuis” . Dit huis is ontworpen met als duidelijke inspiratiebron de Efteling en Anton Pieck. Het huis ziet er een beetje uit als de ingang van het pretpark en is een gebouwd protest tegen de vertrutting van de huidige gebouwen. De ontwerper wil er mee laten zien dat niet alle huizen hetzelfde hoeven te zijn ,maar dat creativiteit kan zorgen voor prachtige, mooie, afwisselende vormen.

Net buiten Alphen, waar de straat Boslust de dorpswaterloop kruist ligt het pestkerkhof. In de 17e eeuw, toen de pest een spoor van dood en verderf door Europa trok, werd ook Alphen niet gespaard. Ongeveer de helft van de inwoners , inclusief twee priesters die voor de slachtoffers zorgden, stierven aan de pest. Om besmetting te voorkomen werden de lichamen buiten het dorp begraven. In de 19e eeuw is de pastoor van de kerk nieuwsgierig naar het kerkhof en weet het terug te vinden. Het kerkhof wordt opgeknapt en is tegenwoordig als enige pestkerkhof in Nederland te bezoeken.

Hier ligt Alphen

Weersverwachting Alphen

vandaag
18° / 12°
morgen
16° / 12°
16 jun
17° / 13°
17 jun
19° / 14°
18 jun
20° / 14°
Meer weer van Alphen op klimaatinfo.nl

Meer informatie