Noord-Brabant

Nederland

De provincie Noord-Brabant en zijn gezelligheid zijn al in vele liedjes bezongen. En hoewel dat natuurlijk hier en daar sterk licht overdreven is heeft men het wat betreft de schoonheid van de omgeving en dorpjes wel juist. Wie van de grote wegen afgaat en de steden links laat liggen zal zien dat Noord-Brabant nog lang niet vol is en vele prachtige stille plekjes en dopjes kent. Dorpjes in Noord-Brabant zijn snel uitgetekend. In het midden staat de katholieke kerk. Nergens in Nederland, behalve dan wellicht in Limburg, is dit bolwerk zolang in stand gehouden als hier. Uiteraard staat naast de kerk aan de ene kant de school. Vroeger verzorgde de dorpspastoor immers het onderwijs. En aan de andere kant, nog veel belangrijker voor de Brabanders, de kroeg. Met carnaval kent ieder dorp in Noord-Brabant zijn eigen optocht, in de zomer zijn eigen braderie en een Brabants dorp is pas echt een dorp met een eigen voetbalclub. Geen dorp zo klein of het is er allemaal wel te vinden.

Alphen

Alphen is een mooi dorpje in Noord-Brabant. Het is gelegen tussen Tilburg en Breda op een steenworp afstand van Baarle-Nassau. Het ligt vlakbij de Belgische grens.

Alphen bestaat al sinds de Romeinen. De nederzetting lag aan de weg die de Romeinen aanlegde tussen het huidige Antwerpen en Nijmegen. In 709 wordt het dorp voor het eerst officieel genoemd in de stukken van de abdij van Echternach. Er wordt een kerk gesticht die gewijd is aan Sint Willibrord. Nog steeds staat er in het centrum van Alphen een prachtige kerk. De kerk werd meerder malen zwaar beschadigd en herbouwd, alleen de toren is nog in originele staat. Naast de kerk vind je het gezellige dorpsplein met zijn leuke terrasjes en het klooster van Alphen.

» meer over Alphen

Baarle-Nassau

Baarle-Nassau is een dorp in het zuiden van Nederland in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het dorp misschien niet heel erg mooi is, is het zeker wel erg bijzonder. Baarle-Nassau hoort bij Baarle-Hertog.

De gemeente Baarle-Nassau is erg vervlochten met de Belgische gemeente Baarle-Hertog.  Binnen het grondgebied van Baarle-Nassau liggen enkele Belgische enclaves die horen bij Baarle-Hertog. Om het nog ingewikkelder te maken liggen er binnen die Belgische enclaves ook weer Nederlandse enclaves die weer bij Baarle-Nassau horen. De landsgrens loopt dus zigzag door het hele dorp. Wie vanaf boven de kaart van beide gemeentes bekijkt ziet een lappendeken van enclaves en Belgisch en Nederlands grondgebied. De grens loopt soms zelfs dwars door gebouwen en huizen. In sommige gevallen zelfs door de voordeur. In heel het dorp is de grens met witte kruisjes en grenspalen aangegeven, wat een erg bijzonder zicht geeft. Alle stukken België en Nederland samen vormen het dorp Baarle.

» meer over Baarle-Nassau

Boxtel

De Brabantse plaats Boxtel ligt aan de bekende Dommel midden in het Landschap Het Groene Woud. De Boxtelse geschiedenis gaat terug tot ongeveer het begin van de elfde eeuw. Hoogstwaarschijnlijk werden de gebieden hier rondom de Dommel al eerder bewoond. Prachtige historische verhalen vertellen over de heerlijkheid Boxtel, het Heilige Bloedwonder en hét symbool van Boxtel, de reus Jâs de Keienstamper . Hierover zijn er allerlei kenmerken in de plaats Boxtel te ontdekken. Één ding is zeker. Boxtel behoort tot één van de oudste kernen van Brabant.

Het historische centrum kenmerkt zich door de statige Sint Petrusbasiliek en de gemarkeerde cultuurhistorische as. Dit is een wandeling die vanaf kasteel Stapelen tot aan de Sint Petrusbasiliek loopt, waarbij de wegwijzers je langs bijzondere bezienswaardigheden leiden. Vergeet vooral niet om regelmatig naar de grond te kijken. Verspreid door de as zijn bijzondere gedenkstenen geplaatst die elk een verhaal vertellen.

» meer over Boxtel

Dinteloord

Dinteloord is een mooi oud dorp dat tegenwoordig bij de gemeente Steenbergen hoort en in 2005 zijn 400 jarige bestaan vierde. Het is een dorp dat op deze plaats bedacht is in het begin van de 17de eeuw.

De stadsplanning vond plaatst aan de hand van een Zeeuws model zoals zoveel dorpen in de dit drooggelegde gebied. De Hervormde kerk in het dorp is één van de oudste gebouwen uit het dorp en stamt uit 1693. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd deze kerk grotendeels verwoest waarna hij in de oorspronkelijk stijl is teruggebouwd. Het dorp is vernoemd naar de rivier de Dintel die dwars Dinteloord heen loopt. Vroeger was deze rivierarm de belangrijkste inkomens bron voor Dinteloord, er werd hier voornamelijk turf verscheept. Tegenwoordig wordt hij bijna uitsluitend nog voor de plezierjacht gebruikt. De Dintel komt uiteindelijk uit bij de Dintelsas waarna hij het Volkerak instroomt.

» meer over Dinteloord

Drimmelen

Direct aan het bekende Brabantse natuurgebied ‘de Biesbosch’ is het knusse dorp Drimmelen gelegen. De kern van Drimmelen, wat omstreeks 1645 is ontstaan aan de Emiliapolder, stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor.

Er staan enkele woningen en er is een oude begraafplaats te bezoeken. Middels een wandeling vanuit Oud Drimmelen over een met grind bedekt pad, kom je aan bij een hekwerk die je de toegang tot het kerkhof verschaft. De kerk, waarvan de buitenmuren nu de omheining van de begraafplaats vormen, werd al in 1793 afgebroken.

Het nieuwe Drimmelen aan de Amer is nog altijd niet erg groot, maar wel charmant. De mooiste straat van het dorp is onbetwist de Herengracht. Hier staan nog altijd woningen van voormalige zalmvissers uit de negentiende eeuw. Deze worden gekenmerkt doormiddel van blauw met witte bordjes boven de ingang.

» meer over Drimmelen

Geertruidenberg

Geertruidenberg is een stad in het noordwestelijke deel van Noord-Brabant. Vanwege de geringe aantal inwoners van Geertruidenberg, behoort de stad toch tot de mooiste dorpjes van Brabant.

De huidige stad Geertruidenberg is gesticht in de elfde eeuw, maar volgens sommige bronnen zou er al in de zevende eeuw na Christus een klooster op deze plaats te vinden zijn geweest. Bewijzen hiervan zijn echter nooit gevonden. De stad Geertruidenberg is wel vernoemd naar het klooster van Gertrudis van Nijvel dat hier op een berg zou hebben gelegen. Al in het begin van de dertiende eeuw kreeg Geertruidenberg zijn stadsrechten en zou volgens eigen zeggen, de oudste stad van het Holland zijn. Vanwege de strategische ligging van de stad kreeg het al snel de bijnaam de “Sleutel van Holland”.

» meer over Geertruidenberg

Ginneken

Het Ginneken, wijk van Breda, maar tot 1942 een zelfstandig dorp, mag ook zeker niet ontbreken in onze mooiste dorpjes. Het Ginneken is officieel een wijk in het zuidelijke deel van Breda, maar was tot aan 1942 een zelfstandig dorp.

Onder Duitse bezetting werd het dorp bij Breda gevoegd. De plek van het Ginneken werd al in de vroeger middeleeuwen bewoond. Er was hier een brug over de rivier de Mark. Rond 1900 was het Ginneken een heuse toeristische bestemming met het nabij gelegen mastbos en het erg mooie Markdal. Bij een bezoek aan het Ginneken is een fiets of wandeltocht langs dit prachtig rivierdal zeer aan te raden. Het Ginneken heeft een alleraardigst marktplein waar in de zomers gezellige terrasjes zijn en men heerlijk wat kan eten en drinken naast de oude waterpomp. De meeste bebouwing dateert van het begin van de vorige eeuw en geeft het dorp een gezellig sfeertje.

» meer over Ginneken

Grave

De prachtige ligging aan de Maas in combinatie met sfeervolle straatjes en het bourgondische leven maken van het Brabantse dorpje Grave een fantastische plek om te vertoeven. Wat heb je nog meer nodig in het leven?

Van oorsprong is Grave een vestingstad. Dit soort benamingen leidt vaak tot verwarring, want wat doet een stad op een site over dorpjes? Wie eerlijk naar Grave kijkt die zal niet snel het gevoel hebben dat hij of zij zich in een stad bevindt. Er is naar hedendaagse maatstaven weinig stads aan. Dat was vroeger wel anders. Toen bepaalden het wel of niet hebben van stadsrechten of er sprake was van een stad of dorp. Bij het aannemen van de nieuwe gemeentewet in 1851 verviel dit criterium. Historische plaatsen zoals Grave blijven zichzelf een stad noemen. Dat alles op basis van een status die ze vroeger hadden. Dat even terzijde is Grave een plaatsje met nog geen tienduizend inwoners, waar de tijd op sommige plekken stilgestaan lijkt te hebben. Een deel van het historische centrum lijkt zo uit andere eeuwen te komen. Het zijn de auto’s, verkeersborden en  neonreclames die erop wijzen dat je in de 21e eeuw zit.

» meer over Grave

Heeze

Een aangenaam dorp waar men Brabant in het hart draagt en dat op allerlei manieren laat zien. Dat is de beste manier om het Noord-Brabantse Heeze, dat onder de rook van Eindhoven ligt, te omschrijven.

In eerste instantie twijfelden we of we Heeze op de site gingen plaatsen als één van de mooiste dorpen van Noord-Brabant. De reden hiervoor is dat we op basis van onze rondrit langs allerlei Brabantse dorpen vonden dat een aantal andere dorpen zich beter kwalificeerden voor een vermelding op onze site. Achteraf komen we er op terug. Ja, er zijn dorpen in Brabant die wat betreft uiterlijk misschien een mooier historisch centrum hebben. Maar wat we onze kinderen zeggen: echte schoonheid zit van binnen. En als je als Brabander door Heeze wandelt dan ervaar je het Brabant-gevoel dat hier leeft. En dat is de doorslaggevende reden om Heeze de plek te geven die het verdient: tussen de mooiste dorpen van Noord-Brabant.

» meer over Heeze

Heusden

Heusden is een klein dorp in het centraal noordelijke deel van Noord-Brabant aan de Bergse Maas. Heusden is de hoofdstad van het land van Heusden, een historische streek in het noorden van Noord-Brabant.

Heusden is een oud dorp dat al voor het eerst in de geschiedenisboeken gemeld wordt in 722. Het gaat hierbij niet om het huidige Heusden maar om een dorpje dat tegenwoordig bekend staat als Oudheusden. Het huidige Heusden is ontstaan in de twaalfde eeuw na de bouw van het Kasteel van Heusden. In deze periode lag Heusden op de strategische grens tussen verschillende graafschappen en het hertogdom Brabant. Mede hierdoor heeft Heusden een vrij roerige geschiedenis. Zo is het meerdere malen veroverd verkocht en verwoest. De laatste verwoesting van Heusden stamt uit de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers alle hoge gebouwen in de stad opbliezen. Ondanks alle verwoestingen, branden en explosies heeft Heusden door de eeuwen heen zijn historische karakter weten te behouden.

» meer over Heusden

Klundert

Klundert is een oude vestingstad in Noord-Brabant behorend tot de gemeente Moerdijk. Klundert is ergens in de 13de eeuw ontstaan aan de rand van een vaarwater.

In 1357 kreeg Klundert stadrechten, in deze periode behoorde de stad bij het Gewest Holland.Doordat de stad meerdere keren door een brand is getroffen en de tijdens de watersnoodramp van 1953 de stad zwaar getroffen werd, is er niet al te veel meer te vinden van de oude historie van de stad. De uitzondering hierop is het oude stadhuis en de vestingwerken rond de stad. Het oud stadhuis is gebouwd in de maniëristische stijl en werd geschonken door  Prins Maurits.

» meer over Klundert

Nieuw-Vossemeer

Oud-Vossemeer gescheiden door het Schelde-Rijnkanaal. Het huidige dorp is aan het begin van de 17de eeuw herbouwd nadat het eerste dorp was verdwenen tijdens de 80 jarige oorlog.

In deze periode maakte Nieuw-Vossemeer nog deel uit van Zeeland. Net buiten het dorp liggen de restanten van Fort Maurits die een deel uitmaakte van de Linie van de Eendracht. Sinds het begin van de 19de eeuw was het dorp een eigen gemeente. Sinds 1997 is het een onderdeel van de gemeente Steenbergen. Tegenwoordig is Nieuw-Vossemeer een prachtig dorp in het groen. Net buiten het dorp bevinden zich een tweetal kleine campings. In het dorp vindt men een Bed&Breakfast. Er kunnen rond het dorp Nieuw-Vossemeer is een klein dorp in het uiterste noordwesten van Noord-Brabant en wordt door meerder fietstochten gereden worden in verschillende lengtes. De meeste van deze routes sturen je langs de mooiste plekjes in Zeeland en Noord-Brabant langs het Schelde-Rijnkanaal. Bij het dorp ligt het natuurlijke openlucht zwembad de Eendracht.

» meer over Nieuw-Vossemeer

Oisterwijk

Fraai gelegen in een groen natuurgebied binnen de Bourgondische triangel tussen de grote Brabantse steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg vind je het gemoedelijke plaatsje Oisterwijk.
 
Qua grootte is Oisterwijk zo’n plaats waar je discussie over zou kunnen krijgen of het nou een stad of een dorp is. Volgens wikipedia telt Oisterwijk ongeveer twintigduizend inwoners. Als je kijkt naar de sfeer in het plaatsje, de importantie op regionaal niveau en de wijze waarop Oisterwijk zich naar buiten toe promoot (de parel in het groen) dan is ons oordeel dat het een dorp is. De vrij opvallende naam is een verwijzing naar de ligging. Oisterwijk is een ten oosten van Tilburg liggende wijk. Geen wijk in de hedendaagse betekenis, maar een handelsplaats. Oorspronkelijk was het niet heel Oisterwijk dat als Oost-Tilburg gezien werd. Het betreft eigenlijk het deel rond de kerk aan het Kerkplein, in het westen van het hedendaagse Oisterwijk.
» meer over Oisterwijk

Oudenbosch

Op een steenworp afstand van Roosendaal in West-Brabant ligt Oudenbosch. De plaats vormt het centrum van de gemeente Halderberge, die in 1997 is ontstaan door het samenvoegen van Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel.

Oudenbosch is vooral bekend vanwege de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Deze in het hart van Oudenbosch gelegen rooms-katholieke kerk is voor een groot deel een kopie van waarschijnlijk de beroemdste kerk binnen de katholieke wereld: de Sint-Pietersbasiliek die aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad staat. De fraaie koepel is vooral aan de binnenkant een staaltje van schoonheid door de vele beschilderingen en de manier waarop het licht door de vele ramen naar binnen valt. Via een smalle trap kun je naar boven gaan om de beschilderingen in de koepel van dichtbij te bekijken. De voorkant van de basiliek is overigens geïnspireerd op façade van de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, die in Rome te vinden is.

» meer over Oudenbosch

Ravenstein

Aan de noordoostelijke rand van de provincie Noord-Brabant ligt het oude vestingstadje Ravenstein. Volgens hedendaagse begrippen spreken we van een dorp. En wat ons betreft is het één van de mooiste dorpen van Brabant.

Ravenstein is in het jaar 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg. Het duurde slechts twintig jaar totdat halfbroer Reinout van Valkenburg stadsrechten gaf aan Ravenstein. Dit zorgde ervoor dat het plaatsje snel groeide en zelfvoorzienend werd. De goede strategische ligging zorgde er helaas voor dat Ravenstein een gewilde plaats was. Dat heeft tot de nodige aanvallen te verduren heeft gehad. Soms waren die succesvol. In het begin van de zestiende eeuw werden er wallen en bastions aangelegd. Nog geen veertig jaar later werden deze weer afgebroken. Dankzij de grachten kun je nog deels zien hoe Ravenstein er vroeger qua vorm uitgezien moet hebben.

» meer over Ravenstein

Willemstad

Willemstad is een oude vestingstad aan het Volkerak en het Hollands Diep. De stad is hier in de 16de eeuw ontstaan na de inpoldering. Het kreeg als eerste de naam Ruigenhil mee maar na de dood van Willem van Oranje werd de naam veranderd in Willemstad.

In deze periode werden er tal van bouwwerken aan de stad toegevoegd zoals het Mauritshuis en de Koepelkerk. In deze tijd werden ook de vestingwerken van Willemstad gebouwd. Het Mauritshuis heeft, totdat Willemstad bij de gemeente moerdijk werd toegevoegd, dienstgedaan als stadhuis. Willemstad bestaat uit twee delen het oude historische centrum en ten noordoosten hiervan het nieuwere gedeelte buiten de vestigwerken.

» meer over Willemstad

Woudrichem

Woudrichem is een oude vestingstad in het noordelijke deel van Noord-Brabant in het Land van Heusden en Altena. Ondanks het feit dat Woudrichem een stad is behoort het volgens ons toch tot de mooiste dorpen van Nederland.

Woudrichem is ontstaan in de negende eeuw na Christus op een oeverwal van de huidige rivier de Merwede als marktplaats. Dit natuurlijk vanwege de strategische ligging van de plek. Omstreeks het jaar duizend werd de eerste permanente nederzetting op deze plek gebouwd. Door zijn ligging tussen de Maas en de Waal hadden zowel het Hertogdom Brabant, Het Hertogdom Gelre en het Graafschap Holland invloed op de plaats. Dit zorgde in eerste instantie ervoor dat Woudrichem een bloeiende economie kende. In het begin van de veertiende eeuw werd het Land van Altena en het daarin liggende Woudrichem toegevoegd aan het Graafschap Holland. Om pas in het begin van de negentiende eeuw weer onderdeel uit te gaan maken van Brabant.

» meer over Woudrichem

Zundert

Zundert is een groot dorp in het zuidwestelijke deel van de provincie Brabant. Het dorp ligt op enkele kilometers van de grens met België. Zundert dankt zijn bekendheid aan Vincent van Gogh en het bloemencorso.

Zundert is al een oud dorp dat voor het eerst in de geschiedenis boekje genoemd wordt in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Er zijn echter archeologische vondsten gedaan die bewijzen dat het dorp al in de tweede eeuw voor Christus bewoond was. Ook uit latere tijdperiodes zijn er verschillende vondsten gedaan. In de veertiende eeuw was het huidige Zundert onderverdeeld in drie heerlijkheden, Zundert-Hertog, Zundert-Nassau en Wernhout. De Parochie van Zundert is gesticht in de dertiende eeuw. De oude parochiekerk uit de zestiende eeuw is in het begin van de twintigste eeuw vervangen door de Sint-Trudokerk.

» meer over Zundert