Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noord-Brabant

Mooiste dorpjes van Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant en zijn gezelligheid zijn al in vele liedjes bezongen. En hoewel dat natuurlijk hier en daar sterk licht overdreven is heeft men het wat betreft de schoonheid van de omgeving en dorpjes wel juist. Wie van de grote wegen afgaat en de steden links laat liggen zal zien dat Noord-Brabant nog lang niet vol is en vele prachtige stille plekjes en dopjes kent. Dorpjes in Noord-Brabant zijn snel uitgetekend. In het midden staat de katholieke kerk. Nergens in Nederland, behalve dan wellicht in Limburg, is dit bolwerk zolang in stand gehouden als hier. Uiteraard staat naast de kerk aan de ene kant de school. Vroeger verzorgde de dorpspastoor immers het onderwijs. En aan de andere kant, nog veel belangrijker voor de Brabanders, de kroeg. Met carnaval kent ieder dorp in Noord-Brabant zijn eigen optocht, in de zomer zijn eigen braderie en een Brabants dorp is pas echt een dorp met een eigen voetbalclub. Geen dorp zo klein of het is er allemaal wel te vinden.

Alphen

Noord-Brabant

Alphen is een mooi dorpje in Noord-Brabant. Het is gelegen tussen Tilburg en Breda op een steenworp afstand van Baarle-Nassau. Het ligt vlakbij de Belgische grens.

Baarle-Nassau

Noord-Brabant

Baarle-Nassau is een dorp in het zuiden van Nederland in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het dorp misschien niet heel erg mooi is, is het zeker wel erg bijzonder. Baarle-Nassau hoort bij Baarle-Hertog.

Boxtel

Noord-Brabant

De Brabantse plaats Boxtel ligt aan de bekende Dommel midden in het Landschap Het Groene Woud. De Boxtelse geschiedenis gaat terug tot ongeveer het begin van de elfde eeuw. Hoogstwaarschijnlijk werden de gebieden hier rondom de Dommel al eerder bewoond. Prachtige historische verhalen vertellen over de heerlijkheid Boxtel, het Heilige Bloedwonder en hét symbool van Boxtel, de reus Jâs de Keienstamper . Hierover zijn er allerlei kenmerken in de plaats Boxtel te ontdekken. Één ding is zeker. Boxtel behoort tot één van de oudste kernen van Brabant.

Dinteloord

Noord-Brabant

Dinteloord is een mooi oud dorp dat tegenwoordig bij de gemeente Steenbergen hoort en in 2005 zijn 400 jarige bestaan vierde. Het is een dorp dat op deze plaats bedacht is in het begin van de 17de eeuw.

Drimmelen

Noord-Brabant

Direct aan het bekende Brabantse natuurgebied ‘de Biesbosch’ is het knusse dorp Drimmelen gelegen. De kern van Drimmelen, wat omstreeks 1645 is ontstaan aan de Emiliapolder, stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor.

Geertruidenberg

Noord-Brabant

Geertruidenberg is een stad in het noordwestelijke deel van Noord-Brabant. Vanwege de geringe aantal inwoners van Geertruidenberg, behoort de stad toch tot de mooiste dorpjes van Brabant.

Ginneken

Noord-Brabant

Het Ginneken, wijk van Breda, maar tot 1942 een zelfstandig dorp, mag ook zeker niet ontbreken in onze mooiste dorpjes. Het Ginneken is officieel een wijk in het zuidelijke deel van Breda, maar was tot aan 1942 een zelfstandig dorp.

Grave

Noord-Brabant

De prachtige ligging aan de Maas in combinatie met sfeervolle straatjes en het bourgondische leven maken van het Brabantse dorpje Grave een fantastische plek om te vertoeven. Wat heb je nog meer nodig in het leven?

Heeze

Noord-Brabant

Een aangenaam dorp waar men Brabant in het hart draagt en dat op allerlei manieren laat zien. Dat is de beste manier om het Noord-Brabantse Heeze, dat onder de rook van Eindhoven ligt, te omschrijven.

Heusden

Noord-Brabant

Heusden is een klein dorp in het centraal noordelijke deel van Noord-Brabant aan de Bergse Maas. Heusden is de hoofdstad van het land van Heusden, een historische streek in het noorden van Noord-Brabant.

Klundert

Noord-Brabant

Klundert is een oude vestingstad in Noord-Brabant behorend tot de gemeente Moerdijk. Klundert is ergens in de 13de eeuw ontstaan aan de rand van een vaarwater.

Nieuw-Vossemeer

Noord-Brabant

Oud-Vossemeer wordt gescheiden van Nieuw-Vossemeer door het Schelde-Rijnkanaal. Het huidige dorp Nieuw-Vossemeer is aan het begin van de 17e eeuw herbouwd nadat het oorspronkelijke dorp verloren ging tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Oisterwijk

Noord-Brabant

Fraai gelegen in een groen natuurgebied binnen de Bourgondische triangel tussen de grote Brabantse steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg vind je het gemoedelijke plaatsje Oisterwijk.

Oudenbosch

Noord-Brabant

Op een steenworp afstand van Roosendaal in West-Brabant ligt Oudenbosch. De plaats vormt het centrum van de gemeente Halderberge, die in 1997 is ontstaan door het samenvoegen van Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel.

Ravenstein

Noord-Brabant

Aan de noordoostelijke rand van de provincie Noord-Brabant ligt het oude vestingstadje Ravenstein. Volgens hedendaagse begrippen spreken we van een dorp. En wat ons betreft is het één van de mooiste dorpen van Brabant.

Willemstad

Noord-Brabant

Willemstad is een oude vestingstad aan het Volkerak en het Hollands Diep. De stad is hier in de 16de eeuw ontstaan na de inpoldering. Het kreeg als eerste de naam Ruigenhil mee maar na de dood van Willem van Oranje werd de naam veranderd in Willemstad.

Woudrichem

Noord-Brabant

Woudrichem is een oude vestingstad in het noordelijke deel van Noord-Brabant in het Land van Heusden en Altena. Ondanks het feit dat Woudrichem een stad is behoort het volgens ons toch tot de mooiste dorpen van Nederland.

Zundert

Noord-Brabant

Zundert is een groot dorp in het zuidwestelijke deel van de provincie Brabant. Het dorp ligt op enkele kilometers van de grens met België. Zundert dankt zijn bekendheid aan Vincent van Gogh en het bloemencorso.