Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Woudrichem

Woudrichem is een oude vestingstad in het noordelijke deel van Noord-Brabant in het Land van Heusden en Altena. Ondanks het feit dat Woudrichem een stad is behoort het volgens ons toch tot de mooiste dorpen van Nederland.

Woudrichem is ontstaan in de negende eeuw na Christus op een oeverwal van de huidige rivier de Merwede als marktplaats. Dit natuurlijk vanwege de strategische ligging van de plek. Omstreeks het jaar duizend werd de eerste permanente nederzetting op deze plek gebouwd. Door zijn ligging tussen de Maas en de Waal hadden zowel het Hertogdom Brabant, Het Hertogdom Gelre en het Graafschap Holland invloed op de plaats. Dit zorgde in eerste instantie ervoor dat Woudrichem een bloeiende economie kende. In het begin van de veertiende eeuw werd het Land van Altena en het daarin liggende Woudrichem toegevoegd aan het Graafschap Holland. Om pas in het begin van de negentiende eeuw weer onderdeel uit te gaan maken van Brabant.

Door de strategische ligging is Woudrichem door de eeuwen heen meerdere malen belegerd, verwoest, opgegeven en wederopgebouwd. Dit zorgde ervoor dat de stad uiteindelijk met een vestinggordel werd omgeven en Woudrichem onderdeel zou gaan uitmaken van de Nieuwe Hollandse waterlinie.

De historische stadskern is vandaag de dag helemaal gerestaureerd en verkeerd in een uitmuntende staat. Als je de auto’s wegdenkt lijkt het net alsof de tijd er heeft stilgestaan en waan je jezelf een paar honderd jaar terug in de tijd. Het middelpunt van de historische kern wordt gevormd door de Sint-Martinuskerk. Tegenover de kerk ligt het visserijmuseum van Woudrichem. Andere bezienswaardigheden in het stadje zijn Gevangenpoort, de stellingsmolen Nooit Gedacht, de historische jachthaven, de vestingwerken, het Oude Raadhuis en de Johannes Nepomukkerk.

Woudrichem ligt op de plaats waar de Afgedamde Maas samenvloeit met de Waal en samen verder gaan als de Merwede. Dit zorgt voor een uniek stukje natuur rondom de stad. Met name het natuurgebied de Groesplaat is geliefd bij toeristen. In dit gebied lopen halfwilde IJslandse paarden, en Gallowayrunderen. Kijk wel uit want bij hoog water kunnen delen van de plaat onder water komen te staan.
Vanuit Woudrichem is het tevens mogelijk om via een voetveer een bezoek te brengen aan Slot Loevestein.

Hier ligt Woudrichem

Weersverwachting Woudrichem

vandaag
5° / 1°
morgen
0° / -2°
1 dec
0° / -3°
2 dec
3° / -5°
3 dec
2° / -2°
Meer weer van Woudrichem op klimaatinfo.nl

Meer informatie