Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Boxtel

De Brabantse plaats Boxtel ligt aan de bekende Dommel midden in het Landschap Het Groene Woud. De Boxtelse geschiedenis gaat terug tot ongeveer het begin van de elfde eeuw. Hoogstwaarschijnlijk werden de gebieden hier rondom de Dommel al eerder bewoond. Prachtige historische verhalen vertellen over de heerlijkheid Boxtel, het Heilige Bloedwonder en hét symbool van Boxtel, de reus Jâs de Keienstamper . Hierover zijn er allerlei kenmerken in de plaats Boxtel te ontdekken. Één ding is zeker. Boxtel behoort tot één van de oudste kernen van Brabant.

Het historische centrum kenmerkt zich door de statige Sint Petrusbasiliek en de gemarkeerde cultuurhistorische as. Dit is een wandeling die vanaf kasteel Stapelen tot aan de Sint Petrusbasiliek loopt, waarbij de wegwijzers je langs bijzondere bezienswaardigheden leiden. Vergeet vooral niet om regelmatig naar de grond te kijken. Verspreid door de as zijn bijzondere gedenkstenen geplaatst die elk een verhaal vertellen.

Het centrum van Boxtel is gecentreerd rondom de Kruisstraat, Croonpassage, de Markt, Rozenmarijnstraat en de Rechtstraat. Binnen dit winkelgebied zijn tevens gezellige horeca gelegenheden te vinden waarvan sommige met een heerlijk terras. Vooral op de Markt en aan de Rechtstraat is het op mooie dagen soms zoeken naar een plaatsje.

Het gezellige centrum is al snel te verlaten met een wandeling richting het groene park waar ook kasteel Stapelen is gelegen. Via de Kruisstraat en vervolgens de Burgakker loop je af op een kleine ijzeren poort. Wanneer je deze altijd te openen poort passeert kom je via een kleine brug in een oase van rust. Enorme bomen, bebossing en waterpartijen zorgen voor een mooie plek om heerlijk te wandelen. Al passerend langs een door planten overwoekerde rots met daarin een beeld van Maria, loop je langzaam richting het middeleeuwse kasteel Stapelen. Hier hebben door de eeuwen heen verschillende adelijke families gewoond met namen als Van Merheim, Van Salm-Kyrburg, Van Ranst en Van Cuyk. Voordat je de binnenplaats bereikt loop je via de toegangsbrug binnen in een gebouwtje waar een plattegrond en de beschrijving hangt van het kasteel.

Achter het kleine witte VVV gebouw aan de Markt bevindt zich in ‘t Hofje het Historisch Museum Piet Dorenbosch. Hier zijn leuke wetenswaardigheden en feitjes over de plaats Boxtel te vinden. Het museum is gratis toegankelijk, maar helaas beperkt open.

Hier ligt Boxtel

Weersverwachting Boxtel

vandaag
19° / 13°
morgen
17° / 11°
5 okt
17° / 11°
6 okt
20° / 11°
7 okt
24° / 14°
Meer weer van Boxtel op klimaatinfo.nl

Meer informatie