Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dinteloord

Dinteloord is een mooi oud dorp dat tegenwoordig bij de gemeente Steenbergen hoort en in 2005 zijn 400 jarige bestaan vierde. Het is een dorp dat op deze plaats bedacht is in het begin van de 17de eeuw.

De stadsplanning vond plaatst aan de hand van een Zeeuws model zoals zoveel dorpen in de dit drooggelegde gebied. De Hervormde kerk in het dorp is één van de oudste gebouwen uit het dorp en stamt uit 1693. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd deze kerk grotendeels verwoest waarna hij in de oorspronkelijk stijl is teruggebouwd. Het dorp is vernoemd naar de rivier de Dintel die dwars Dinteloord heen loopt. Vroeger was deze rivierarm de belangrijkste inkomens bron voor Dinteloord, er werd hier voornamelijk turf verscheept. Tegenwoordig wordt hij bijna uitsluitend nog voor de plezierjacht gebruikt. De Dintel komt uiteindelijk uit bij de Dintelsas waarna hij het Volkerak instroomt.

Bij de sluizen van de Dintelsas bevindt zich een tweetal kleine zeilverenigingen het het buurtschap Dintelsas. In vroeger dagen was hier een café gevestigd. Het naambord van dit café zit er nog steeds op de gevel. Tijdens de watersnoodramp van 1953 stond het water hier 4.665 centimeter boven het Nap.

Dinteloordse gorzen
Bij de spuisluis Dintelsas liggen de Dinteloordse gorzen. In dit door Natuurmonumenten onderhouden gebied kan men een 5 kilometer lange wandelen lopen. De wandeling brengt je langs de gorzen die die op sommige plaatsen nog behoorlijk nat zijn. Over de bredere watergangen zijn er meerdere bruggen gebouwd waardoor men meestalk droog de wandeling kan hervatten. Tijdens deze wandeling kom je tal van bijzondere planten en vogels tegen en er lopen Schotse Hooglanders en Shetland pony’s. Onderweg kom je twee vogelspot plaatsen tegen die je een weids uitzicht over het gebied geven. Vanuit deze uitkijkposten kan men diverse soorten ganzen, lepelaars, zwanen, reigers en ander watervogels zien. Men moet er wel rekening mee houden dat het tweede deel van de route van 15 maart tot en met 15 juli niet toegankelijk is in verband met broedende vogels. Hierdoor wordt de route gehalveerd.

Hier ligt Dinteloord

Weersverwachting Dinteloord

vandaag
20° / 14°
morgen
17° / 13°
5 okt
18° / 12°
6 okt
20° / 13°
7 okt
23° / 14°
Meer weer van Dinteloord op klimaatinfo.nl

Meer informatie