Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Klundert

Klundert is een oude vestingstad in Noord-Brabant behorend tot de gemeente Moerdijk. Klundert is ergens in de 13de eeuw ontstaan aan de rand van een vaarwater.

In 1357 kreeg Klundert stadrechten, in deze periode behoorde de stad bij het Gewest Holland.Doordat de stad meerdere keren door een brand is getroffen en de tijdens de watersnoodramp van 1953 de stad zwaar getroffen werd, is er niet al te veel meer te vinden van de oude historie van de stad. De uitzondering hierop is het oude stadhuis en de vestingwerken rond de stad. Het oud stadhuis is gebouwd in de maniëristische stijl en werd geschonken door  Prins Maurits.

De Oranjes hebben een lange geschiedenis met Klundert. Zo gaf Willem van Oranje  aan het einde van de 16de eeuw de opdracht om de vestingwerken rond de stad te bouwen. Hierdoor werd Klundert onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.  Deze vestingwerken zijn tegenwoordig een nationaal monument. De noord en de zuidzijde van dit monument zijn erg goed bewaard gebleven en tegenwoordig vrij te bezoeken. Het kroonwerk Suykerbergh is het pronkstuk van de vesting. Buiten Klundert liggen er enkele natuur gebieden het nadeel hiervan is echter dat de fabrieken van Moerdijk nooit echt uit het beeld verdwijnen.

Hier ligt Klundert

Weersverwachting Klundert

vandaag
18° / 10°
morgen
19° / 13°
15 jun
19° / 12°
16 jun
19° / 13°
17 jun
20° / 15°
Meer weer van Klundert op klimaatinfo.nl

Meer informatie