Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heeze

Een aangenaam dorp waar men Brabant in het hart draagt en dat op allerlei manieren laat zien. Dat is de beste manier om het Noord-Brabantse Heeze, dat onder de rook van Eindhoven ligt, te omschrijven.

In eerste instantie twijfelden we of we Heeze op de site gingen plaatsen als één van de mooiste dorpen van Noord-Brabant. De reden hiervoor is dat we op basis van onze rondrit langs allerlei Brabantse dorpen vonden dat een aantal andere dorpen zich beter kwalificeerden voor een vermelding op onze site. Achteraf komen we er op terug. Ja, er zijn dorpen in Brabant die wat betreft uiterlijk misschien een mooier historisch centrum hebben. Maar wat we onze kinderen zeggen: echte schoonheid zit van binnen. En als je als Brabander door Heeze wandelt dan ervaar je het Brabant-gevoel dat hier leeft. En dat is de doorslaggevende reden om Heeze de plek te geven die het verdient: tussen de mooiste dorpen van Noord-Brabant.

Wat opvalt zodra je Heeze binnenrijdt is dat er aan vrij veel gevels de vlag van Noord-Brabant wappert. Iedere Brabander herkent meteen de vlag met 12 witte en 12 rode blokken als de zijne of hare.  In je hoofd ga je bijna vanzelf het liedje ‘Brabant’ van Guus Meeuwis horen. De rood-witte kleuren zie je ook op andere wijze in het straatbeeld verwerkt, zoals op de houten luiken van het karakteristieke pand De Wijnhoeve, dat in de hoofdstraat van Heeze staat.

Een ander gebouw waar de roodwitte kleuren dominant aanwezig zijn, is Kasteel Heeze. De houten toegangspoort is in deze opvallende kleurencombinatie geschilderd. Deze zogenaamde waterburcht bereik je na een wandeling over een bijna vijfhonderd meter lange toegangsweg: de Kapelstraat. Deze route leidt je door het prachtige landschap dat Heeze omringt. Het kasteel is bewoond, maar op afspraak wel te bezichtigen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om hier feesten, huwelijken, vergaderingen en andere bijeenkomsten te houden.

In de laatste week van augustus wordt in Kasteel Heeze het cultuurfestival gehouden. Dit is onderdeel van de Brabantsedag die op de laatste zondag van augustus in Heeze gehouden wordt. Dit cultuurhistorische feest bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de theaterparade het hoogtepunt is. De Brabantsedag wordt sinds 1958 in Heeze gehouden en is uitgegroeid tot een evenement waar tienduizenden bezoekers op af komen.

Hier ligt Heeze

Weersverwachting Heeze

vandaag
30° / 18°
morgen
33° / 17°
21 jul
24° / 17°
22 jul
24° / 13°
23 jul
19° / 15°
Meer weer van Heeze op klimaatinfo.nl

Meer informatie