Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heusden

Heusden is een klein dorp in het centraal noordelijke deel van Noord-Brabant aan de Bergse Maas. Heusden is de hoofdstad van het land van Heusden, een historische streek in het noorden van Noord-Brabant.

Heusden is een oud dorp dat al voor het eerst in de geschiedenisboeken gemeld wordt in 722. Het gaat hierbij niet om het huidige Heusden maar om een dorpje dat tegenwoordig bekend staat als Oudheusden. Het huidige Heusden is ontstaan in de twaalfde eeuw na de bouw van het Kasteel van Heusden. In deze periode lag Heusden op de strategische grens tussen verschillende graafschappen en het hertogdom Brabant. Mede hierdoor heeft Heusden een vrij roerige geschiedenis. Zo is het meerdere malen veroverd verkocht en verwoest. De laatste verwoesting van Heusden stamt uit de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers alle hoge gebouwen in de stad opbliezen. Ondanks alle verwoestingen, branden en explosies heeft Heusden door de eeuwen heen zijn historische karakter weten te behouden.

 

Mede hierdoor zijn er tal van historische bezienswaardigheden in het stadje te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Heusden zijn de vestingwerken. De huidige vestingwerken stammen uit de tweede helft van de zestiende eeuw en zijn in opdracht van Willem van Oranje gemoderniseerd. De doel van de nieuwe omwalling was om het kasteel en de haven van Heusden te beschermen. Lang is Heusden een onneembare vesting geweest. De vestingwerken en de bastions van Heusden zijn tegenwoordig prachtig gerestaureerd, de restauratie heeft zelf een belangrijke prijs gewonnen.

Andere bezienswaardigheden in Heusden zijn het kasteel van Heusden, hiervan zijn niet meer dan de fundamenten bewaard gebleven, de Sint Catherinakerk, de drie standaardmolens, de visbank en de historische haven.

Hier ligt Heusden

Weersverwachting Heusden

vandaag
17° / 12°
morgen
17° / 12°
16 jun
19° / 13°
17 jun
19° / 14°
18 jun
20° / 13°
Meer weer van Heusden op klimaatinfo.nl

Meer informatie