Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oisterwijk

Fraai gelegen in een groen natuurgebied binnen de Bourgondische triangel tussen de grote Brabantse steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg vind je het gemoedelijke plaatsje Oisterwijk.

Qua grootte is Oisterwijk zo’n plaats waar je discussie over zou kunnen krijgen of het nou een stad of een dorp is. Volgens wikipedia telt Oisterwijk ongeveer twintigduizend inwoners. Als je kijkt naar de sfeer in het plaatsje, de importantie op regionaal niveau en de wijze waarop Oisterwijk zich naar buiten toe promoot (de parel in het groen) dan is ons oordeel dat het een dorp is. De vrij opvallende naam is een verwijzing naar de ligging. Oisterwijk is een ten oosten van Tilburg liggende wijk. Geen wijk in de hedendaagse betekenis, maar een handelsplaats. Oorspronkelijk was het niet heel Oisterwijk dat als Oost-Tilburg gezien werd. Het betreft eigenlijk het deel rond de kerk aan het Kerkplein, in het westen van het hedendaagse Oisterwijk.

Oisterwijk is meer dan acht eeuwen oud. Al vroeg in haar geschiedenis kreeg het dorp de structuur die het tegenwoordig nog steeds heeft. Een brede straat vormde al in de veertiende eeuw de kern van het mooie plaatsje. De Lind mag je nog steeds het mooiste stukje van Oisterwijk. De brede straat vol bomen en een aantal fraaie oude panden is een plaatje om te zien.
 
Wat opvallend is, is het grote aantal horecazaken wat je in de kern van Oisterwijk aantreft. De Bourgondische inslag komt hiermee duidelijk tot uiting. Je merkt dit vooral zodra de zon zich in het voorjaar laat zien en het goed weer wordt om op het terras te zitten. Op sommige stukken heb je het ene na het andere terras zitten.
 
Oisterwijk telt meerdere bezienswaardigheden. De Lind is natuurlijk al genoemd. Hieraan staan een aantal herenhuizen die het noemen waard zijn zoals “De Huifkar” waar een sigarenfabriek in gehuisvest was, de voormalige herberg “In de Drye Swaentjes” en de voormalige verffabriek aan De Lind 28. Het negentiende eeuwse raadhuis is een pareltje om te zien en de kleine maar mooie protestantse kerk aan de Kerkstraat.
 
Onze persoonlijke favoriet is het centraal aan De Lind gelegen Trouwlaantje. Dit is een 200 meter lang wandelpad centraal tussen de rijbanen die voorzien is van rijen met lindenbomen aan weerszijden. Vroeger leidde dit pad naar de inmiddels afgebroken Kapel van Onze Lieve Vrouwe Ter Lind.

Hier ligt Oisterwijk

Weersverwachting Oisterwijk

vandaag
8° / 4°
morgen
9° / 4°
26 feb
8° / 3°
27 feb
10° / 2°
28 feb
9° / 2°
Meer weer van Oisterwijk op klimaatinfo.nl

Meer informatie