Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Geertruidenberg

Geertruidenberg is een stad in het noordwestelijke deel van Noord-Brabant. Vanwege de geringe aantal inwoners van Geertruidenberg, behoort de stad toch tot de mooiste dorpjes van Brabant.

De huidige stad Geertruidenberg is gesticht in de elfde eeuw, maar volgens sommige bronnen zou er al in de zevende eeuw na Christus een klooster op deze plaats te vinden zijn geweest. Bewijzen hiervan zijn echter nooit gevonden. De stad Geertruidenberg is wel vernoemd naar het klooster van Gertrudis van Nijvel dat hier op een berg zou hebben gelegen. Al in het begin van de dertiende eeuw kreeg Geertruidenberg zijn stadsrechten en zou volgens eigen zeggen, de oudste stad van het Holland zijn. Vanwege de strategische ligging van de stad kreeg het al snel de bijnaam de “Sleutel van Holland”.

Tegenwoordig is Geertruidenberg een rustig stadje aan de Donge, dat geliefd is bij toeristen. De omgeving van de stad leent zich perfect voor korte en lange fiets- en wandeltochten. Vanuit Geertruidenberg zit je zo in de Biesbosch, een van de mooiste ongerepte natuur- en recreatiegebieden van Nederland. Vanuit Geertruidenberg vertrekken er in het seizoen rondvaartboten naar de Biesbosch. De Biesbosch is met name in de lente en zomermaanden de plek voor leuke buitenactiviteiten. Je kunt er bootjes huren, fietsen, wandelen, kanoën en vissen. Daarnaast is het gebied geliefd bij ornithologen.

Het historische centrum van Geertruidenberg heeft een beschermd stadsgezicht. Het belangrijkste onderdeel hiervan vormt de Markt van Geertruidenberg. Een van de dingen die deze markt bijzonder maakt is dat hij helemaal omgeven is door leilinden. Aan de markt zijn een aantal van de vele bijzondere gebouwen die de stad rijk is te vinden. De bekendste zijn het stadhuis, het museum de Roos, de hoofdwacht, het weeshuys en natuurlijk de Geertruidskerk. In de zomermaanden is de markt grotendeels gevuld met gezellige terrassen waar je allerlei lokale lekkernijen kunt proberen.

Hier ligt Geertruidenberg

Weersverwachting Geertruidenberg

vandaag
17° / 13°
morgen
17° / 12°
16 jun
19° / 13°
17 jun
19° / 14°
18 jun
19° / 13°
Meer weer van Geertruidenberg op klimaatinfo.nl

Meer informatie