Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De Rijp

De Rijp is een prachtig klein dorp in Noord-Holland in de gemeente Graft de Rijp. Het dorp heeft mede door de vele rijksmonumenten een beschermd stadsgezicht.

De Rijp was een welvarend dorp van de zeventiende tot de negentiende eeuw, hierna raakt de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt. Hiermee komt er een einde aan de haringvisserij en de walvisjacht in de Rijp. Het oude centrum van het dorp is, ondanks een aantal grote branden in de zeventiende eeuw erg goed bewaard gebleven. Zo staan er nog een aantal van de typische Zaanse huisjes en is het oude raadhuis, tegenwoordig de VVV gevestigd. In totaal zijn er 120 rijksmonumenten in het dorp te vinden.

Vanuit de Rijp kun je een boottocht maken in de Eilandspolder. Deze polder ligt tussen de dorpen Graft, De Rijp, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn en Driehuizen. Je kunt kiezen of je zelf met een kajak of een roeiboot de polder gaat verkennen. Er is ook de mogelijkheid om met een groep van ten minste tien personen met een gids door het gebied te varen. Tijdens deze tocht kunnen er onderweg ook een aantal musea en andere bijzondere plekjes van de Rijp te ontdekken. In de winterperiode is de Eilandspolder een populaire schaatsplek. Er wordt hier ieder jaar de Eilandspoldertocht geschaatst, mits het ijs dik genoeg is.

Hier ligt De Rijp

Weersverwachting De Rijp

vandaag
23° / 12°
morgen
26° / 16°
26 jun
28° / 17°
27 jun
25° / 18°
28 jun
19° / 15°
Meer weer van De Rijp op klimaatinfo.nl

Meer informatie