Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Den Hoorn

Den Hoorn ligt in de gemeente Texel en behoort tot de provincie Noord-Holland. Den Hoorn is het meest zuidelijk gelegen dorp op Texel, in het voorjaar omringt door bloeiende bollenvelden en aan de rand van een uitgestrekt duingebied. Den Hoorn heeft een beschermd stadsgezicht en in het centrum staan veel rijksmonumenten.

Tijdens de Hoekse en Kabeljouwse twisten is de nederzetting Oude Hoorn verbrand door de Hoeksen.  Op een keileembult ontstond na 1398 Den Hoorn. De bevolking was aangewezen op landbouw, veeteelt en visserij. De schapen graasden in het uitgestrekte duingebied. Het beloodsen van schepen werd in de 17e en 18e eeuw een nieuwe bestaansvorm. Na aanleg van het Noordzeekanaal en het Noordhollandsch kanaal in de 19e eeuw kwam hieraan een einde. Enkele loodshuizen in de Herenstraat van Den Hoorn getuigen nog aan deze tijd, evenals het “Loodsmansduin”. De bollencultuur werd een nieuwe inkomstenbron, voornamelijk narcissen.

Een belangrijke blikvanger voor Den Hoorn is de hervormde kerk uit de 15e eeuw. De witte toren van de kerk heeft dienstgedaan als baken, vroeger stonden er drie lampen in voor de scheepvaart. Omdat de lichten niet meer voldeden is in 2008 een schijnwerper bevestigd op de balustrade van de kerktoren die nu dienstdoet als baken voor de scheepvaart. De klok – die in de 15e eeuw is gegoten – moest in de Tweede Wereldoorlog worden ingeleverd aan de Duitse bezetter en werd met 200 andere klokken verscheept. De schipper liet bij Urk het schip zinken en na de oorlog zijn alle 200 klokken geborgen. Het kerkje ligt nu buiten het centrum van het dorp, van oorsprong lag het wel midden in het dorp. Met het wegvallen van de scheepvaart, kwamen veel huizen leeg te staan en werden later afgebroken.

Typisch voor Den Hoorn zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen, er zijn meerdere galeries. Het enige theater van Texel staat in Den Hoorn, in theater-restaurant De Toegift treden bekende en onbekende artiesten op. Ook als het om culinair genieten gaat is er een ruime keuze in Den Hoorn, een restaurant heeft zelf een Michelinster. Elk jaar in juni is het in het dorp cultuurmaand “Texel CultuurEiland”. Tijdens de expositie Klifhanger maken Texelse kunstenaars in en rond het dorp werken die passen bij de omgeving. Er is “Jazz on the waves” en elke twee jaar in juni is er het huiskamertheaterfestival Broadway, artiesten treden op in de huiskamers van de Hoornders.

Hier ligt Den Hoorn

Weersverwachting Den Hoorn

vandaag
14° / 11°
morgen
15° / 12°
14 apr
13° / 8°
15 apr
10° / 7°
16 apr
10° / 7°
Meer weer van Den Hoorn op klimaatinfo.nl

Meer informatie