Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Edam

Edam is een klein stadje in de gemeente Edam-Volendam en is wereldwijd bekend om zijn kazen. De toeristische kaasmarkten worden hier nog in de zomermaanden gehouden.

Edam is ontstaan in de 13de eeuw bij de afdamming van de E. langs deze afdamming kwamen meerder handelsschepen die tol moesten betalen aan de inwoners van Edam. In de 14de eeuw kreeg Edam stadsrechten en weer later kreeg de stad het recht op een Kaaswaag en zo werd de populairste kaasmarkt van Nederland geboren. De originele kaasmarkt werd in 1922 gesloten maar is sinds 1989 met de hulp van vrijwilligers weer geopend. De Edammerkaas is sinds een 2010 een beschermd streekproduct die alleen in Nederland gemaakt mag worden.

Hoewel het soms wel zo lijkt maar Edam heeft meer te bieden dan alleen maar kaas. De prachtige oude binnenstad van het dorp staat vol met rijksmonumenten en dan staat er ook nog de laatgotische Niklaaskerk uit 1626. De stad is via een zeesluis verbonden met het Markermeer. Vanuit Edam is het mogelijk om op meerdere manieren een boottocht te maken op het Markermeer.Net buiten de zeesluis ligt de jachthaven van Edam. Net buiten de stad ligt het Fort van Edam het meest noordoostelijk gelegen fort van de Stelling van Amsterdam. Het is het best bewaard gebleven fort van deze stelling en kan bezocht worden.

Hier ligt Edam

Weersverwachting Edam

vandaag
16° / 13°
morgen
17° / 13°
16 jun
17° / 13°
17 jun
18° / 14°
18 jun
19° / 14°
Meer weer van Edam op klimaatinfo.nl

Meer informatie