Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Enkhuizen

Enkhuizen is een prachtige plaats die zowel aan het IJsselmeer als het Markermeer ligt. Enkhuizen kent een schitterend historische centrum en is een belangrijke toeristische plaats in Noord-Holland.

Enkhuizen is volgens de inmiddels achterhaalde definities een stad. Al in 1356 werden er door Graaf Willem V stadsrechten verleend aan Enkhuizen. Op dat moment was Enkhuizen vooral een haven- en vissersdorp. De plaats werd vooral bekend als centrum van de haringvisserij. Het bezorgde Enkhuizen zelfs de bijnaam ‘Haringstad’. Na de aanleg van de Afsluitdijk stopte de haringvangst. Deze zoutwatervis verdween nadat het ontstane IJsselmeer verzoet raakte. Het toerisme, de bloembollenhandel en de zaadteelt werden de nieuwe belangrijke bronnen van inkomsten.

De ligging aan het water zorgt voor een vrij levendige maritieme wereld. Recreatieboten leggen graag aan in een van de havens die Enkhuizen rijk is. Vanuit Enkhuizen worden er veerdiensten onderhouden met andere plaatsen aan het IJsselmeer, zoals Stavoren en Urk. Vanuit Enkhuizen kun je ook verschillende rondvaarten maken.

In Enkhuizen kun je een aantal interessante bezienswaardigheden en musea bezoeken. Denk an de Koepoort (ook wel Westerpoort genoemd), die de westelijke toegang tot Enkhuizen vormt. Deze zeventiende-eeuwse poort is onderdeel van de vestingwerken. Een nog bekendere toegangspoort tot de stad is de Drommedaris. Deze zuidelijke poort staat bij de ingang van de Oude Haven. Tegenwoordig kun je niet meer zomaar door de poort heen lopen. Dat komt omdat er op de begane grond nu een café-restaurant gevestigd is. Van de kerken in Enkhuizen moet je zeker even een kijkje gaan nemen bij de Westerkerk. Vooral het klokhuis is een opvallend en fraai vormgegeven bouwwerk. 

Enkhuizen telt meerdere musea. Er zijn er twee die we willen noemen. Echt voor de liefhebbers is er het Flessenscheepjesmuseum. Dit museum is gevestigd in het historische Spuihuisje. Je kunt hier scheepjes in flessen bekijken. Naar eigen zeggen betreft het de grootste collectie aan flessenscheepjes ter wereld. Een museum dat een veel breder publiek aanspreekt en je urenlang zoet kan houden is het Zuiderzeemuseum. Dit cultuurhistorisch museum laat zien hoe het leven op en rond de voormalige Zuiderzee er uit zag. Belangrijk onderdeel is het openluchtmuseum waarin verschillende buurten van rond de Zuiderzee herbouwd zijn. Hier kun je live zien hoe de oude ambachten beoefend werden.

Hier ligt Enkhuizen

Weersverwachting Enkhuizen

vandaag
5° / 2°
morgen
4° / 1°
1 dec
2° / -1°
2 dec
4° / -1°
3 dec
4° / 0°
Meer weer van Enkhuizen op klimaatinfo.nl

Meer informatie