Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Muiden

Het in het zuidoosten van de provincie Noord-Holland gelegen Muiden is dankzij de vestingwerken en het beroemde middeleeuwse Muiderslot zeker een bezoekje van een paar uur waard. 

Muiden kent een eeuwenlange historie. Volgens de historici zou er al in de vroege middeleeuwen sprake geweest zijn van een nederzetting. Toen zou de naam Amuthon geweest zijn. De huidige naam Muiden is afgeleid van het woord ‘Muide’, wat een monding van een rivier in een zee is. In dit geval de Vecht die uitmondt in de vroegere Zuiderzee. Aan de oostelijke kant van Muiden heeft men een vestinggracht aangelegd om de plaats te behoeden tegen minder bezoekers met verkeerde intenties. De vestingwerken zijn nog deels intact, waaronder het Muizenfort. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Andere bezienswaardigheden van Muiden zijn de kazerne aan de Broshuizen, de vijftiende-eeuwse gotische Sint-Nicolaaskerk en eveneens Sint-Nicolaaskerk geheten classicistische kerk aan de Herengracht die uit het jaar 1822 stamt.

In de zomer is het een aangename drukte op de vecht. De sluis in het hart van Muiden moet dan volop aan de bak om het bootverkeer in beide richtingen doorgang te kunnen laten vinden. Niet voor niets dat juist op deze plek de horeca de terrassen opgesteld heeft staan. Bij lekker zonnig weer is het hier prima vertoeven. Ook de veerboot naar het forteiland Pampus, die vanuit Muiden vertrekt, passeert hier in de zomermaanden dagelijks de sluizen.

Dé bezienswaardigheid van Muiden is het Muiderslot. Dit middeleeuwse kasteel staat aan de noordkant van Muiden en wordt omringd door de vestingwerken van de stad. Het Muiderslot is gebouwd in 1285 en dankzij meerdere restauraties in prima staat. Het is een van de mooiste voorbeelden van een Nederlands middeleeuws kasteel. Gelukkig is deze imposante waterburcht al sinds het einde van de negentiende eeuw in gebruik als museum. Hierdoor kun je tijdens een bezoek zien hoe men vroeger leefde en feestte in een dergelijk middeleeuws bouwwerk. Via twee verschillende routes kun je de verschillende ruimtes van het door Graaf Floris V gebouwde kasteel ontdekken. Kom je met de auto naar het Muiderslot? Houd er dan rekening mee dat parkeren bij het slot niet mogelijk is. De meest voor de hand liggende parkeerplaats is Parking P2 Muiden. Van daaruit loop je binnen een kwartiertje naar het slot.

Hier ligt Muiden

Weersverwachting Muiden

vandaag
29° / 18°
morgen
31° / 19°
21 jul
23° / 17°
22 jul
23° / 13°
23 jul
19° / 16°
Meer weer van Muiden op klimaatinfo.nl

Meer informatie