Weersverwachting Oudeschild

vandaag
6° / 4°
morgen
4° / 2°
7 dec
7° / 3°
8 dec
6° / 3°
9 dec
6° / 3°

Oudeschild

Waar ligt Oudeschild?

Externe links

Vanaf Texel vertrokken vele ontdekkings- handels- en oorlogsreizen, er lagen altijd tientallen schepen op de Rede van Texel te wachten op gunstige wind om te kunnen afvaren. Tijdens stormen zijn regelmatig ongelukken gebeurt zoals op kerstavond 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepte daarbij andere schepen mee. In totaal vergingen in deze nacht 200 schepen.

Het museum Kaap Skil geeft je een mooie indruk van de geschiedenis van Texel en Oudeschild in het bijzonder. Je maakt kennis met het Maritieme verleden en de jutterij. Er zijn Vissershuisjes uit een vroeg verleden en demonstraties touwslaan en vis roken.

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot, rond het weekend ligt de haven vol met kotters. De vloot telt nog zo’n 30 kotters, die voor veel levendigheid zorgen in de haven. Er zijn meerdere visrestaurants te vinden in de haven die de vis direct uit eerst hand serveren.

De “de Ruijterstraat” is de belangrijkste bezienswaardigheid van Oudeschild, het is een kilometers lange straat met oude geveltjes, het witte historische kerkje en de monumentale molen De Traanroeier. Buiten de dorpskern liggen de Wezenputten en de Texelse Bierbrouwerij.

Foto's van Oudeschild