Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oudeschild

Oudeschild op het eiland Texel behoort tot de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland. Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan de zee ligt. Eb en vloed hebben hier vrij spel en een enkele keer per jaar overstroomt de kade. Daar raken ze in Oude Schild niet van van slag, je kunt er zelfs een Hoogwaterdiner boeken, wat op zich een unieke ervaring is.

Het dorp Oudeschild is aan het begin van de 17e eeuw ontstaan, de VOC-schepen die voor de Rede van Texel lagen zorgden voor handel en welvaart. Met kleine bootjes werden vaten drinkwater via de Skilsloot vanaf de waterputten bij de buitenplaats Brakestein naar de wachtende schepen vervoerd. Het Texels water bevatte een hoog ijzergehalte waardoor het lang houdbaar was, dit was van belang omdat voor Kaap de Goede Hoop geen vers drinkwater beschikbaar was. Deze waterputten bevonden zich net buiten Oude Schild en werden de “Wezenputten” genoemd omdat ze eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. Nu zijn er van de vijf putten nog twee over.

Vanaf Texel vertrokken vele ontdekkings- handels- en oorlogsreizen, er lagen altijd tientallen schepen op de Rede van Texel te wachten op gunstige wind om te kunnen afvaren. Tijdens stormen zijn regelmatig ongelukken gebeurt zoals op kerstavond 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepte daarbij andere schepen mee. In totaal vergingen in deze nacht 200 schepen.

Het museum Kaap Skil geeft je een mooie indruk van de geschiedenis van Texel en Oudeschild in het bijzonder. Je maakt kennis met het Maritieme verleden en de jutterij. Er zijn Vissershuisjes uit een vroeg verleden en demonstraties touwslaan en vis roken.

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot, rond het weekend ligt de haven vol met kotters. De vloot telt nog zo’n 30 kotters, die voor veel levendigheid zorgen in de haven. Er zijn meerdere visrestaurants te vinden in de haven die de vis direct uit eerst hand serveren.

De “de Ruijterstraat” is de belangrijkste bezienswaardigheid van Oudeschild, het is een kilometers lange straat met oude geveltjes, het witte historische kerkje en de monumentale molen De Traanroeier. Buiten de dorpskern liggen de Wezenputten en de Texelse Bierbrouwerij.

Hier ligt Oudeschild

Weersverwachting Oudeschild

vandaag
19° / 15°
morgen
17° / 15°
5 okt
17° / 15°
6 okt
18° / 14°
7 okt
19° / 16°
Meer weer van Oudeschild op klimaatinfo.nl

Meer informatie