Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een klein buurtschap in de gemeente Zaanstad. Het is één van de populairste openluchtattracties in Nederland en trek per jaar bijna één miljoen bezoekers.

Veel van de typische Zaanse huisjes in de Zaanse Schans komen uit andere delen van de Zaanstreek. Ze zijn hier bij elkaar gebracht om de bezoekers een idee te geven hoe de meeste dorpen er hier in de 18de eeuw uit zagen. Verder is er een scheepswerf, een klompenmakerij, een bakkerijmuseum en staat er een replica van de eerste Albert Heijn. Net buiten de Schaanse schans in Zaandam is het oudste houten huis uit de Zaanstreek te vinden het Czaar Peterhuisje. In dit houten huis dat tegenwoordig beschermd wordt door een stenen ombouw leefde aan het einde van de 17de eeuw Tsaar Peter de Grote.

Het opvallendste aan de Zaanse Schans zijn de prachtige molens. In totaal staan er twaalf molens op de Schans zelf en liggen er nog vier in de directe omgeving ervan. De meeste molens zijn hier in de vorige eeuw naartoe verhuisd een aantal molens stonden hier al. Sommige molens zoals Het Jonge Schaap zijn hier in zijn geheel nagebouwd naar de originele bouwtekeningen. De 12 molens op de Schans zijn allemaal eigendom van de vereniging de Zaanse schans en die daarmee ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de exploitatie van de molens. De molens en het daarbij behorende molenmuseum zijn te bezoeken. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, voor de verschillende molens gelden wisselende openingstijden.

 

Hier ligt Zaanse Schans

Weersverwachting Zaanse Schans

vandaag
10° / 4°
morgen
11° / 3°
19 apr
10° / 7°
20 apr
10° / 6°
21 apr
12° / 6°
Meer weer van Zaanse Schans op klimaatinfo.nl

Meer informatie