Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dalfsen

Dalfsen is een dorp en een gemeente in het centraal noordelijke deel van de provincie Overijssel. Het dorp Dalfsen is het grootste dorp in deze gemeente die verder gevormd wordt door de dorpen Nieuwleusen, Oudleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Ankum.

Dalfsen is al een oud dorp dat we voor de eerste maal in het begin van de dertiende eeuw tegenkomen. Opvallend is dat het de enige grotere plaats in dit deel van Overijssel is dat nooit geen stadsrechten heeft gekregen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van meerdere kastelen in de omgeving van het dorp.
De eerste bewoning van de omgeving van Dalfsen stamt al van ver voor onze jaartelling. Zo zijn er tijdens archeologische opgravingen onder andere graven en een weg gevonden die uit de tiende eeuw voor Christus stammen. Ook zijn er verschillende graven gevonden uit de vijfde of zesde eeuw na Christus uit de merovingsche periode.

Het centrum van Dalfsen wordt hoofdzakelijk gedomineerd door enkele winkels en supermarkten maar als je wat beter om je heen kijkt dan zie je dat de kern van het dorp gevormd wordt door enkele prachtige oude woningen en kerken. De meest opvallende bouwwerken zijn de Nederlands Hervormde kerk, de Westermolen en de RK Cyracuskerk.

De meeste toeristen komen echter naar Dalfsen toe vanwege de schitterende natuur in de directe omgeving van het dorp. De uitgestrekte velden rondom Dalfsen lenen zich perfect voor korte en lange wandelingen of fietstochten. De aanwezigheid van de Overijsselse Vecht heeft hier veel mee te maken.
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is te vinden net buiten het dorp in het dorpje Rechteren. Het Kasteel van Rechteren is gebouwd in de veertiende eeuw maar heeft in de loop der eeuwen wel wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo is de Donjontoren verhoogd, zijn de wallen afgegraven en zijn er enkele vleugels aan het kasteel toegevoegd.
Het kasteel is al sinds de vijftiende eeuw in handen van de familie van Rechteren die het tot op de dag van vandaag nog steeds bewonen. Jammer genoeg is het kasteel niet opgesteld voor bezoek.

Hier ligt Dalfsen

Weersverwachting Dalfsen

vandaag
24° / 19°
morgen
23° / 14°
23 jul
21° / 15°
24 jul
21° / 13°
25 jul
24° / 12°
Meer weer van Dalfsen op klimaatinfo.nl

Meer informatie