Overijssel

Nederland

Overijssel is één van de twaalf provinciën van Nederland. In het oosten grenst de provincie aan Duitsland, in het zuidwesten aan Gelderland, in het westen aan Flevoland en in het noorden aan Drenthe en Friesland. Geografisch gezien kan de provincie in drie stukken ingedeeld worden, de Kop van Overijssel, Salland en Twente. De hoofdstad van deze provincie is Zwolle andere grote steden in Overijssel zijn Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Kampen. Naast de grote en grotere steden zijn er in Overijssel ook tal van schitterende dorpjes te vinden. Het bekendste dorp in Overijssel is zonder twijfel Giethoorn dat beter bekend staat als het Venetië van het noorden. Veel van de dorpen en stadjes die in Overijssel te vinden zijn hebben door de jaren heen hun eigen karakteristieke karakter en sfeer weten te behouden waardoor ieder dorp er uniek en bijzonder aanvoelt.

Dalfsen

Dalfsen is een dorp en een gemeente in het centraal noordelijke deel van de provincie Overijssel. Het dorp Dalfsen is het grootste dorp in deze gemeente die verder gevormd wordt door de dorpen Nieuwleusen, Oudleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Ankum.

Dalfsen is al een oud dorp dat we voor de eerste maal in het begin van de dertiende eeuw tegenkomen. Opvallend is dat het de enige grotere plaats in dit deel van Overijssel is dat nooit geen stadsrechten heeft gekregen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van meerdere kastelen in de omgeving van het dorp.
De eerste bewoning van de omgeving van Dalfsen stamt al van ver voor onze jaartelling. Zo zijn er tijdens archeologische opgravingen onder andere graven en een weg gevonden die uit de tiende eeuw voor Christus stammen. Ook zijn er verschillende graven gevonden uit de vijfde of zesde eeuw na Christus uit de merovingsche periode.

» meer over Dalfsen

Giethoorn

Giethoorn is een beroemd dorp in de kop van Overijssel. het dorp maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Steenwijkerland maar is voorheen lang een zelfstandige gemeente geweest. het dorp staat bekend als het “Hollandse Venetië”.

Het dorp staat bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal met een punter, een open platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd. Met wat fantasie lijken deze punters op de gondels in Venetië. De vele bruggen die in het dorp te vinden zijn voor het merendeel in privébezit. Naast de waterwegen zijn er in Giethoorn en de omgeving veel leuke fietsroutes te vinden.

» meer over Giethoorn

Ommen

Toegegeven Ommen is geen dorp maar een stad. De hoeveelheid inwoners van de stad is echter zo laag dat Ommen een plekje verdient op mooistedorpjes.nl. Dit hoofdzakelijk door de prachtige natuur in de directe omgeving van het dorp.

De bossen en het Sallandse landschap in de gemeente Ommen zijn voor veel Nederlanders al jaren een geliefde vakantiebestemming. In de bossen rondom Ommen zijn dan ook behoorlijk wat campings, vakantieparken en B&B ‘s te vinden. Sinds het begin van de vorige eeuw is Ommen ook de plaats waar je naartoe gaat als je bij de scouting zit. Net buiten Ommen waar de Regge en de Vecht bij elkaar ligt Ada’s Hoeve. Deze hoeve is in 1913 door de baron van Pallandt van Eerde geschonken aan de scouting. Sindsdien komen er ieder jaar grote groepen met scouts kamperen op het landgoed van de hoeve.

» meer over Ommen

Ootmarsum

Ootmarsum is een klein stadje in Twente, Overijssel. Het stadje maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 2001 deel uit van de gemeente Dinkelland. Het dorp staat vooral bekend om zijn beschermde historische stadsgezicht.

Volgens sommige bronnen zou Ootmarsum als zijn ontstaan in de eerste helft van de tweede eeuw na Christus. Een plaatselijke veldheer had deze plaats uitgekozen om als uitvalsbasis te dienen tijdens de strijd tegen de Saksen. Deze nederzetting zou naar de veldheer Othmar vernoemd zijn en stond plaatselijk bekend als Othmarsheem.  Later zou dit verbasteren tot Ootmarsum. In de tweede helft van de achtste eeuw werd in Ootmarsum een van de eerste kerken in dit deel van het huidige Nederland gebouwd en al in de tiende eeuw was er een parochie te vinden

» meer over Ootmarsum

Vilsteren

Vilsteren is een klein dorpje in het noordelijke deel van de provincie Overijssel. Het dorp ligt in de gemeente Ommen in een erg bosrijk gebied. Mede hierdoor is Vilsteren voor veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming.

Bijzonder is dat het gehele dorp gebouwd is op het landgoed Vilsteren dat in zijn geheel in handen is van de familie Cremer. Ook zijn een aantal van de gebouwen in het dorp van deze familie. De bewoners van het dorp betalen dan ook geen huur maar pacht. De gebouwen die tot het landgoed behoren zijn te herkennen aan de groen gele luiken. Dit is het familiewapen van de familie Vilsteren de vroegere eigenaar van het landgoed. Vandaag de dag is landgoed Vilsteren een BV met aandeelhouders en doelstellingen. De belangrijkste doelstelling is echter dat het landgoed onderhouden moet worden. Het geld dat vrijkomt door het verpachten van landbouwgrond en uit andere pacht wordt hiervoor gebruikt.

» meer over Vilsteren

Windesheim

Iedereen kent natuurlijk Windesheim van die hogeschool maar heel ergens anders in Overijssel is ook een dorpje met deze naam. Langs de doorgaande weg op de dijk tussen Deventer en Zwolle zie je het bord staan. Windesheim hoort bij de gemeente Zwolle maar is echt een apart dorpje dat je vanaf de weg ziet liggen.

Het dorpje bestaat al enorm lang bij archeologische opgravingen. Er zijn zelfs voorwerpen gevonden uit de steentijd. Van de 13e tot de 16e eeuw was er een klooster gevestigd, later had Windesheim een eigen landhuis. Het eerste werd verwoest tijdens de 80-jarige oorlog, het tweede in de 2e Wereldoorlog. Van beide is weinig bewaard gebleven, maar er zijn nog wel een aantal voormalige bijgebouwen uit die tijd te zien. Ook heeft het dorpje Windesheim een kerk die niet in verhouding lijkt te zijn met het inwonertal van 1000 personen. De kerk is echter gebouwd op wat vroeger de brouwerij was van het klooster. In totaal zijn er 29 rijksmonumenten in het kleine dorpje, wat aangeeft dat Windesheim een bijzondere aanblik heeft.

» meer over Windesheim