Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Overijssel

Mooiste dorpjes van Overijssel

Overijssel is één van de twaalf provinciën van Nederland. In het oosten grenst de provincie aan Duitsland, in het zuidwesten aan Gelderland, in het westen aan Flevoland en in het noorden aan Drenthe en Friesland. Geografisch gezien kan de provincie in drie stukken ingedeeld worden, de Kop van Overijssel, Salland en Twente. De hoofdstad van deze provincie is Zwolle andere grote steden in Overijssel zijn Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Kampen. Naast de grote en grotere steden zijn er in Overijssel ook tal van schitterende dorpjes te vinden. Het bekendste dorp in Overijssel is zonder twijfel Giethoorn dat beter bekend staat als het Venetië van het noorden. Veel van de dorpen en stadjes die in Overijssel te vinden zijn hebben door de jaren heen hun eigen karakteristieke karakter en sfeer weten te behouden waardoor ieder dorp er uniek en bijzonder aanvoelt.

Blokzijl

Overijssel

Blokzijl ligt in de kop van Overijssel, maakt deel uit van de gemeente Steenwijkerland en heeft 1390 inwoners. In de 15e eeuw werd al over “Blocksyl” gesproken, Prins Maurits gaf in de 16e eeuw verschillende privileges. De naam Blokzijl betekend versterkte sluis.

Dalfsen

Overijssel

Dalfsen is een dorp en een gemeente in het centraal noordelijke deel van de provincie Overijssel. Het dorp Dalfsen is het grootste dorp in deze gemeente die verder gevormd wordt door de dorpen Nieuwleusen, Oudleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Ankum.

Giethoorn

Overijssel

Giethoorn is een beroemd dorp in de kop van Overijssel. Het dorp maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Steenwijkerland, maar is voorheen lang een zelfstandige gemeente geweest. Het dorp staat bekend als het “Hollandse Venetië”.

Kalenberg

Overijssel

Kalenberg ligt midden in Nationaal park de Weerribben-Wieden. Het kleine toeristisch dorp, met 220 inwoners,  ligt in de provincie Overijssel. Lang was Kalenberg het enige bewoonde dorp tussen de weren en alleen bereikbaar via het water.

Ommen

Overijssel

Toegegeven Ommen is geen dorp maar een stad. De hoeveelheid inwoners van de stad is echter zo laag dat Ommen een plekje verdient op mooistedorpjes.nl. Dit hoofdzakelijk door de prachtige natuur in de directe omgeving van het dorp.

Ootmarsum

Overijssel

Ootmarsum is een klein stadje in Twente, Overijssel. Het stadje maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 2001 deel uit van de gemeente Dinkelland. Het dorp staat vooral bekend om zijn beschermde historische stadsgezicht.

Ossenzijl

Overijssel

Ossenzijl  ligt in de provincie Overijssel in gemeente Steenwijkerland en heeft 550 inwoners. Ossenzijl ligt op een splitsing van Nationaal park Weerribben-Wieden en Friesland. Het dorp dankt zijn naam aan de familie Osse die de sluis (zijl) beheerde, de sluis is niet meer in gebruik.

Vilsteren

Overijssel

Vilsteren is een klein dorpje in het noordelijke deel van de provincie Overijssel. Het dorp ligt in de gemeente Ommen in een erg bosrijk gebied. Mede hierdoor is Vilsteren voor veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming.

Vollenhove

Overijssel

Vollenhove is een kleine stad in de Kop van Overijssel. De stad maakt sinds 2001 deel uit van de gemeente Steenwijkerland en telt 4270 inwoners(01-01-2020). Vollenhove wordt omringt door het Ambt Vollenhove ook wel Land van Vollenhove genoemd.  

Windesheim

Overijssel

Iedereen kent natuurlijk Windesheim van die hogeschool maar heel ergens anders in Overijssel is ook een dorpje met deze naam. Langs de doorgaande weg op de dijk tussen Deventer en Zwolle zie je het bord staan. Windesheim hoort bij de gemeente Zwolle maar is echt een apart dorpje dat je vanaf de weg ziet liggen.