Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Giethoorn

Giethoorn is een beroemd dorp in de kop van Overijssel. Het dorp maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Steenwijkerland, maar is voorheen lang een zelfstandige gemeente geweest. Het dorp staat bekend als het “Hollandse Venetië”.

Het dorp staat bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal met een punter, een open platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd. Met wat fantasie lijken deze punters op de gondels in Venetië. De vele bruggen die in het dorp te vinden zijn voor het merendeel in privébezit. Naast de waterwegen zijn er in Giethoorn en de omgeving veel leuke fietsroutes te vinden.

Het gebied waar Giethoorn ligt werd voor het eerst bewoond in de twaalfde eeuw. Het waren kruisbroeders die hier de eerste veenkolonie van Nederland stichtten. Maar het huidige dorp ontstond pas nadat er in de veertiende eeuw een kerk werd gebouwd. Twee eeuwen later begon de vervening toe te slaan in het gebied en werden de verschillende grachten gegraven. In de buurt van het dorp ontstonden verschillende veenmeren. Deze grote ondiepe meren zijn uniek voor dit gebied.

Het leukste aan een bezoek aan Giethoorn is een boottocht maken op de vele grachten die het dorp rijk is. Dit kan op vele manieren. Zo kun je met de beroemde punter een tochtje maken, maar er zijn ook fluisterboten, Kano’s, Kajaks en sloepen te huur. Wie liever gevaren wil worden kan een rondvaart maken met de rondvaartboot. Voor de avontuurlijke bezoeker zijn er ook tal van mogelijkheden, wat dacht je van bumber-boats, een aqua bubble, surfplanken of paddelboards.

Waar overnachten in Giethoorn?

Een plaatsje als Giethoorn is geweldig om te overnachten. Zo hoef je ’s avonds na een dag op de waterwegen van Giethoorn niet meer naar huis te rijden en kun je in de ochtend van Giethoorn genieten voordat het toerisme op gang komt. De pagina ‘waar overnachten in Giethoorn‘ geeft je de beste overnachtingstips voor Giethoorn.

Hier ligt Giethoorn

Weersverwachting Giethoorn

vandaag
8° / 3°
morgen
9° / 4°
26 apr
12° / 3°
27 apr
17° / 5°
28 apr
17° / 11°
Meer weer van Giethoorn op klimaatinfo.nl

Meer informatie