Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ootmarsum

Ootmarsum is een klein stadje in Twente, Overijssel. Het stadje maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 2001 deel uit van de gemeente Dinkelland. Het dorp staat vooral bekend om zijn beschermde historische stadsgezicht.

Volgens sommige bronnen zou Ootmarsum als zijn ontstaan in de eerste helft van de tweede eeuw na Christus. Een plaatselijke veldheer had deze plaats uitgekozen om als uitvalsbasis te dienen tijdens de strijd tegen de Saksen. Deze nederzetting zou naar de veldheer Othmar vernoemd zijn en stond plaatselijk bekend als Othmarsheem.  Later zou dit verbasteren tot Ootmarsum. In de tweede helft van de achtste eeuw werd in Ootmarsum een van de eerste kerken in dit deel van het huidige Nederland gebouwd en al in de tiende eeuw was er een parochie te vinden

Toen Ootmarsum in de dertiende eeuw zijn stadsrechten kreeg werden er wallen en grachten aangelegd waardoor het een vestingstad werd. De handel floreerde en Ootmarsum werd een belangrijke handelsstad. Dit leidde er indirect weer toe dat de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd ingenomen door de Spanjaarden. In 1597 werd de stad bevrijd door de legers van de prins, waarna de vesting werd verwijderd.

Het historische stadscentrum van Ootmarsum word gedomineerd door historische vakwerkhuizen met in het midden de Hallenkerk uit de twaalfde eeuw. In de toren van de kerk is nog steeds een kogel te zien die zou zijn afgevuurd door prins Maurits bij de bevrijding van Ootmarsum tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Voor de kerk staat een beeld van de “Paoskearls”, een typisch paastraditie van Ootmarsum.

Museum Ton Schulten, geeft een artistieke biografie in kleur en beeld weer van de beroemde, in Ootmarsum geboren, kunstenaar. In galerie Chez-Moi Ton Schulten  zijn naast de laatste werken van de kunstenaar wisselende exposities van beeldende kustenaars uit binnen- en buitenland.

Het dorp bevat talloze Galerieën en er is kunst op straat. Ootmarsum wordt ook wel kunstenaarsdorp genoemd. Havezaat Huis Ootmarsum ten zuiden van het stadje en het stadje zelf zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael

Het openluchtmuseum “Los Hoes”, land van Heeren en boeren, bevind zich aan het Commanderieplein. Aan het Commanderieplein staat ook de stadsbrouwerij Othmar waar meerdere soorten bier wordt gebrouwen. In de brouwerij worden rondleiding gegeven.

Hier ligt Ootmarsum

Weersverwachting Ootmarsum

vandaag
17° / 13°
morgen
20° / 12°
15 jul
24° / 13°
16 jul
21° / 16°
17 jul
23° / 15°
Meer weer van Ootmarsum op klimaatinfo.nl

Meer informatie