Weersverwachting Ootmarsum

vandaag
19° / 11°
morgen
17° / 11°
20 sep
16° / 8°
21 sep
17° / 8°
22 sep
19° / 8°

Ootmarsum

Waar ligt Ootmarsum?

Externe links

Toen Ootmarsum in de dertiende eeuw zijn stadsrechten kreeg werden er wallen en grachten aangelegd waardoor het een vestingstad werd. De handel floreerde en Ootmarsum werd een belangrijke handelsstad. Dit leidde er indirect weer toe dat de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd ingenomen door de Spanjaarden. In 1597 werd de stad bevrijd door de legers van de prins, waarna de vesting werd verwijderd.

Het historische stadscentrum van Ootmarsum word gedomineerd door historische vakwerkhuizen met in het midden de Hallenkerk uit de twaalfde eeuw. In de toren van de kerk is nog steeds een kogel te zien die zou zijn afgevuurd door prins Maurits bij de bevrijding van Ootmarsum tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Voor de kerk staat een beeld van de “Paoskearls”, een typisch paastraditie van Ootmarsum.

Museum Ton Schulten, geeft een artistieke biografie in kleur en beeld weer van de beroemde, in Ootmarsum geboren, kunstenaar. In galerie Chez-Moi Ton Schulten  zijn naast de laatste werken van de kunstenaar wisselende exposities van beeldende kustenaars uit binnen- en buitenland.

Het dorp bevat talloze Galerieën en er is kunst op straat. Ootmarsum wordt ook wel kunstenaarsdorp genoemd. Havezaat Huis Ootmarsum ten zuiden van het stadje en het stadje zelf zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael

Het openluchtmuseum “Los Hoes”, land van Heeren en boeren, bevind zich aan het Commanderieplein. Aan het Commanderieplein staat ook de stadsbrouwerij Othmar waar meerdere soorten bier wordt gebrouwen. In de brouwerij worden rondleiding gegeven.

Foto's van Ootmarsum