Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kalenberg

Kalenberg ligt midden in Nationaal park de Weerribben-Wieden. Het kleine toeristisch dorp, met 220 inwoners,  ligt in de provincie Overijssel. Lang was Kalenberg het enige bewoonde dorp tussen de weren en alleen bereikbaar via het water.

Hert dorp is gesticht in 1313 als Calumburg, de naam is bedacht door vluchtelingen en horigen die in dit ontoegankelijke gebied hun vrijheid zochten. Het gebied is ontstaan vanuit de turfafgravingen. De vaarten tussen de smalle landstroken, ribben genaamd, zijn door de vervening ontstaan. Naast de Spinkopmolen staan veel Tjaskers, deze waren verplaatsbaar en werden ingezet in het gebied waar op dat moment turf werd gegraven. Naast de turfwinning was visserij en rietteelt de voornaamst inkomstenbron voor de inwoners van Kalenberg. Het riet uit de Weerribben wordt nog steeds gezien als het beste van Europa voor het dekken van rietdaken.

Varend door Kalenberg kom je talloze bruggetjes tegen, soms mag je ze zelf bedienen, anderen zijn uitneembaar. Langs de Hoogeweg staan de pittoreske huisjes waar zich vroeger het leven van de turfstekers afspeelde. De woningen worden tegenwoordig voornamelijk bewoond door forensen.

Kalenberg was een typisch vaardorp, het is nog steeds mogelijk om kano’s of fluisterboten te huren om een route door het park de Weerribben te varen. Vlakbij het dorp ligt de Kloosterkooi, een voor bezoekers geschikt gemaakte eendenkooi. In de Weerribben ligt het dorpje Ossenzijl, wat bereikbaar is via het fietspad over de Kalenbergergracht. De Kalenbergergracht is te bevaren voor grotere schepen. Kalenberg is alleen langs de oostzijde per auto te bereiken, aan de westzijde zijn de woningen te bereiken via het water en een fietspad met veel bruggetjes. Kalenberg heeft geen aansluiting op het openbaar vervoer.

Hier ligt Kalenberg

Weersverwachting Kalenberg

vandaag
1° / 0°
morgen
5° / 1°
7 dec
2° / 0°
8 dec
7° / 1°
9 dec
10° / 7°
Meer weer van Kalenberg op klimaatinfo.nl

Meer informatie