Weersverwachting Amerongen

vandaag
11° / 1°
morgen
13° / 0°
24 apr
12° / 2°
25 apr
12° / 0°
26 apr
12° / 0°

Amerongen

Waar ligt Amerongen?

Externe links

Amerongen was een agrarische gemeente. De schapen op de heidevelden van de Utrechtse Heuvelrug, leverde de mest voor de akkers. Na de bedijking waren de uiterwaarden met vruchtbare rivierklei ook geschikt voor landbouw. Vanaf de 17e eeuw tot de 20e eeuw kende Amerongen tabaksteelt. Er staan nog een tiental karakteristieke tabaksschuren uit deze tijd, deze hebben als kenmerk de grote poortdeuren en een dak dat bijna tot op de grond reikt.

Amerongen is vooral bekend door Kasteel Amerongen, dit ligt net buiten het dorp in de uiterwaarden. Het kasteel is in 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer terug opgebouwd. De laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II, heeft tijdens de eerste wereldoorlog anderhalf jaar in het kasteel gewoond, in 1918 heeft hij hier zijn troonsafstand getekend. Het kasteel is nu een museum met een prachtige kasteeltuin.

Tegen de uiterwaarden aan, op een uitloper van de Amerongse berg, staat vlak bij het kasteel de Andrieskerk, een laatgotisch bouwwerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domkerk. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd.

Het tabaksmuseum ligt ten noorden van de Andrieskerk.

Op de Lekdijk  buiten Amerongen ligt Natewisch het is een kasteel van het type solitaire woontoren. De naam heeft mogelijk betrekking op de natte weiden in de omgeving, het gebouw dateert uit de 14e eeuw. Sinds 1961 is de stichting Taes van Amerongen eigenaar van de Natewisch, het is een rijksbeschermd archeologisch monument.

Vier kilometer stroomafwaarts ligt het Stuw- en sluizencomplex Amerongen in de Nederrijn

Foto's van Amerongen