Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Austerlitz

Augustus de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, liet in 1804 de helft van zijn troepen samenkomen in wat toen Kamp Utrecht werd genoemd. Handelaren streken bij de nederzetting neer.

Toen Marmont en zijn troepen werden weggeroepen naar een andere oorlog, bleven de handelaren. Lodewijk Napoleon besloot in 1806 de nederzettingen samen te voegen tot een dorp dat de naam Austerlitz kreeg. De naam komt voort ter attentie van een overwinning die keizer Napoleon Bonaparte in 1805 behaalde op de Russen en Oostenrijkers. In het dorp herinneren enkele waterputten en straatnamen aan het Franse verleden. Het meest bekende symbool is de Pyramide van Austerlitz. De heuvel is in 1804-1805 gebouwd in opdracht van generaal de Marmont door zijn eigen soldaten als hulde aan keizer Napoleon Bonaparte. In eerste instantie werd de heuvel bekroond met een houten obelisk. Nadat het leger verdween, kalfde de heuvel af door gebrek aan beheer. Johannes Bernardus de Beaufort, Burgemeester van Woudenberg, liet in 1894 de Pyramide herstellen en een stenen obelisk op de heuvel plaatsen. Het monument is een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug.

Het landgoed Den Treek-Henschoten is al meer dan twee eeuwen in bezit van het adellijke geslacht de Beaufort. Het is een gevarieerd landgoed van tweeduizend hectaren, waar landbouw, bosbouw en natuurbehoud samengaan. Het Henschotermeer en de Pyramide van Austerlitz maken deel uit van het landgoed dat ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en is opengesteld voor publiek.

Niet ver van de Pyramide van Austerlitz staat de Koepel van Stoop. De koepel is gebouwd in opdracht van de Amsterdamse bankier, als theekoepel waar gefortuneerde Amsterdammers konden genieten van het uitzicht over de Gelderse vallei.

Langs de weg van Zeist naar Woudenberg staat een oud kerkje aan de rand van het bos waarin een opmerkelijk theater is gevestigd: het Beauforthuis. Oorspronkelijk is het gebouwd naast een boerderij, bedoeld om de Hervormde gelovige uit Austerlitz van dienst te zijn. Tegenwoordig worden in het Beauforthuis theatervoorstellingen, concerten en exposities gehouden.

Hier ligt Austerlitz

Weersverwachting Austerlitz

vandaag
17° / 13°
morgen
20° / 13°
15 jul
23° / 12°
16 jul
20° / 16°
17 jul
23° / 15°
Meer weer van Austerlitz op klimaatinfo.nl

Meer informatie