Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Breukelen

Het dorp Breukelen is gesitueerd in het noordwesten van de provincie Utrecht. Hier maakt het dorp deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Tot 1 januari 2011 was Breukelen een zelfstandige gemeente, waarna het werd heringedeeld in de gemeente Stichtse Vecht.

Breukelen heeft ongeveer 10.000 inwoners, waarmee al aan de voorwaarde ‘dorp’ wordt voldaan. De geschiedenis van Breukelen begint wanneer de Vecht en de Danne, een watergang die de Vecht verbindt met de Aa, worden gesplitst. Bonifatius zou in het toenmalige Attinghem een houten kerk hebben gesticht. Dit is gebeurd omstreeks het jaar 720 en later zou, naar alle waarschijnlijkheid, op deze plek Breukelen zijn ontstaan. Het dorp nam een belangrijke positie in vanuit een logistiek oogpunt. De belangrijke positie van Breukelen en de roerige geschiedenis hebben van Breukelen een dorp gemaakt waarvan sporen van deze factoren hebben gezorgd voor een authentiek dorp dat niet mag ontbreken op de website van mooiste dorpjes. Leuk is ook om te weten dat het New Yorkse Brooklyn Oorspronkijk komt van het Utrechtse Breukelen.

In Breukelen zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. Hiervan is kasteel Nijenrode, het kasteel waar ook de gelijknamige universiteit is ondergebracht, er één. Een ander kasteel dat ook in Breukelen is gesitueerd, is ‘Gunterstein’. Het oorspronkelijke Gunterstein werd al gebouwd omstreeks het jaar 1300 door Ghisebrecht Gunter. De generaties van verschillende families die er hebben gewoond, hebben allemaal wel een roerige geschiedenis gehad op een bepaald moment, waardoor het mooie kasteeltje ook een aantal mooie verhalen heeft gekregen. En andere belangrijke bezienswaardigheid op het grondgebied van Breukelen zijn de Loosdrechtse plassen. Vaak zijn deze in plassen in de winter vrij snel dichtgevroren waardoor delen van de Loosdrechtse plassen relatief snel natuurijs heeft voor schaatsliefhebbers. In de andere seizoenen zijn de plassen een uitstekende locatie voor van verschillende vormen van recreatie in en rond het water. Naast deze trekpleisters zijn er ook in het directe gebied rond Breukelen nog tal van leuke plaatsen om te bezoeken, zoals andere kastelen en landhuizen aan de vecht en ook de Vinkeveense Plassen.

Hier ligt Breukelen

Weersverwachting Breukelen

vandaag
5° / 1°
morgen
2° / -3°
1 dec
0° / -2°
2 dec
3° / -5°
3 dec
3° / 0°
Meer weer van Breukelen op klimaatinfo.nl

Meer informatie