Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hekendorp

Hekendorp is een klein dorpje in het westelijke deel van de provincie Utrecht in de gemeente Oudewater. Hekendorp ligt aan de Hollandse IJssel en de Dubbele Wierecke, het is een typisch veertiende-eeuws dijkdorpje.

Hekendorp is een klein en onbekend dorpje in Utrecht. Het hart van het dorp wordt gevormd door de Goejanwellesluis. Deze sluis heeft nog een bijzondere rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Hekendorp is ontstaan aan het einde van de dertiende eeuw nadat de Hollandse IJssel werd afgedamd. Nadat de Enkele en de Dubbele Wiericke gegraven werden halverwege de veertiende eeuw was er sprake van een dorp. Hekendorp was indertijd als heerlijkheid leenhorig aan de Graaf van Holland. Bijzonder element in het dorp is de schandpaal met daarop een beeld van een niet geblinddoekte Vrouwe Justitia.

De Goejanwellesluis dat het hart van het dorp vormt is de plaats geweest waar Prinses Wilhelmina van Pruisen vast werd gehouden. Zij maakte de reis van Nijmegen naar Den haag om haar man Prins Willem V terug aan de macht te helpen nadat ze waren verdreven uit Den Haag door de Patriotten. Deze Patriotten weigerden Wilhelmina door te laten naar Den Haag waardoor ze verplicht was om terug naar Nijmegen te reizen. Hier eenmaal aangekomen vertelde ze dit verhaal aan haar broer Frederick Willem II koning van Pruisen. Deze stuurde vervolgens twintigduizend soldaten en verdreef de Patriotten in Holland. Waardoor Prins Willem V weer aan de macht kwam.
Dit bleek echter maar voor korte duur aangezien de Patriotten zich aansloten bij het Franse leger en deze enkele jaren later Holland weer binnenvielen en Prins Willem V moest vluchten naar Engeland waar hij zou overlijden.

Van deze bijzondere geschiedenis is in Hekendorp niet heel veel terug te vinden maar het blijft een bijzondere geschiedenis. Hekendorp staat wel bekend om zijn schilderachtige landschap. Je kunt er prachtige wandelingen maken langs de rivier de Vlist. Je komt dan windmolens, knotwilgen, prachtige boerderijen en typisch Nederlands weidelandschap tegen.

Hier ligt Hekendorp

Weersverwachting Hekendorp

vandaag
24° / 12°
morgen
28° / 15°
26 jun
29° / 17°
27 jun
27° / 17°
28 jun
20° / 14°
Meer weer van Hekendorp op klimaatinfo.nl

Meer informatie