Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Loenen aan de Vecht

In het noordwesten van de provincie Utrecht tegen de grens met de provincie Noord-Holland ligt het prachtige dorpje Loenen aan de Vecht. Het dorp ligt in de gemeente Stichtse Vecht omgeven door verschillende plassen en rivieren.

Loenen aan de Vecht was de hoofdstad van de voormalige gemeente Loenen en heeft sinds de tweede helft van de vorige eeuw een beschermd stadsgezicht. Het oudste nog bestaande deel van Loenen aan de Vecht stamt uit de dertiende eeuw maar het dorp bestaat al sinds de 10 de eeuw. De omgeving van het dorp wordt echter al sinds de ijzertijd bewoond. In de omgeving van het dorp hebben door de eeuwen heen meerdere landgoederen kastelen en buitenplaatsen gestaan. De meeste hiervan hebben de tand des tijd niet doorstaan maar sommige zoals de buitenplaats Nieuwerhoek zijn nog steeds in volle glorie te bezichtigen.

Het Historische centrum van het dorp wordt gedomineerd door de grote kerk en de brug over de Vecht. De grote kerk van Loenen aan de Vecht is een zogenaamde Pseudobasiliek waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw stamt. In de eeuwen hierna zijn er meerdere verbouwingen en uitbreidingen geweest. De scheve toren van de kerk is rond 1500 gebouwd en na een hevige brand in 1945 weer geheel in originele staat gerestaureerd. De toren staat bijna 80 centimeter uit het lood en zakt langzaamaan steeds verder weg. De oude ophaalbrug over de Vecht is nog steeds in gebruik en gaat met regelmaat open voor de pleziervaart.

Hier ligt Loenen aan de Vecht

Weersverwachting Loenen aan de Vecht

vandaag
20° / 14°
morgen
17° / 13°
13 jul
17° / 13°
14 jul
19° / 14°
15 jul
25° / 13°
Meer weer van Loenen aan de Vecht op klimaatinfo.nl

Meer informatie