Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montfoort

Montfoort is een klein oud stadje in het Groene Hart van Nederland. Montfoort ligt in de gelijknamige gemeente in de provincie Utrecht. Het stadje had vroeger imposante stadsmuren hiervan is slechts een deel bewaard gebleven.

Montfoort is in de twaalfde eeuw ontstaan na de bouw van het kasteel Montfoort. Na de bouw van het kasteel ontstond er rond het kasteel een nederzetting. Deze nederzetting werd in de veertiende eeuw ommuurd en er werd een diepe gracht aangelegd. Deze stadsmuur bestond uit zesentwintig verdedigingstorens en een bolwerk. Vroeger waren er drie stadspoorten die toegang gaven tot de stad hiervan is alleen de IJsselpoort bewaard gebleven.

In Montfoort staan er twee prominente kerken de Sint-Janskerk uit de vijftiende eeuw en de Geboorte van de Heilige Johannes de Doperkerk uit de negentiende eeuw. In de laatstgenoemde is een uit de zeventiende eeuw stammend altaarstuk te vinden. Dit altaarstuk is een exacte kopie van Kruisiging van Christus van Anthony van Dyck. Het origineel hiervan is in het museum der Schone kunsten in Antwerpen te bewonderen.

Het gebied rondom Montfoort is een geliefde plaats voor fietsers. Er lopen door het Groene Hart meerdere fietstochten die js langs enkele van de mooiste plekjes van Nederland brengen. De meeste van deze routes zijn uitgezet via de fietsknooppunten en leiden je langs de plaatsen IJsselstein, Benschop, Oudewater en natuurlijk Montfoort.

Hier ligt Montfoort

Weersverwachting Montfoort

vandaag
21° / 13°
morgen
23° / 14°
28 sep
19° / 14°
29 sep
21° / 12°
30 sep
19° / 10°
Meer weer van Montfoort op klimaatinfo.nl

Meer informatie