Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Axel

Axel is een klein stadje in Zeeuws-Vlaanderen dat tegenwoordig onder de gemeente Terneuzen valt. Al sinds de tiende eeuw wordt de omgeving van Axel bewoond en sinds de twaalfde eeuw heeft de Axel stadrechten.

In deze periode was Axel nog in het bezit van een haven, tegenwoordig ligt alleen een deel van het kanaal van Axel is een klein stadje in Zeeuws-Vlaanderen dat tegenwoordig onder de gemeente Terneuzen valt. Gent naar Terneuzen nog op Axels grondgebied. Deze kanaalzone is tegenwoordig de belangrijkste vorm van werkgelegenheid die er in dit deel van Zeeuws-Vlaanderen is. Door zijn vroegere ligging aan een zeearm heeft Axel een belangrijke rol gespeeld in de tachtig jarige oorlog. Er werd hier door de Spanjaarden de linie van Axel aangelegd. De meeste van de forten langs deze linie zijn verloren gegaan. Er is echter nog wel een fietsroute die langs een aantal voormalige forten loopt.

Axel heeft ondanks dat het geen gemeente meer is nog steeds een belangrijke regionale functie. Eén van de beste voorbeelden hiervan is de zaterdagmarkt die ieder week door duizenden mensen bezocht wordt. Er komen zelfs bussen uit België gereden met marktbezoekers.
In het centrum van Axel is een oude korenmolen te vinden. Deze korenmolen stamt uit de 1750 en is sinds 2000 weer in gebruik. Van april tot eind oktober draait de molen met regelmaat op zaterdag men kan hier dan bloem kopen. Van de opbrengst hiervan wordt de molen onderhouden, tevens is het mogelijk om de molen te huren als trouwlocatie.

Hier ligt Axel

Weersverwachting Axel

vandaag
17° / 9°
morgen
18° / 13°
15 jun
17° / 13°
16 jun
17° / 13°
17 jun
19° / 14°
Meer weer van Axel op klimaatinfo.nl

Meer informatie